Pet: Chodzi mi o to, że mini linuxy w routerach są niedopracowane i zostawiają różne furtki. Na stronach ludzi, którzy modyfikują soft do routerów są tego przykłady oraz oczywiście nowe bardziej rozbudowane wersje, np. o server WWW, dodatkowe funkcje etc.
Ale istnienie błędów nie jest spowodowane tym, że tam jest linux. W routerach bez linuksa też są przecież błędy i dziury. Nawet w najdrożych sprzętach konieczność upgrade firmware co jakiś czas z powodu dziur to normalność. Lepiej mieć linuksa w routerze bo wiadomo, że szybko dziury zostaną odnalezione i załatane. W soficie zamkniętym sa małe szanse, że ktoś znajdzie dziurę co nie znaczy, że ich tam nie ma. Linksysy prosto ze sklepu mają od groma błędów. 10% opcji działa źle w każdym routerze. Nawet z zamkniętym firmware. Jak opcje menu źle działają to co dopiero mamy myśleć o reszcie ich funkcjonalności i bezpieczeństwie...
CO do VPN-a to standardowo mało kto z tego korzysta, jakkolwiek własny server VPN jest bardzo dobrym pomysłem by zabezpieczyć dostęp do sieci on-the-go :)
Nie wiem jak to badałeś ale ja widuję bardzo często sieci kompletnie niezabezpieczone mechanizmami AccessPointa. Za to bezpieczeństwo gwarantuje VPN. Ludzie wolą VPN odpalić zamiast zmieniać sprzęt by mieć lepsze szyfrowanie. Do tego teraz sprzęty z samym WEP bez WPA kosztują grosze.
Pet