dokładnie...
http://www.atarimax.com/usbcart/documentation/
http://microusb.org/
wykorzystali tylko innego hosta USB... chyba Cypress-a EzUSB.
Problemem jest to iż należy sobie jeszcze napisać drivery.
Zawsze sytuacja wygląda tak samo... niby host USB co obsługuje wszystko....
ale to tylko teoria. Każdy z takich układów który spotkałem to jakiś tam hardware + jakiś tam kawałek wbudowanego procka + RAM/FLASH/etc.
i teraz funkcja którą pełni nasz super scalak (host USB) zleży od tego co mu się załaduje. Producent najczęściej daje parę przykładowych firmware-ów (np. mass sotorage class) co umożliwia czytanie poszczególnych sektorów podłączonego urządzenia (czy to będzie czytnik kart CF/SD/MMC/MS czy HDD).
Pozostaje jeszcze dopisać na ATARI driver który obsłuży EXT3/UFS/FAT/NTFS i z głowy - to oczywiście żart :D
Nie czytałem dokładnie o możliwościach nowego układu scalonego FTDI ale nie sądzę aby dokonali jakiejś rewolucji w tym względzie. Dają dla zachęty chyba 3 wersje firmware. jeden z nich pozwala czytać pliki z partycji FAT, drugi kopiować z jednego urządzenia USB klasy mass-storage na drugie i trzeci który obsługuje poprzednie ich scalaki FTDI232 FTDI245. Konkurencja też miała podobne rozwiązania od dawna. Tyle że np. inni pakowali jakieś 8051-podobne MCU do środka. A FTDI jakiś swój MCU + 64KB FLASH. Czyli dokładnie to co konkurencyjne firmy robiły jakiś rok temu :) Pozostaje pytanie czy dają jakieś narzędzia do programowania tego wewnętrznego mikro-kontrolera i jakąś dokumentację i czy do końca świata ludzie wykorzystujący to rozwiązanie będą zdani na łaskę firmy FTDI czy też sami będą mogli pisać własne firmware-y (jak na razie chyba nie ma żadnych informacji jaki MCU tam siedzi i nie udostępniają żadnych narzędzi czy kompilatorów aby pisać własny firmware)
Przyznam iż się trochę czepiam bowiem prawie w ogóle nie czytałem dokumentacji tych układów. Ale jakoś po doświadczeniach z innymi hostami USB mam już ograniczone zaufanie do takich wynalazków :)
Nie wiem jak się czuje projekt niemiecki ale oni już sobie sporo driver-ów sami napisali... mają driver to klasy HID i Mass Storage również chyba (a na pewno obsługują FDD 3.5" podłączane przez USB)
pozdrawiam
Seban