1 Ostatnio edytowany przez Simius (2007-04-29 20:32:37)

Dobra wiadomość - jest (w miarę) prosty sposób na dorobienie do atarynki prawdziwego wyjścia RGB, dzięki któremu obraz kolorowy powinien być ostry jak brzytwa.
Zła wiadomość - dotyczy to, niestety, wyjątkowo rzadko spotykanych komputerów w wersji SECAM z układem FGTIA (CO20120) na pokładzie. Układ ma tę zaletę, że, w odróżnieniu od GTIA, nie dokonuje kompletnego wewnętrznego kodowania sygnału koloru, pozostawiając modulację FM układom zewnętrznym. Sam robi tylko multipleksowanie sygnałów R-Y i B-Y co linię obrazową i wyprowadza wynik na 3-bitowe wyjście. Uzupełnienie układu 228-stopniowym rejestrem przesuwnym, przełącznikiem, matrycą RGB i buforami wyjściowymi wystarcza do uzyskania pełnowartościowego sygnału kolorowego RGB. Pewnym minusem w stosunku do obrazu w systemie PAL jest o połowę mniejsza (128) paleta kolorów, a to za sprawą nieobecności w FGTIA najmłodszego z czterech bitów jasności.
Jakis czas temu wpadł mi w ręce lekko zdewastowany SECAM-owski egzemplarz 130XE (prezent od jednego z forumowiczów), który szczęśliwie udało się zreanimować. Poleżakował sobie trochę na półce, ale w najbliższych dniach mam nadzieję zmontować, co trzeba. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z przewidywaniami, zrobię kilka zdjęć demonstracyjnych. Schemacik dla chętnych też się znajdzie (jeśli tacy będą). Póki co na francuskim ebay-u trudno o 8-bitowe atari, na allegro.pl też nigdy nie zauważyłem takiej wersji. Jak ktoś znajdzie, niech się pochwali. :)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

hmmmmm , kto pierwszy kuca ?

World f**k Olympique Marseille & Legia Warszawa i Sochi 2014

3

No, Sikor ma jedną SECAM-ową atarkę, także można by spróbować się pobawić... ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

Lotharek probowal zainstalowac SVideo w moim XE system Secam ( ale ponoc operacja Very Hard )
pisze sie na schemat THX !!!

5

Bitman: jakie są szanse zdobycia u Ciebie za rozsądną cenę wtyczek DIN-6 lub gotowego kabelka DIN6-Chinch lub DIN6-Euro do Atarki. Za cholerę nie mogę zdobyć wtyczki DIN6 ;(

Sikor umarł...

6

Giełda Wolumen, niedziela, 2PLN za sztukę.

7

Wczoraj widziałem też w Media Markt - marki Hama po 15 zeta ZTCP.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

8

Simius: w którym miejscu na Wolumenie...? Jak byłem z bratem jakieś 2 miechy temu - nigdzie DIN6 nie mieli. Dely: przejście z DIN6 na EURO czy na chinche widziałeś. Za 15 zł chętnie wezmę, ale w moim MM niestety nie mają (jak spytałem o DIN6 zrobili WIEEELKIE OCZY ;) ).  Jeśli to gotowa przejściówka, to mam pytanko: możesz mi nabyć w Radomiu, na party place się rozliczę...?

Sikor umarł...

9 Ostatnio edytowany przez Simius (2007-04-30 08:14:17)

Tydzień temu osobiście kupowałem. Na placu samochodowym, pierwsza alejka patrząc od strony Kasprowicza. Goście, oprócz złącz, handlują koszulkami termokurczliwymi i najłatwiej namierzyć ich właśnie po workach z tymi koszulkami.
Jest jeszcze inna możliwość. Wysyłkowo:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml
Po lewej stronie: złącza>złącza audio,video>złącza din audio

10 Ostatnio edytowany przez Sikor (2007-04-30 09:08:31)

Simius: dzięki!!! Jak Dely nie będziemógł kupić przejściówki - chętnie skorzystam. Widocznie gości nie było jak byłem z bratem, albo ich przeoczyłem.
Hmm, co ciekawe - w TME też szukałem kiedyś, i nie znalazłem... Widocznie źle zapytanie w ich wyszukiwarce złożyłem...

Sikor umarł...

11 Ostatnio edytowany przez Bitman'Resurrection (2007-04-30 15:20:52)

Simius : jezeli potrzebujesz  moge oddac praktycznie nowego 800 XL Secam , placisz tylko przesylke

12

Przyjmę z wdzięcznością. Podaj na @ numer konta i sumę.

13 Ostatnio edytowany przez Bitman'Resurrection (2007-04-30 17:23:10)

bedzie z 20 eur komputer bez zasilacza

http://bitman.free.fr/800xl.jpg

14

takie ładne cacka też leżą u was na ulicy ?

kupilem od jakiegos " bambusa " na jarmarku ( za 5 eur ) chyba nigdy nieuzywany

16

Diny "szóstki" widziałem w Gda jakis miech temu w centrum elektronicznym we Wrzeszczu, a jakis czas temu też rzuciły mi sie na patrzały w MM; także w grodzie nad Motławą.

gep/lamers^dial

17

Zrobione. Zdjęcia i schemat układu można sobie pobrać stąd. Wyszły dość kiepsko, bo odbiornik TV LCD wprowadził zbyt dużo własnej inwencji w obróbce sygnału, a z CRT trudno zrobić poprawne zdjęcia. W rzeczywistości wygląda to lepiej, w szczególności jeśli chodzi o odtwarzanie kolorów (zwłaszcza zawierających zieleń). Drobny grzebień, widoczny szczególnie na granicy kolorów czerwonego i niebieskiego, wynika z niedobranych czasów propagacji w torze bezpośrednim i opóźnionym. Na schemacie rolę tę wypełnia układ U12, którego z lenistwa i pośpiechu nie zamontowałem. Ogólnie największy fragment układu to rejestr przesuwny pełniący funkcję pamięci jednej linii koloru. Kto chce, może spróbować to zrealizować przy pomocy mikroprocesora AVR. Trzeba tylko znaleźć kwarc o częstotliwości 1,5*14,31818MHz (dość trudny do zdobycia) lub podwoić częstotliwość kwarcu 10,7MHz (do kupienia bez trudu). To, co wyjdzie wykorzystać wprost do sterowania procesora (6 cykli zegarowych na cykl koloru akurat wystarcza - odczyt z pamięci [2], zapis do portu [1], odczyt z portu [1], zapis do pamięci [2]), a po podzieleniu przez 1,5 - do taktowania FRED-a (żeby było synchronicznie).
Wartości rezystorów w obwodzie matrycowania sygnałów z grubsza obliczyłem i zastosowałem bez eksperymentalnego dobierania. Efekt jest zadowalający, choć pewnie można byłoby to jeszcze nieco poprawić.

Bitman, sprawdziłeś, ile wyniesie wysyłka?

18 Ostatnio edytowany przez seban (2007-05-04 12:53:54)

hej!

No wygląda rewelacyjnie :) Gratuluje pomysłu i wytrwałości w realizacji i doprowadzeniu projektu do końca :)

A jak wygląda tryb GR.9 z GTIA SECAM? Możesz zrobić test? Z ciekawości pytam :)

pozdrawiam
Seban

19

FGTIA ma tylko 3 bity luminancji, w związku z czym wyświetla tylko 8 stopni jasności.

20

Hej!

No ja właśnie o tym wiem... ale wiedzieć w teorii a zobaczyć z prawdziwego FGTIA to co innego :)
Ale sam mogę sobie za symulować robiąc AND #$0E z kolorem w GR.9 :)

pozdrawiam
Seban

21

Akurat zająłem się pełną emulacją GTIA (no może nie pełną, tylko w takim zakresie jak potrzeba) na vbxe i wyjście RGB będzie :)

pomidor

Simius : tak jak pisalem bedzie z 20 eur

23

W porządku. Gdzie mam wpłacić?
Pomyślałem o czymś jeszcze - nie ma tam u Ciebie więcej takich "bambusów", mających na zbyciu trochę sprzętu? Jeśli mi wyjdzie to, co planuję (podwojenie częstotliwości linii, czyli standard VGA i to w znacznie prostszym układzie), może znajdzie się jeszcze paru chętnych.

24

ale jak podwojenie? jedna linia bedzie jakos buforowana i 2x przesylana czy moze buforowana bedzie cala parzysta ramka a podczas wyswietlania nieparzystej co duga linia bedzie przesylania z bufora parzystej ramki na ekran co da podwojona rozdzielczosc, podwojona czestotliwosc ale mozliwosc zmian na ekranie po uplywie 2 zwyklych ramek ekranu atarki. czlowiek to ma wyobraznie ;-)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

25

Do podwojenia częstotliwości odchylania poziomego wystarczy buforowanie 1 linii. Chyba, żeby ze względu na ergonomię celowe okazało się generowanie obrazu na 62,5kHz/100Hz. Wtedy dopiero trzeba by buforować ramkę.