1

Nigdy nie odpalalem SIO2IDE razem z innym sprzetem podlaczonym do SIO.
Wczoraj chcialem sobie zrobic obraz dyskietki i przerzucic do pieca. W tym celu ustawilem moja Californie jako stacje D4, a w SIO2IDE wybralem MyDOS'a jako stacje D1.
Ale jak probuje zrobic dira real-stacji D4 to przez sekunde slysze glosny terkoczacy dzwiek, dioda "busy" w stacji mruga szybko, po czym cisza i ERROR 160.
Cos robie nie tak?

I pytania zwiazane: czy jest sens odpalac razem SIO2IDE + SIO2PC lub SIO2PC + real stacja?

2

A to Twoje SIO2IDE ma wyjście typu... Otwarty Kolektor? I odpowiedni kwarc? Wszystkie "kabelki" dobrze połączone?

3

Ma takie wyjscie jak stoi w schemacie, czyli takie jak zapewnia procesor ATMEL'a.
Co do kwarcu to nie pamietam, ale dziala prawidlowo (w sensie czytania z flasha) wlacznie z obsluga USB.
Jakby bylo cosik nie tak to by przeca nie dzialalo wogole...

4

Po prostu kolejne połączenie "na pałę" .... Daj szeregowo diodę schottkyego w SIO2IDE katodą w stronę ATMEGA (pin TX ATMEGA). W ogóle tylko dzięki rezystorom w ATARI takie eksperymenty kończą się tak bezboleśnie ... Bez nich byłby po prostu albo uszkodzony ATMEGA albo POKEY.

pomidor

5 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2007-04-16 15:34:47)

Jak ma takie wyjście jak na schemacie to niedobrze.... dobuduj taki bufor http://www.dereatari.republika.pl/serw.htm#Magnetofon wyszukaj punkt 2 o magnetofonie, są podane dwa rozwiązania by wyjście było typu OC. Polecam rozwiązanie B (na bramkach 7407) jako prostrze.

6

A diodę schottky'ego (szczotkiego) ma? Przez brak takiego czegóś mi nie działało SIO2PC.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

7

True... U mnie było to samo - bez stacji o.k., ze stacją ni części pana Wacława... ;) Jak Pasiu mi wlutował diodę - wszystko gra i szumi ;)

Sikor umarł...

8

Dobra, dzieki wielkie wszystkim. Wiem co to OC, kiedys dawno bylem elektronikiem ;). Po prostu myslalem, ze sam procek (znaczy jego program) zapewnia OC na pinach wyjsciowych procka, kiedy ten nie steruje SIO. Bylo to dla mnie dosyc oczywiste, wiec nawet nie sprawdzalem i myslalem nad inna przyczyna.
Jesli tak nie jest, to czemu tej diody nie ma na oficjalnym schemacie, pytam sie?!

9

Na oficjalnej stronie nie ma, bo konstruktor projektując to nie znał tego zagadnienia. Obiecał w przyszłych modyfikacjach uwzględnić

10

Nosty - BAT85 załatwi ci ten problem - każdy interfejs który wylazi z pod mojej łapy ma to standardowo dorzucane!!! Jeżeli masz kontroler usb i użyłeś kwarc'a 24MHz to pamiętaj aby dorzucić rezystor 1M równolegle
inaczej tryb sio2usb działać nie będzie!

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

11

Dzieki Pigula. USB juz pomyka. Po diody wejde do elektronicznego jutro to sprawdze efekt.

12

Dioda BAT85 pomogla - teraz dziala ok. Dzieki wszystkim.

Program z dyskietki skopiowalem. Inna sprawa, ze po skopiowaniu nie dziala ;) Probowalem MyDos'em kopiowac pliki, probowalem kopiowac dyskietke. Kopiuje sie ladnie. Potem zaczynam wgrywac a potem program sie wiesza.
Pamietam, ze te gre zabezpieczal mi 16 lat temu jeden znajomy z gieldy i jak widac zrobil to skutecznie ;)
Numer polega na tym, ze to moj wlasny program! Mam go w jednym jedynym egzemplarzu, ktory kiedys kupilem na Allegro (!). Gra jest slaba, ale chcialem miec pamiatke, a moze w wolnej chwili troszke ja poprawic...

Moze polecicie jakis skuteczny program do kopiowania zabezpieczonych dyskietek? Mam zwykla Californie (ewentualnie moge wyciagnac LDW, lub XF551). Zadnymi TOMS'ami nie dysponuje.

Jak sie nie uda to wezme ze soba do Czestochowy...

13

Wszystko zależy jaki rodzaj zabezpieczeń jest użyty - jeżeli podobny do stosowanego przez L.K Avalon/ Sikor Soft  to opis na stronie Mr. Bacardiego + szperacz dyskowy ewentualnie Watson w zupełności Ci wystarczy aby zrobić wersję ATR pozbawioną zabezpieczeń! Nie będziesz do tego celu potrzebował żadnej stacji z Tomsem!

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

14

hej!

Nosty... weź jakiegoś sektor kopiera przewal to do ATRa tym kopierem i podeślij mi ATR-a może da się zabezpieczenie łatwo namierzyć i unieszkodliwić :)

pozdrawiam
Seban

15

Dzieki ponownie - program sie skopiowal juz sie prawidlowo odpala. Z tym zabezpieczniem to troche przesadzilem - sector copier zalatwil sprawe :)