1 Ostatnio edytowany przez xxl (2007-05-17 14:58:36)

Projektowanie pierwszego procesora ARM rozpoczęło się w 1983 roku. Grupa inżynierów kierowana przez Rogera Wilsona i Steve'a Furbera rozpoczęła projektowanie jądra będącego ulepszoną wersją procesora MOS 6502 firmy MOS Technology.

Procesory ARM montowane są w prawie wszystkich współczesnych telefonach komórkowych, palmtopach i innych urządzeniach mobilnych takich producentów jak: Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Apple, Nintendo oraz wielu innych.

---
Firma DEC zakupiła licencję na architekturę ARM i na jej podstawie zaprojektowała procesor StrongARM. Przy częstotliwości 233MHz procesor ten pobierał tylko 1W mocy (najnowsze wersje StrongARM pobierają znacznie mniej).

Projekt ten został następnie przejęty przez firmę Intel. Na podstawie StrongARM Intel zaprojektował bardzo wydajny mikroprocesor o nazwie XScale.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

2

Wiemy.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

3

ale o co chodzi ?

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

4

dlatego dzisiejsze army wymiatają :D embedded rulez !

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

5

Nie wiem skąd to wzięli, ale architektura ARM ma się do 6502 jak kaczor do wiatraka :P

6

Ale wiesz, człowiek pochodzi od małpy, a w dalszej kolejności od jakichś pierwotniaków.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

7

to nie jest jeszcze przesadzone.

minister edukacji powiedzial, ze hipoteza darwina nie znajduje potwierdzenia w obserwacji a vice ze "To w zasadzie luźna koncepcja niewierzącego starszego pana, który tak właśnie widział świat. Może dlatego, że był wegetarianinem i zabrakło mu ognia wewnętrznego."

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

8

Epi: wszystko się zgadza, my od małpy ARM od 6502, ale jaki jest właściwie temat dyskusji ? :)

9

to ze koncepcja darwina jest jedyna obecnie sensowna teoria naukowa (kreacjonizmu za takowa poprostu sie nie da traktowac), nie oznacza ze musi byc sluszna. to ze nie ma alternatyw, nie oznacza ze nie dostrzega sie niescislosci, ktore mozna zauwazyc np. przygladajac sie krzywym wymierania gatunkow (z ktorych wynika ze nie koniecznie "przetrwa najlepiej dostosowany").

co do armów - sa na prawde wporzo i nawet jeden takowy mam przed soba w telefonie ;) jakis odpowiednik arm v9 ztcp produkcji TI zintegrowany z jakims DSP ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

10

Jell: masz rację, nie musi być słuszna, ale jak mówisz jest najsensowniejsza. A ja bym powiedział najbardziej elegancka i spójna. Ciekawe jest to, że Darwiniści dopuszczają krytyję tej teorii natomiast z kreacjonistą nie pogadasz. Dlaczego ? BO NIE ! ;)

98% obecnie produkowanych telefonów jest na ARM-ie :)

11

elegancka? spojna? za duzo w niej wyidealizowanych zalozen ;)
z kreacjonista spokojnie mozesz pogadac - np. na temat różańca :D

co do telefonow - etam, np. takie kablowe, analogowe telefony z armem na pokladzie? ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

12

Należy niezwłocznie wprowadzić Teorię Inteligentnego Spadania do szkół!

13

Jell: dlaczego nie ? ARM-a można teraz kupić za 20zł  :) ( http://seguro.pl/sklep/?zobacz=4504&producent= )

epi: i wszystkich restauratorów, którzy serwują spagetti spalić na stosie ;)

Teoria kreacjonistyczna nie jest teoria naukowa, ponieważ nie spełnia podstawowych kryterii naukowości, takich jak np wywodzenie z wiedzy. (tu można sie odwołac do praw logiki). W skrócie: w nauce, wywodzimy teorie itp z wiedzy na jakiś temat. Czyli jeżeli ktoś leży pijany w koszulce z fidżi to z tego możemy wywieść że to Atarowiec ;) Natomiast kreacjoniści wywodzą części swojej teorii z niewiedzy, tzn. "nie wiemy jak to się stało, więc zakładamy że stało się tak".

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

15 Ostatnio edytowany przez laoo/ng (2007-05-18 14:03:24)

Jeśli już mowa o genealogii, to wcześniej był 6800 i to on był pierwowzorem 6502. A ARMy raczej ulepszoną wersją 6502 nie są, tylko jak już, to "rozwinięciem filozofii". Napewno przynajmniej nazwy rozkazów byłby wzorowane i jak się programuje to jest taki 6502-owski look and feel :)
Zasadniczo wg mnie można wyróżnić dwie wielkie rodziny:
procesory pochodzenia "intelowskiego":
4004 -> 8008 -> 8080 -> 8086 -> 80x86 (i tu cała pecetowa banda)
oraz Z80 wywodzący się z 8080

oraz pochodzenia "motorolowskiego":
680x  -> 6502 -> ARM ;)
680x0 -> PPC ;)

Oczywiście można się nie zgadzać :)

Z tego co wyczytalem na Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC) PPC nie wywodzi sie z 680x0 ale z IBMowskich RISCów.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

17

Ale tak samo "w duchu" jak ARM z 6502... dodałem "winka" :)

18

wszystkie procesory wywodzą się od ... małpy

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

19

wszystkie procesowy wywodzą się od pierwotniaków :)

Kontakt: pin@usdk.pl