nie mam pewności, czy aby podpiąć karte CF do kontrolera IDE KMK trzeba mieć jakąś specjalną konkretną wersję BIOS-u ?
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » karta CF i KMK
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie mam pewności, czy aby podpiąć karte CF do kontrolera IDE KMK trzeba mieć jakąś specjalną konkretną wersję BIOS-u ?
Nie, przejsciowka chodzi od razu.
to miło :)
a tak pozatym skoro już zakupiłem przejściówke możecie polecić jakąś CF-kę, jeszcze przypadkiem kupie jakaś której nie lubi Atari
W Atariki masz sprawdzone.
okazuje się że są różne przejściówki, ja kupiłem taką którą bezpośrednio wciska sie w port IDE, nie ma możliwości podłaczenia adaptera CF poprzez taśme IDE
ogólnie mój adapter ledwo co siedzi w porcie bo zawadza o plastik w obudowie Atari (w miejscu carta), ale działa
do kieszeni PC wogóle adaptera nie wstawie bo zawadza o kable zasilające, jest zbyt blisko i zbyt ciasno
tak że ku potomności, kupując adapter zwracajcie uwage na sposób jego podłączania, ten na taśme IDE wydaje się bardziej uniwersalny i bezproblemowy przy podłączaniu
okazuje się że są różne przejściówki, ja kupiłem taką którą bezpośrednio wciska sie w port IDE, nie ma możliwości podłaczenia adaptera CF poprzez taśme IDE
tj. nie mozna podpiac jej pod kabel majacy z jednej strony koncowke zenska (jak w zwyklym kablu ide), a z drugiej meska (jak w gniezdzie ide). moze dlatego ze jestem agnostykiem - nie wierze...
to ze przejsciowka ma od strony ide wtyk zenski nie oznacza ze nie mozesz go wylutowac/zamienic na meski, albo przystosowac do niego kabla...
nic nie bede przerabiać bo tylko nieszczęście z tego będzie, zamówiłem na Allegro następną przejściówke z tym że już pod taśme
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=179986833
TeBe - tylko nie zapomnij o zasilaniu przelotki (+5V) - co prawda niektóre karty ruszą na tym, co dostaną z taśmy - ale jest to kwestia przypadku ;)
o zasilaniu nie zapomnialem, podlaczam je za kazdym razem :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » karta CF i KMK
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 58 zapytań