Konkurencyjna platforma (jeśli tak można napisać ;) ) w Internecie:
http://www.neef-online.de/home/c64/internet.htm
Andy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
a8rawconv GUI Graficzny interfejs użytkownika (GUI) dla narzędzia a8rawconv
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » LAN dla Atarki ?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Konkurencyjna platforma (jeśli tak można napisać ;) ) w Internecie:
http://www.neef-online.de/home/c64/internet.htm
<ironia>
#
świeży
1. ?o produktach, potrawach: niedawno przyrządzony lub wyprodukowany?
2. ?o owocach, warzywach, mięsie, rybach: nieprzerobiony, surowy?
3. ?o powietrzu, zapachu, smaku itp.: ożywczy, przyjemnie chłodny, czysty?
4. ?o kolorach: jasny, żywy i intensywny?
5. ?wyglądający młodo i zdrowo?
6. ?świadczący o czyjejś młodości, zdrowiu lub dobrym samopoczuciu?
7. ?wnoszący coś nowego?
8. ?taki, który niedawno powstał lub pojawił się?
9. ?taki, który nie był jeszcze używany?
10. ?będący kimś od niedawna?
? świeżo ? świeżość ? świeżutki, świeżusieńki, świeżuteńki ? świeżutko, świeżusieńko, świeżuteńko
</ironia>
sipowicz - tego drugiego moze nie wklejalem, ale reszta byla tu... po kilka razy...
edited
ja pitole... nawet post przed twoim ostatni z twoich linkow jest podany - SPRAWDZAJ czym chcesz sie pochwalic, czy nie dublujesz...
witam. uzywam modułu iim7000a obsługiwanego z atmela, z poziomu basica. z tym przerwaniem to nie zaden problem. jest generowane rzadko. te układy mają własną pamięć. zaden problem to podłączyć tylko zapomnijcie o tym że bezpośrednio do szyny adresowej. to zajmuje wuchte przestrzeni adresowej. jednak wystarczy najprostrzy atmel za 10 pln i już jest obsługa neta z atarka. cena modułu iim7000a lub 7010a (lepszy bo ma już gniazdo i transformator) to ok120Pln + atmel 10 pln. soft napisze jak będą naprawde zainteresowani.
ps zapomnijcie o 51-kach trudno dostać drogie wolne. teraz uzywam atmega128 przetaktowany na 25mhz. 25 mips 128 kilo flash, obsługuje 64k ramu można zwiekszyć to *256*256*256 razy jak ktoś potrzebuje tyle pamięci danych
Psychol wpadl i posprzatal. Kope lat!
Nie wiem jak wy, ale ja jestem zainteresowany.
oki. skończę walkę z opanowaniem usb i o'soft'uje iim7010a. tylko jeszcze wcześniej dorobie rs'a z prawdziwego zdarzenia, takiego sprzetowego do atarka. bez dobrej transmisji szeregowej to można zapomnieć o szybkich i autonomicznych rozszeszeniach. chyba że już coś takiego istnieje do dajcie znaka. jestem od b.niedawna tutaj i zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony.
pozdro lewiS. wracam!!!
epi-> zasugeruj jak byś widział komunikacje z modułem do netu. ja buduje komputery od podstaw więc mam na to troszke bardzo całkiem inne spojrzenie.
troszke bardzo całkiem
LOL :)
Na razie jeszcze pozostanę przy drobnej sugestii sprzętowej (nie bez wpływu na oprogramowanie): rzuciłem okiem na kartę katalogową tego modułu, i zdaje mi się, że toto gada przez ośmiobitową szynę danych, czyli podłączenie go przez PBI wydaje się lepszym rozwiązaniem niż przez RS (a z Twojego posta wywnioskowałem, że taki masz zamiar).
Jeśli dobrze widzę, to TCP/IP jest już wbudowany w sprzęt, więc cóż więcej potrzeba od strony oprogramowania? Chyba już tylko implementacji "wyższych" protokołów, jak FTP. Czy się mylę?
po obejrzeniu specyfikacji lepiej to najpierw obsługiwać z atmela. zawiera duże wymagania adresowe pożera ponad 16 kilo w 32kilo przestrzeni adresowej!!! pisze obsługe do tego modułu w asm na atmela. to nie takie chop siup. ten modół ma własny dziwny świat i nie działa zgodnie ze specyfikacją. jest po prostu na swój sposób ułomny. na przykład nie działa z zegarem powyżej 8MHz, zasilanie 3,3 Volt. ale ma soft do obsługi w jezyku bascom czyli basic dla atmela. koszt układu atmega162 to 10 pln i wtedy nie trzeba prawie zadnej elektroniki wiecej. o wiele taniej i wygodniej od stosowania ttl'i.
moduł ma obsługe http i tcp. nie ma ftp. trzeba zrobić na tcp. i obgadac na forum protokół. ja pisze dla maszyn, a wy jesteście ludzmi wiec czekam na sugestie protokołu ftp po tcp.
trzeba zrobić na tcp. i obgadac na forum protokół. ja pisze dla maszyn, a wy jesteście ludzmi wiec czekam na sugestie protokołu ftp po tcp.
Hm nie bardzo jarzę, FTP jest 'zrobiony na tcp' i nie ma potrzeby nic omawiać bo specyfikacja protokołu jest znana od lat: http://www.faqs.org/rfcs/rfc959.html
sprawdzę dokładnie, jak teraz mam zrobiony serwer ftp i wkrótce rozwinę ten galimatias. jest jakiś zonk z "socket'ami" i ich sposobem działania.
ftp domyslnie uzywa dwoch polaczen - jednego dla przesylania komed (to domyslne) i jednego do przesylania danych. Te do danych jest nawiazywane pozniej i numery portwo itp. sa ustalane przez to pierwsze. Jest jeszcze tzw. tryb pasywny który uzywa tylko jednego polaczenia (uzywaja go np. przegladarki WWW. i chyba kazdy program do FTP ma opcja PASSIVE mode), i na tym (tzn pasywnym trybie) radzilbym sie oprzec.
pewien jestes ze passive uzywa tylko jednego portu? (tez tak dlugo myslalem)
wyjasnic powinno http://slacksite.com/other/ftp.html
jellonek: ja już od dawna wiem wszystko co muszę wiedzieć i wcale nie dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy ;)
:)
ile kasy jesteście skłonni wydać na karte sieciową do XE/XL ?
tutaj macie na "dzień dobry" koszt zakupu takiego układu IIM7000A http://www.kamami.pl/?id_prod=6528
bebe: Patrz post #29.
tak, dostaniesz do ręki moduł internetowy z atmelem, spluniesz, połączysz i juz działa
Psychol wymienił dwie podstawowe rzeczy które są potrzebne, do tego jeszcze płytka (pewnie jakaś o najmniejszych wymiarach, a te które oglądałem do takich nie należą) na której trzeba umieścić moduł i atmel, nie wspominając pozostałej elektroniki, maksymalny pesymistyczny koszt całości może wynieść 300 zł
dlatego zadałem pytanie, na ile Was stać aby mieć kartę do XE/XL
jeśli działa, jest względnie sensownie oprogramowana - to 300 można dać. F7 Pasia, czy VBXE też zapewne z tego nie zejdzie - więc - jeśli znów wrócę do jakiejś pracy;- to zakupię pewnie 3 wspomniane dopałki. Choć - VBXE, czy F7 wydają się jakby znacznie bardziej złożonymi układami. No chyba, że się pomyliłem (czego jeszcze nie wiem) ;)-
to jednak f7 bedzie zrilisowany? nie wierze...
pin - vbxe ztcp jest dosc prosta konstrukcja - cala zlozonosci siedzi w fpga
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » LAN dla Atarki ?
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 54 zapytań