1

czy z tego przetwornika mozna wydobyc inny dzwiek niz pierdzenie?

czy jest on ?resetowany? przy kazdej zmianie w rejestrze vcount? podczas przerwania vbl?

pytam, bo na zx calkiem fajne dzwieki grali na 1-bicie

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

2

O ile pamiętam - Liebich dawał jednobitowe sample w niektórych swoich muzyczkach na tym rejestrze. Trzeba by sprawdzić.

Sikor umarł...

3

Da sie wygenerowac dowolny dzwiek (metodami z ZX Spectrum). Bawiac sie wypelnieniami ilmulsu mazna nawet ladne brzmienia osiagnac.... Tyle ze trzeba procesorem to robic i Antic przeszkadza.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

4

juz tu bylo omawiane dlaczego nie powinno sie tego stosowac - ztcp argumentem bylo (dla mnie dosc marnym) kompatybilnosc z 400/800 - gdzie dzwiek ten nie jest wysylany na monitor, a wydobywa sie z glosniczka pod klawiatura.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5

Wiekszosc nowych produkcji jest nekompatybilna ze zwyklym 65XE !!!

P.-S. Ja nie popieram niekompatybilnosci i pisania produkcji pod jakies wypasione maszyny.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

6

xxl napisał/a:

czy z tego przetwornika mozna wydobyc inny dzwiek niz pierdzenie?

Owszem, mozna, nawet sam kiedys probowalem na moim real atari 800xl ( oddalem je potem za friko, wiem, to byl blad ;) ) Tym niemniej Pecus ma racje - antic przeszkadza i mozna go OFF zrobic ( ale bedzie wtedy dosyc czarno na ekranie :P )
BTW, Tomek Liebich bawil sie tym bodajze w AXEL demo (to tam, gdzie leci sobie muzyczka z Beverly Hills Cop). Wyszlo mu calkiem niezle.

Loading... Please wait!

7

sztuka dla sztuki... spec tego używa, bo seryjnie nie ma alternatywy...

8

Ale takie GTIA Upgrada będzie potrafiło niezłą muzykę na tym grać ;)

9

:-) 128k na sample ;-)

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

10

Ano VBLKD zanim zrobi CLI zapisuje tam 8. Aby to zablokować przy działającym OSie można ustawić CRITIC ($42) na dowolną niezerową wartość, lub zrobić SEI - w obydwu przypadkach wykonuje się tylko część natychmiastowa przerwania czyli VBLKI (to sprawdzanie flagi I w VBLK zrobiono po to, żeby jak najszybciej wracać z VBLK jeśli przypadkiem wstrzeliło się w jakieś IRQ).

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje