26

Chyba będe potrafił coś takiego napisać. Proszę ko szczegóły.

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

ewa_w: jeśli szary udostępnił ci ST to mogę napisać. Poproszę o szczegóły na adamklobukowski@gmail.com (najważniejszy szczegół: termin wykonania :D)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

28

Czy maile do obu Panow dotarły? Czy ten pomysł jest w ogóle wykonywalny? Pytam z trwogą bo mam niewiele czasu, więc prosiłabym o kontakt i informację jak sprawy stoją. Naturalnie wiem, że nie mogę popędzać, ale chciałabym po prostu wiedzieć...
Pozdrawiam

Do mnie dotarł. Pomysł jak najbardziej wykonywalny, jestem w trakcie wykonywania :)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

30

Adam, walnij jakiegoś fulscreena w jednej ramce plus 32x32 text scrolling, duże sprajty 4bpp, paralaks skrolling, przełączanie palety na TB miliard kolorów, 3d full riltajm, 60fps z muzą 88 kanałów tak żeby z czymś do ludzi wyjść :P ludzie się na pewno poznają, że to sztuka ;)

=========================================
[www] https://nokturnal.pl
[ 16/32 bit Atari development wiki] https://bus-error.nokturnal.pl

31 Ostatnio edytowany przez miker (2006-12-07 09:00:05)

a ja proponuję żeby szanowne towarzystwo zeszło wreszcie na ziemię

tylko moi drodzy się nie potłuczcie :P :lol:

I Ty zostaniesz big endianem...

32

No nie mozliwe, ze Miker nie mowi "napisz demo" ;)

33

lewiS: NTS :P

I Ty zostaniesz big endianem...

34

Witam
Wystawa 151206 w Galerii OKO/UCHO w Poznaniu została otwarta, praca zaprezentowana, program działa bez zarzutu. Dziękuję szaremu i Adamowi za pomoc i oczywiście wszystkim, którzy pomagali i podpowiadali życzliwie. Zdjęcia z wernisażu pojawią się wkrótce na www.151206.org, obiecuję, też że wstawię tu linki do zdjęć pracy związanej bezpośrednio z Atari, ale za kilka dni, bo dopiero ukończyliśmy pracę nad dokumentacją fotograficzną. Zajęcia na uczelni pomału się kończą i będę miała czas to zrobić.
Kto będzie w Poznaniu, zapraszam do galerii, wystawa jest czynna do 14 stycznia 2007.  Chociaż nie ma już szansy zobaczenia performance'u z użyciem przestarzałych sprzętów technologicznych i instrumentów, to jest jeszcze 8 prac dźwiękowych i interaktywnych i wszystkie polecam ;)
Pozdrawiam i dobrych świąt życzę
Ewa Wójtowicz

Ja już kilka zdjęć widziałem i jestem z siebie zadowolony :)

36

Khmm, można się tak nieśmiało zapytać, co z obiecanymi zdjęciami...?

Sikor umarł...

37

eeee, co jest? dawajta dawajta te footki...

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

38

Witam po świętach, ponieważ moi koledzy nie wrzucili jeszcze zdjęć na stronę 151206.org więc tymczasowo wkleiłam je na swoją stronę prywatną.
http://www.icpnet.pl/~ewaw/151206/index.html
Niestety same zdjęcia niewiele dają, prace były w większości interaktywne i dźwiękowe:
1. Praca Matthew Appleby "robotisarobotisarobot" - interaktywny blaszany robot, który reagował na ruchy podchodzących ludzi.
2. Praca Stephena Cornforda - robot malujący ścianę wałkiem malarskim.
3. Praca Paula Magee - 44 głośniki, każdy emitował 1 głoskę, specjalnie napisany program generował przypadkową kolejność dźwięków. Przy dłuższym słuchaniu mogło się wydawać, że są to jakieś słowa, a czasem był to bezładny ciąg dźwięków.
4. Fotomontaż Diany Fiedler - 2 fotografie mówiące o fenomenie "nie miejsca".
5. Fotografie i lightboxy Ewy Matuszewskiej - zdjęcia stylizowane na makiety, wykonane w nowej architekturze zamkniętych osiedli.
6. Praca dźwiękowa Przemysława Jasielskiego - white noise jest pojęciem odnoszącym się do szumu jako codziennego tła dźwiękowego. Niekiedy taki szum stosuje się jako terapię dla ludzi, którzy mają jakieś zaburzenia słuchu. Praca jest stylizowana na budkę  telefoniczną i jest dźwiękoszczelnym pomieszczeniem, w którym po zamknięciu drzwi słychać szum miasta.
7. Praca Ewy Wójtowicz - instalacja z retro stołem i krzesłem oraz komputerem Atari (dołączyłam nawet myszkę, choć dla odbioru pracy była bezużyteczna). Na ekranie wyświetlane są w ciągu prognozy dotyczące przyszłości komputerów, wyrażane w latacg 70 i 80. Odbiorca może wybrac wersję językową. Podaję tu ich wersję polskojęzyczną:
1.    Kilkudziesięciu młodych hobbistów z całej Polski miało wtedy do dyspozycji trzy komputery. Przy mikrokomputerach można było sprawdzić nabyte wcześniej umiejętności, uruchamiając własny program. Dla wielu uczestników obozu była to nie lada frajda: tajemniczy dotąd komputer stawał się posłuszny, wykonywał rozkazy.
2.    Jeśli więc nie traktujemy dysku jako podręcznego śmietnika, w którym przechowujemy wszystko, co tylko wpadnie nam w ręce, to 20 MB starcza nawet z dużym zapasem...
3.    Żaden zakład nie jest w stanie wyprodukować rocznie więcej niż 5 tys. komputerów
4.    Nie będzie potrzebna znajomość żadnych instrukcji systemu operacyjnego czy języka programowania; integracja telefonów z komputerami osobistymi.
5.    Komunikacja z komputerem za pomocą głosu będzie możliwa do końca lat 80.
6.    Pamięć optyczna o pojemności setek megabajtów na dyskach optycznych z zapisem i odczytem.
7.    Zastosowanie sztucznej inteligencji stanie się powszechne.
8.    Rozpowszechnienie wspomaganego komputerem opracowywania i drukowania tekstów: tańsze, lepsze drukarki laserowe, drukujące w kolorze.
9.    Zedrzyjmy maskę z elektronicznego półgłówka! Powiedzmy prawdę: elektroniczne maszyny nie zastąpią natchnionego mistrza. Nie potrafią mu nawet dobrze wymieszać farb.
10.    Można by nawet zaryzykować przyznanie komputerowi tytułu "półartysty".
-------
Wszystkie prace mówią trochę o techno-nostalgii, recyklingu idei, barierach komunikacyjnych. Wystawa będzie jeszcze pokazywana w Polsce w 2007r.  Jest też szansa, że pod koniec roku 2007 prace te będą pokazywane w Nowym Jorku ale na razie nie chcę zapeszyć :)
Program do Atari zadziałał idealnie, praca się podobała, teraz muszę postarać się o własne sprawne Atari, by po oddaniu sprzętu szaremu móc dalej pokazywać pracę. Dzięki piękne wszystkim, dam jeszcze znać kiedy na stronie 151206 pojawią się filmy z dźwiękiem dokumentujące prace.
Wiem, że migawka z wystawy i rozmowa z kolegami Paulem i Stephenem była na TVP Kultura, ale nie widziałam tego.
Pozdrawiam noworocznie wszystkich fanów Atari. :)

39

No to pora na upublicznienie rowniez softu, ktory byl na tym Atari pokazywany :)

40

Tutaj decyzję powinien podjąć autor programu. Ja wyrażam naturalnie zgodę :)

41 Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2006-12-29 23:17:16)

Jak jest zgoda to nie ma problemu:

Binarke mogę wysłać na meila, oto źródło w GFA-BASICu (na licencji GPL jakby się ktoś pytał):

'

init

menu

'

PROCEDURE init

DIM t$(255)

wt=0

pltekst=46

entekst=43

COLOR 0

VSETCOLOR 0,0

VSETCOLOR 1,&HFFFFFF

'

FOR i=65 TO 128

TEXT 0,7,CHR$(i)

GET 0,0,16,16,t$(i)

'    ~INP(2)

NEXT i

RETURN

'

PROCEDURE menu

LOCAL c

DO

CLS

PRINT CHR$(27);"p P ";CHR$(27);"q - jezyk polski"

PRINT CHR$(27);"p E ";CHR$(27);"q - English language"

c=INP(2)

'    PRINT c

IF c=69 OR c=101

lang=1

tekst

ENDIF

IF c=80 OR c=112

lang=0

tekst

ENDIF

LOOP

RETURN

'

PROCEDURE outtext(x,y,text$)

LOCAL i

LOCAL sx

sx=x

FOR i=1 TO LEN(text$)

TEXT sx,y,MID$(text$,i,1)

sx=sx+8

wait(wt)

NEXT i

RETURN

'

PROCEDURE wait(a)

LOCAL i

FOR i=0 TO a

VSYNC

NEXT i

RETURN

'

'

PROCEDURE tekst

CLS

PRINT CHR$(27);"p  ESC - wybor jezyka / select language                                          ";CHR$(27);"q"

GET 0,0,639,15,a$

PUT 0,1,a$

COLOR 1

LINE 0,17,639,17

LINE 0,0,639,0

COLOR 0

LOCAL a,a$,i,b,b$,c,t

RESTORE pl

c=0

DO

IF lang=0

RESTORE pl

t=pltekst

ELSE

RESTORE en

t=entekst

ENDIF

FOR i=0 TO t

IF INP?(2)

c=INP(2)

EXIT IF c=27

ENDIF

READ a$

outtext(160,397,a$)

FOR b=0 TO 16

GET 160,20,479,399,b$

PUT 160,19,b$

LINE 0,399,639,399

VSYNC

NEXT b

NEXT i

EXIT IF c=27

LOOP

RETURN

PROCEDURE data

'     0000000000111111111122222222223333333333

'     0123456789012345678901234567890123456789

pl:

DATA "Kiludziesieciu mlodych hobbystow z calej"

DATA "Polski mialo wtedy do dyspozycji trzy ko"

DATA "mputery. Przy mikrokomuterach mozna bylo"

DATA "sprawdzic nabyte wczesniej umiejetnosci,"

DATA "uruchamiajac wlasny program. Dla wielu u"

DATA "czestnikow obozu byla to nie lada frajda"

DATA ": tajemniczy dotad komputer stawal sie p"

DATA "posluszny, wykonywal rozkazy"

DATA "                    "

DATA "Jesli wiec nie traktujemy dysku jako pod"

DATA "recznego smietnika, w ktorym przechowuje"

DATA "my wszystko, co tylko wpadnie nam w rece"

DATA ", to 20MB starcza nawet z duzym zapasem."

DATA ".."

DATA "Zaden zaklad nie jest w stanie wyproduko"

DATA "wac rocznie wiecej niz 5 tys. komputerow"

DATA "Nie bedzie potrzebna znajomosc zadnych i"

DATA "nstrukji systemu operacyjnego czy jezyka"

DATA "programowania; integracja telefonow z ko"

DATA "mputerami osobistymi."

DATA "Komunikacja z komputerem za pomoca glosu"

DATA "bedzie mozliwa do konca lat 80."

DATA "Pamiec optyczna o pojemnosci setek megab"

DATA "ajtow na dyskach optycznych z zapisem i "

DATA "odczytem."

DATA "Zastosowanie sztucznej inteligencji stan"

DATA "ie sie powszechne"

DATA "Rozpowszechnienie wspomaganego komputere"

DATA "mopracowywania i drukowania tekstow: tan"

DATA "sze, lepsze drukarki laserowe, drukujace"

DATA "w kolorze."

DATA "Zedrzyjmy maske z elektronicznego polglo"

DATA "wka! Powiedzmy prawde: elektroniczne mas"

DATA "szny nie zastapia natchnionego mistrza. "

DATA "Nie potrafia mu nawet dobrze wymieszac f"

DATA "arb."

DATA "Mozny by nawet zaryzykowac przyznanie ko"

DATA "mputerowi tytulu "polartysty"."

en:

DATA "A group of young hobbyists from Poland c"

DATA "ould use 3 computers. Using microcompute"

DATA "rs they could check their skills, typing"

DATA "their programs. For many of the particip"

DATA "ants it was a lot of fun: a computer, so"

DATA "far so mysterious, became obedient, exec"

DATA "uting the orders."

DATA "If we don't use the hard disc as a dustb"

DATA "in, in which we store everything we have"

DATA ", 20MB is even more than enough space."

DATA "No factory is able to produce 5 thousand"

DATA "s of computer sets per year"

DATA "The knowledge of instructions or operati"

DATA "onal systems or programming languages wi"

DATA "ll not be needed; personal computers wil"

DATA "l be fully integrated with telephones"

DATA "Voice communication with a computer will"

DATA "become possible by the end of the eighti"

DATA "es."

DATA "Optical memory with capacity of hundreds"

DATA "of megabytes on optical discs with a rec"

DATA "ord and readout."

DATA "Using artifical intelligence will become"

DATA "popular."

DATA "Editing and printing out texts will be p"

DATA "opular; cheaper, more effective printers"

DATA "will print in colour."

DATA "Let's tear the mask from the electronic "

DATA "dummy! To tell the truth: electronic mac"

DATA "hines will not supersede an inspired mas"

DATA "ter. They don't even know how to mix his"

DATA "paint."

DATA "We could even risk to call the computer:"

DATA ""half-artist."."

RETURN

Troche namieszałem, przyznaję, ale musiałem to na gwałt przerabiać z kolor na mono.

42

ewa_w napisał/a:

Wszystkie prace mówią trochę o techno-nostalgii, recyklingu idei, barierach komunikacyjnych. Wystawa będzie jeszcze pokazywana w Polsce w 2007r.  Jest też szansa, że pod koniec roku 2007 prace te będą pokazywane w Nowym Jorku ale na razie nie chcę zapeszyć :)
Program do Atari zadziałał idealnie, praca się podobała, teraz muszę postarać się o własne sprawne Atari, by po oddaniu sprzętu szaremu móc dalej pokazywać pracę. Dzięki piękne wszystkim, dam jeszcze znać kiedy na stronie 151206 pojawią się filmy z dźwiękiem dokumentujące prace.
Wiem, że migawka z wystawy i rozmowa z kolegami Paulem i Stephenem była na TVP Kultura, ale nie widziałam tego.
Pozdrawiam noworocznie wszystkich fanów Atari. :)

Hah, no to swietnie, pozwole sobie wspomniec o pracy, wykorzystaniu ST i wystawie w kolejnym numerze :: atari fana ::

Fajnie byloby faktycznie zobaczyc multimedialna ;) wersje, jakis film z wystawy (?)
Gdyby cos ruszylo sie w temacie odnosnie roku 2007 i ew. rozprzestrzeniania sie tej "zrazy" za ocean to rowniez poprosimy o realcje.

Dodam tylko ze ST wielokrotnie uczestniczylo w tego typu imprezach jak rowniez bylo wykorzystywane do powaznych projektow artystycznych (glownie muzyka). W zasadzie bywa ze i dzisiaj jest. Wiadomo, wszystko kwestia POMYSLU, dla jednego cos jest smieciem dla innego to samo moze posluzyc jako narzedzie. Chodzi o to aby umiejetnie wykorzytac takie narzedzie, a narzedzia jak wiadomo rozne sa, jedne bardziej inne mniej wdzieczne. ST powem tak nieskromnie jest narzedziem bardzo wdziecznym.

Duzo powodzenia z instalacja i wszystkiego dobrego w nadchodzacym oby jeszcze lepszym roku 2007
no a ponad to oczywiscie wlasnego zestawu ST.

ps. a widzicie tyle bylo krzyku :P

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

43 Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2007-02-13 12:26:40)

Dostałem od Pani Ewy program wystawy, zeskanowałem strony dotyczące najbardziej interesującego nas fragmentu:
http://img245.imageshack.us/img245/404/book1hh2.th.jpg
Przepraszam za niezbyt dobra jakość, ale ten papier mocno odbija światło.