vega napisał/a:Ile tak naprawdę (w najgorszym przypadku) jest widocznych tych pixeli na ekranie telewizora (lub monitora)
Wydaje mi się, że 176pixeli? a reszta zwykle jest niewidoczna? a może się mylę?
Szeroki ekran jest prawie na pewno zawsze szerszy o 4 cykle koloru z lewej strony (pozostałe 12 nie jest wyświetlanych), natomiast z prawej jest ich zwykle nieco więcej - wszystkie egzemplarze XL/XE, które pod tym kątem sprawdzałem, dodają jeszcze 12 cykli obrazu + 2 cykle śmieci w trybach monochromatycznych i czterokolorowych, natomiast w trybach dwukolorowych (OS 6, 14) - 14 cykli obrazu.
Oczywiście zobaczenie całej szerokości naraz w większości przypadków wymagałoby dobrania się do potencjometrów wewnątrz monitora. Na typowym dobrze ustawionym monitorze widać zwykle po cztery cykle z każdej strony i tyle samo pokazuje emulator (Atari800Win PLus przynajmniej). Ale dodatkowe piksele z prawej strony również bywają widoczne, a np. w C1084S bardzo łatwo się do nich dobrać pokrętłem H-PHASE, stąd też eleganckim rozwiązaniem wydaje mi się schowanie śmieci z prawej strony, na przykład przez przykrycie ich sprajtem, jak to jest w NeoTrackerze.
Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.