Dobra wiadomość - jest (w miarę) prosty sposób na dorobienie do atarynki prawdziwego wyjścia RGB, dzięki któremu obraz kolorowy powinien być ostry jak brzytwa.
Zła wiadomość - dotyczy to, niestety, wyjątkowo rzadko spotykanych komputerów w wersji SECAM z układem FGTIA (CO20120) na pokładzie. Układ ma tę zaletę, że, w odróżnieniu od GTIA, nie dokonuje kompletnego wewnętrznego kodowania sygnału koloru, pozostawiając modulację FM układom zewnętrznym. Sam robi tylko multipleksowanie sygnałów R-Y i B-Y co linię obrazową i wyprowadza wynik na 3-bitowe wyjście. Uzupełnienie układu 228-stopniowym rejestrem przesuwnym, przełącznikiem, matrycą RGB i buforami wyjściowymi wystarcza do uzyskania pełnowartościowego sygnału kolorowego RGB. Pewnym minusem w stosunku do obrazu w systemie PAL jest o połowę mniejsza (128) paleta kolorów, a to za sprawą nieobecności w FGTIA najmłodszego z czterech bitów jasności.
Jakis czas temu wpadł mi w ręce lekko zdewastowany SECAM-owski egzemplarz 130XE (prezent od jednego z forumowiczów), który szczęśliwie udało się zreanimować. Poleżakował sobie trochę na półce, ale w najbliższych dniach mam nadzieję zmontować, co trzeba. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z przewidywaniami, zrobię kilka zdjęć demonstracyjnych. Schemacik dla chętnych też się znajdzie (jeśli tacy będą). Póki co na francuskim ebay-u trudno o 8-bitowe atari, na allegro.pl też nigdy nie zauważyłem takiej wersji. Jak ktoś znajdzie, niech się pochwali. :)
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.