Witam wszystkich
jak w temacie, czyli czego uzyc, zeby skopiowac cala dyskietke z pominieciem bad sectors bez koniecznosci robienia tego sektor po sektorze? Czy jest jakis programik, ktory to wykona automatycznie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » kopiowanie uszkodzonych dyskietek
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam wszystkich
jak w temacie, czyli czego uzyc, zeby skopiowac cala dyskietke z pominieciem bad sectors bez koniecznosci robienia tego sektor po sektorze? Czy jest jakis programik, ktory to wykona automatycznie?
Jeżeli jest to dyskietka z normalnie zapisanymi plikami, to ja bym użył coś a'la Professional Copy Foxa. Niedawno sam zgrywałem tym dyskietki do ATRów (też się nie wszystko na nich czytało). A jak dyskietka zapisana sektorowo, to jakiś Sector Copier albo coś w tej podobie.
Tutaj troszkę tego leży:
http://www.langesite.com/atari/Holmes/H … ions%20A-Z
Superowy jest DISKCOPY Jaku-Ba.
no i tak, moze sie uda...
znalazlem dyskietke z nieopublikowana gra, ktora popelnilismy wraz z Danielem Szymczukiem nascie lat temu "Agonia" i probuje ja odzyskac. Zauwazylem, ze bad sectors wystepuja nieregularnie i teraz, zeby odzyskac calosc musze kilkakrotnie probowac skopiowac dysk, potem porownujac poskladac wszystko do dzialajacej kupy... cierpliwosci i do dziala :)
pozdrawiam
hmm.. jestes pewien ze niepublikowana? z tego co pamietam mialem to kiedys podpisane ba mirage (niekoniecznie oryginal). Tak wiec moze lepiej spytac sie czy ktos tego nie ma, niz marnowac wieczor na walke z "systemem".
No to Vidol - kop po dyskach!
pewny nie jestem, moze ktos to juz miec, ja nie mam, a jak mi sie uda, to remaster zrobie ;)
Dowolny kopier z opcją "retry" będzie OK.
Najlepszą stacją do odczytywania zleżałych dysków jest XF-551, za drugą uznałbym SN-360. W czasie, kiedy kopier próbuje odczytać uszkodzony sektor, dobrze jest palcami lekko poruszać dyskietką. Nie da sie tego opisać, tu trzeba odrobiny doświadczenia i prób. Axe był w tym mistrzem.
oki, jak tylko odzyskam tomsa 710 i kabel sio2pc od Candla to puszcze plika w swiat. A swoja droga ktos to jeszcze musi miec, bo skoro gierka byla w file i popakowana jakims "cudem" co sie w trakcie wcztywania rozpakowywal to raczej tak gierki mirage by nie wydal.
czy w wiekszości przypadków chodzi o to aby uszkodzone sektory zastapić pustymi sektorami ?
raczej o to, żeby na n-tym razem przeczytać sektor, a w ostateczności go przeskoczyć
Ta, i jeszcze żeby za n-tym razem został przeczytany poprawnie.
Tak patent z ruszaniem dyskietki podczas odczytu - rowniez idealnie się sprawdzal w przypadku Tomsa 720!!
W razie czego służę pomocą przy przewaleniu danych do atr i upublicznieniu - mam 3 stacje na któreś pewnie uda się odczytac!!!!!
To ja też dorzucę swoje 0,03 PLN to tej zabawnej dyskusji. ;)
Podobnie sprawdzał się w przypadku 1050. Ale jest jeszcze inny: można spróbować "delikatnie, acz zdecydowanie" popchnąć wózek głowicy. Oczywiście wymaga to zdjęcia obudowy (nie kojarzyć z fotografią).
ja lekko unosiłem dżwignie głowicy w "black metal stacji LDW" 9/10 przypadków dawało radę,ale myśle że w moim przypadku to nie dysk miał bady ale stacja żyła swoim życiem:P
mam juz kilkanascie roznych wersji, dalej bede je ze soba porownywal w tym momencie pracuje na LDW, a w oryginale nagrywalem na XF551. Jako, ze ta druga zostala w domu, jestem skazany na black metal... probuje z roznymi patentami, o ktorych piszecie ;)
Patent z ruszaniem dyskietką jest uniwersalny, stosowalem go nawet raz w grzybie na stacji 3,5". :>
Pora na Vasco Bad Sector Reader :)
Ja nie wiem, czy się programowo da, skoro writer jest sprzetowy tylko.
Vasco z Agą zmajstrowali dwa nowe, uniwersalne Vasco Bad Sector Makery, ale Readera nadal nie ma. Algorytm najwyraźniej nie jest symetryczny.
Kompresja stratna dysków?
Znaczy, Vasko ma już 4 dzieci...? (skoro Jurgi zaznaczył "dwa nowe?). W takim razie Vasko - gratulacje!!!
Ej, bo Wam zaj*** :P
Problemy ze spakowaniem się? Za dużo bagażu? Nowość na rynku!
Kompresja stratna komputerów i sprzętu elektronicznego!
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » kopiowanie uszkodzonych dyskietek
Wygenerowano w 0.030 sekund, wykonano 50 zapytań