Witam wszystkich
jak w temacie, czyli czego uzyc, zeby skopiowac cala dyskietke z pominieciem bad sectors bez koniecznosci robienia tego sektor po sektorze? Czy jest jakis programik, ktory to wykona automatycznie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Tydzień na oddanie głosu w FUJICUP! Głosowanie potrwa tylko do 22 lutego 2025...
TURGEN 9.3.1 Najnowsza wersja oprogramowania TURGEN wprowadza kilka istotnych ulepszeń.
FujiCup 2024 - głosowanie Wystartowało głosowanie w tegorocznej edycji konkursu FujiCup.
IX. Basque Tournament of Atari 2600 31 stycznia Euskal Retro Association zorganizowało IX. Baskijski Turniej Atari 2600.
Rogul 1.0f Poprawki i nowe funkcje
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » kopiowanie uszkodzonych dyskietek
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam wszystkich
jak w temacie, czyli czego uzyc, zeby skopiowac cala dyskietke z pominieciem bad sectors bez koniecznosci robienia tego sektor po sektorze? Czy jest jakis programik, ktory to wykona automatycznie?
Jeżeli jest to dyskietka z normalnie zapisanymi plikami, to ja bym użył coś a'la Professional Copy Foxa. Niedawno sam zgrywałem tym dyskietki do ATRów (też się nie wszystko na nich czytało). A jak dyskietka zapisana sektorowo, to jakiś Sector Copier albo coś w tej podobie.
Tutaj troszkę tego leży:
http://www.langesite.com/atari/Holmes/H … ions%20A-Z
Superowy jest DISKCOPY Jaku-Ba.
no i tak, moze sie uda...
znalazlem dyskietke z nieopublikowana gra, ktora popelnilismy wraz z Danielem Szymczukiem nascie lat temu "Agonia" i probuje ja odzyskac. Zauwazylem, ze bad sectors wystepuja nieregularnie i teraz, zeby odzyskac calosc musze kilkakrotnie probowac skopiowac dysk, potem porownujac poskladac wszystko do dzialajacej kupy... cierpliwosci i do dziala :)
pozdrawiam
hmm.. jestes pewien ze niepublikowana? z tego co pamietam mialem to kiedys podpisane ba mirage (niekoniecznie oryginal). Tak wiec moze lepiej spytac sie czy ktos tego nie ma, niz marnowac wieczor na walke z "systemem".
No to Vidol - kop po dyskach!
pewny nie jestem, moze ktos to juz miec, ja nie mam, a jak mi sie uda, to remaster zrobie ;)
Dowolny kopier z opcją "retry" będzie OK.
Najlepszą stacją do odczytywania zleżałych dysków jest XF-551, za drugą uznałbym SN-360. W czasie, kiedy kopier próbuje odczytać uszkodzony sektor, dobrze jest palcami lekko poruszać dyskietką. Nie da sie tego opisać, tu trzeba odrobiny doświadczenia i prób. Axe był w tym mistrzem.
oki, jak tylko odzyskam tomsa 710 i kabel sio2pc od Candla to puszcze plika w swiat. A swoja droga ktos to jeszcze musi miec, bo skoro gierka byla w file i popakowana jakims "cudem" co sie w trakcie wcztywania rozpakowywal to raczej tak gierki mirage by nie wydal.
czy w wiekszości przypadków chodzi o to aby uszkodzone sektory zastapić pustymi sektorami ?
raczej o to, żeby na n-tym razem przeczytać sektor, a w ostateczności go przeskoczyć
Ta, i jeszcze żeby za n-tym razem został przeczytany poprawnie.
Tak patent z ruszaniem dyskietki podczas odczytu - rowniez idealnie się sprawdzal w przypadku Tomsa 720!!
W razie czego służę pomocą przy przewaleniu danych do atr i upublicznieniu - mam 3 stacje na któreś pewnie uda się odczytac!!!!!
To ja też dorzucę swoje 0,03 PLN to tej zabawnej dyskusji. ;)
Podobnie sprawdzał się w przypadku 1050. Ale jest jeszcze inny: można spróbować "delikatnie, acz zdecydowanie" popchnąć wózek głowicy. Oczywiście wymaga to zdjęcia obudowy (nie kojarzyć z fotografią).
ja lekko unosiłem dżwignie głowicy w "black metal stacji LDW" 9/10 przypadków dawało radę,ale myśle że w moim przypadku to nie dysk miał bady ale stacja żyła swoim życiem:P
mam juz kilkanascie roznych wersji, dalej bede je ze soba porownywal w tym momencie pracuje na LDW, a w oryginale nagrywalem na XF551. Jako, ze ta druga zostala w domu, jestem skazany na black metal... probuje z roznymi patentami, o ktorych piszecie ;)
Patent z ruszaniem dyskietką jest uniwersalny, stosowalem go nawet raz w grzybie na stacji 3,5". :>
Pora na Vasco Bad Sector Reader :)
Ja nie wiem, czy się programowo da, skoro writer jest sprzetowy tylko.
Vasco z Agą zmajstrowali dwa nowe, uniwersalne Vasco Bad Sector Makery, ale Readera nadal nie ma. Algorytm najwyraźniej nie jest symetryczny.
Kompresja stratna dysków?
Znaczy, Vasko ma już 4 dzieci...? (skoro Jurgi zaznaczył "dwa nowe?). W takim razie Vasko - gratulacje!!!
Ej, bo Wam zaj*** :P
Problemy ze spakowaniem się? Za dużo bagażu? Nowość na rynku!
Kompresja stratna komputerów i sprzętu elektronicznego!
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 8bit » kopiowanie uszkodzonych dyskietek
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 68 zapytań