mam Atari STE i TOS2.06 niestety program na którym mi zalezy dziala tylko w TOS 1.02.
Czy moge do ste włozyc Epromy z Tos 1.02, czy ruszy ste?
pozdr.

Użyj programu  SELTOS i odpowiedniego TOSu

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

3

nie bardzo rozumiem(?)
tzn.wczytac z dyskietki SELTOS i ustawic odpowiedni TOS a nastepnie program, który mnie interesyje ?
czy tak?
dzieki
i pozdrawiam

Z dyskietki wczytaj SELTOS oraz image TOSU który Cię interesuje . Są w necie.

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

5

sciągnąlem seltos ,ale nigdzie nie moge znależć TOS 1.02
(ten programik setos ma tylko 4 kB -czy to mozliwe,ze tak mało)
czy mógłbys dac jakis link do tos1.02
z góry dzieki
pozdrawiam

6

Na przykład tu:
http://www.atari.st/content.php?type=t&file=toslist
http://steem.atari.st/lang_polski.htm
Google Twoim przyjacielem jest.

Sikor umarł...

7

SELTOS uruchamia sie na atari ste ,ale nie moge wpisac obrazu TOSu.
Wkladam drugą dyskietke z IMG Tosu przyciskam klawisz i resetuje sie SELTOS do pktu wyjscia.
moze tytuł trzeba dac inny w obrazie tosu?
pozdrawiam

8 Ostatnio edytowany przez Sukkor_benoth (2007-01-18 17:50:31)

Nie wiem jak jest z TOS'em <1.06 na STE. Próbowałem uruchamiać TOS'a wyższego (np na 1040STE mam 1.62 a SELTOS'em odpalałem 2.06). I jeszcze coś - jeżeli ten program który nie działa na 2.06 to Cubase v2.0 trzeba spatrzeć wersję 3.0. ---> http://www.planetemu.net/index.php?sect … mp;dat=371 . W razie gdybym nie trafił z tym Cubasem - może poszukać młodszą wersję tego nie działającego programu (patrz link).

9

ten progr. to edytor do syntezatora K1 .
odpalilem za pomocą SELTOS-u  TOS 1.00 i TOS 2.06
Cały problem w tym ,ze ten program chodzi tylko na TOS 1.02
Jak wpisac TOS 1.02 bo SELTOS nie wpisuje go
pozdr.

10

próbowałem na emulatorze PC i jezeli jest TOS wyzszy niż 1.62 i pomimo,ze wpisze poprzez SELTOS-a TOS1.00 czy 1.02 tez program sie zawiesza.
czyli tylko wymiana epromów ,ale nie weim czy moge kosci z epromem TOS 1.02 wsadzic do STE.

W jednym folderze powinieneś mieć zarówno Tos jak i SELTOS i  wtedy musi ruszyć.

12

tam mam w jednym folderze,ale TOS 1.02 nie rusza ,nawet w instrukcji do SELTOS pisze,ze tylko obsługuje TOSy: 1.00 ;1.004 ;2.06

13

nie moge wpisac TOSu 1.02,jak to zrobić?
albo skąd wziąć obraz TOSu 1.04,moze na 1.04 ruszyłby ten program?
On rusza tylko potem wywalają sie bomby.
(na TOSie 1.02 chodzi ok)

14

zasadniczo STE bylo produkowane razem z TOSem 1.06 (inaczej 1.6) nigdy nie odpalalem z tosem nizszym niz takowy wlasnie ale logika wskazuje ze starszy tos nie jest calkowicie kompatybilny z tym z STE. takze...

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

15

tos  1.00 pieknie sie odpala ,ale nie wstawia sie tos 1.02 nie chodzi o STE ale o to ,ze nie wiem jak go odpalić(bo seltos nie odpala 1.02 w ogóle-czy to ste czy stfm)
poddaję sie niestety

16

Wniosek się nasuwa prosty. Na Allegro i kupić zwykłą STFM-kę (coś tam teraz jest).

17

tylko Atari STfm ma 1MB i nie mozna łatwo poszerzyć pamieci jak w STE(simmami)
W STE mam 4 MB i flop od pceta.
raczej zrezygnuje z tego programu

18

syntezator napisał/a:

tos  1.00 pieknie sie odpala ,ale nie wstawia sie tos 1.02 nie chodzi o STE ale o to ,ze nie wiem jak go odpalić(bo seltos nie odpala 1.02 w ogóle-czy to ste czy stfm)
poddaję sie niestety

seltos lub inny program do wyboru zmiany TOSa. Moze tez byc poporstu IMAGE z loaderem.

19

LOADER -cóż to takiego?
to jakiś programik?

20

tak wpisałem TOS 1.02 Loaderem(imploader)do STE
niestety program sie zawiesza.
(na stfm chodzi ok!)
pozdr.

21

Nie wiem w czym masz problem, wraz z STE pojawila sie nowa wersja TOSu 1.06, a starsze wersje nigdy nie byly instalowane. TOS w STE ma 256kb, w ST 192.  NIe mam pewnosci ale przypuszczam ze STe pod starsyzm tosem nie ruszy. Gdybys opisal dokladniej o co ci chodzi, jaki jest twoj cel to moze moglbym ci pomoc, znalezc jakies rozwiazanie. Byc moze jest bardzo prozaiczne i zamiast sie rozwodzic juz dawno mialbys problem z glowy.

Mam gdzies dyskietke TOS 1.4 z loaderem, jesli uda mi sie ja odnalezc to zrobie test pod STE.

Wczoraj odpaliłem MEGA STE,  seltos i pod nim TOS 1.0 , 1.4 itd. TOS 1.2 niestety nie poszedł pozostałe tak. Zrób próbe z 1.4.Jak go niemasz to podaj adres to Ci prześle.