Piguła, co do słupka - nie zgodzę się z tobą. Ja mam w 130 zrobione to tak, że po odcięciu słupka (SIO2IDE + HD) mam zrobiony mały otworek z boku i skręcona na wkręt z boku obudowy, a nie od dołu.
Sikor - wiem - ale jedna rzecz -> Pokey w Atarkach znajduje się w różnych miejscach tzn. na niektórych płytach niżej (praktycznie pod klawiaturą a na niektórych wyżej - tutaj zainstalowane jest już STEREO (pokey jest wysoko) a to także blokuję pewne posunięcia. Poza tym Atarka Delyego jest egzemplarzem (jeżeli chodzi oczywiście o obudowę) wręcz kolekcjonerskim (folia na napisie) - i nie chciałbym wywalać słupka i skręcać ją jakoś z boku. Początkowo miałem ochotę wyciąć z boku w górnej obudowie otwór na gniazdo IDE (wsunąć je ładnie a po bokach przykleić np. poxyliną (od wewnątrz), przelotka byłaby wkładana z zewnątrz - niestety to rozwiązanie jest mało bezpieczne można np. wyrwać lub połamać gniazdo IDE, doszedłby także majtający się przewód z zasilaniem do przelotki... dlatego z tego rozwiązania zrezygnowałem.