Jako, że to chyba pierwszy język wysokiego poziomu, jestem ciekaw, czy jest jego kompilator [lub interpretator] na Atari XE? Jeżeli jest, czy można go gdzieś pobrać?

2

hmm...szybciej znajdziesz Fortha, ztcp kimpilator Fortrana był dla ośmiobitowego Apple'a ( i chyba niszowego kompa Sorcerer czy jakoś tak,ale mogę sie mylic bo pamięć zawodna). Swojego czasu temat próbowałem explorować ( w kontekscie artka do Seriousa,ale niestety go nie dokończyłem).

gep/lamers^dial

3

Forth do Fortrana ma się jak Mercedes i Sedes :P

4

Albo picie w Szczawnicy i szczanie w piwnicy :)

A co do Fortrana to, kiedy miałem zajęcia z metod numerycznych to profesor nam uświadomił, że w Fortranie się pisze do dziś i to całkiem sporo.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

5 Ostatnio edytowany przez jellonek (2007-05-20 13:51:43)

mnie tez rozbawilo wspomnienie o forthie w kontekscie fortrana :D

dely: ostatni standard forthrana ktory kojarze pochodzi z 2003 roku, podczas gdy taki C - 1999

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

6

Fortran to quasi standard w środowiskach akademicko-naukowych, ale nie dlatego, że jest specjalnie lepszy od C, tylko dlatego, że te wtykształciuchy mają twarde głowy ;)

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

7 Ostatnio edytowany przez laoo/ng (2007-05-20 14:14:27)

W COBOLu też się pisze do dziś i jest dalej rozwijany, a w bankach dalej piszą w RPG 4 (język niewiele lepszu od asemblera. Mój kolega w nim pisze i bardzo przeklina), ale to nic nie znaczy. Ostatnia wersja C może i pochodzi z 1999 roku, ale dlatego, że osiągnął już stabilność i nie trzeba już go rozwijać, bo jak ktoś chce mieć super duper ficzery, to przesiada się na takiego C# (bo już C++ w niektórych kręgach jest uważany za anachronizm).

A Quasi-standardy biorą się już z milionów napisanych linii kodu, z którymi nie za bardzo wiadomo co robić poza dopisywaniem następnych milionów.

8

Fortran jest używany do dzisiaj do obliczeń naukowych, dlatego że od początku do tego był wykorzystywany i wiele algorytmów zostało zakodowanych tylko w Fortranie.

Najbliższy krewny Fortrana na Atari XE to, zdaje się, Basic.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

9

w kregach zblizonych do akademickich mowi sie o c# owszem... jako jezyku, ktory wyprze VB. c++,java. za 5 lat bez znajomosci dzawy moze byc klopot ze znalezieniem pracy. men.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

10

Sądząc po ilości kasy jaką M$ pompuje w .NET, to o jego przyszłość bym się nie martwił, za to dewiza javy 'compile once run everywhere' wciąż działa tylko w teorii.

11

I trzeba mieć mocny sprzęt i nerwy :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

12

jellon: czytaj ze zrozumieniem tekst, a jak nie potrafisz to do przedszkola;) napisałem że szybciej niż Fortrana znajdziesz kompilator Fortha...nie było związku przyczynowo-skutkowego miedzy jednym tytułem a drugim w zdaniu które zamieściłem,pisałem też artka na ten temat więc trochę liznąłem temat, a jeśli dobrze sięgnę pamięcią w Seriousie głupot nie zamieszczałem:)) Jellon zaśmiej sie proszę...

gep/lamers^dial

Fortran jest językiem zorientowanym na obliczenia, wpsierającym wielowątkowośc. Dlatego jest tak popularny na uczelniach.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

14

Wsparcie wielowątkowości w fortranie jest mi znane tylko przez OpenMP... Mówi Ci to coś Towarzyszu ? :)

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

15

Jakim emulatorem da się otworzyć plik formatu .dim , lub przekonwertować go do postaci atr-a ?

Przyznam sie że nigdy w Fortranie słowa nie napisałem, pisze o tym co słyszałem. OpenMP to w miarę nowy pomysł i z tego co wiem Fortran wsparcie dla wielowątkowości miał już daaawno temu.

(Apropos OpenMP, to najnowsze gcc to wspiera)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

17

Niewtymtemaciewpisywacz napisał/a:

Jakim emulatorem

W Fortranie?

18

Piotr456 napisał/a:

Jakim emulatorem da się otworzyć plik formatu .dim , lub przekonwertować go do postaci atr-a ?

Żadnym - format *.dim to DiskIMage z Atari ST, a forman *.ATR to obraz dysku Atari XL/XE

Sikor umarł...

19

wow, Fortran i wielowątkowość, to musi byc jakiś nowy Fortran, z Fortranem miałem kontakt w czasach max 486 DX, pisało sie program pod edytorem z NC i kompilowało bacikiem, wielowątkowości w MS DOS-ie nie było

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

No ja ne mówie o implememntacji na DOSa tylko na mainframey.

21

Na MS-DOS to musiała być zabawna parodia Fortrana.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

22

Zadałem pytanie o emulator w tym samym wątku, bo nie chciałem zaśmiecać forum...a pytanie było związane z Fortranem. Co do istnienia Fortrana na Atari XE - w "Atari Basic" W. Miguta (Warszawa 1987), str. 6 jest on wymieniony jako możliwy do wprowadzenia do pamięci mikrokomputera - jednak jedynie C, Action, Pascal, LOGO, Forth, PILOT (+ różne odmiany Basica i asemblerów) są wymienione jednoznacznie jako języki dla Atari. Co do dyskusji o rozwijaniu informatyki i tym podobnych na studiach: języka typu  javy da się nauczyć samemu, natomiast rozwiązywanie problemów teoretycznych -> mających później być może zastosowanie w praktyce jest dużo trudniejsze - dowodem tego jest zwycięstwo informatyków z UW w jednym z najstarszych konkursów informatycznych, a idąc na studia niestety (stety) zazwyczaj wiesz mniej więcej (?) co cię czeka...to tak jak z fizykami -> ci mądzrzejsi to teoretycy (Einstein) a ci mniej -> doświadczalni (wiele nazwisk sprawdzających teorie teoretyków) c.b.d.o. [acha sens nauki zależy od ciebie samego - w końcu to forum o nie produkowanym od lat komputerze]

23

Pewnie mieli na myśli inną parodię - Fortran80 dla CP/M.

24

Tylko sobię westchnę :-)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...