1

Witam jestem posiadaczem wyżej wymienionego sprzętu, poszukuje pomocy odnośnie jego testowania, a mianowicie nie jestem w stanie stwierdzić czy sprzęt jest sprawny, czy to możliwe że tylko na starych telewizorach chodzą te gry tylko??, (na nowym) niby łapie jakieś paski i reaguje na włączanie, no ale co z tego skoro nie ma obrazu , tak samo się zachowuje z pegazusem terminator
Drugi problem posiadam ten magnetofon turbo ale bez cardriga, jego również chciałem sprawdzić....
w sumie chce sprzedać ale złomu nie wcisnę nikomu

2

Może spróbuj na innej częstotliwości złapać sygnał - jeżeli oczywiście podłączasz atari do telewizora za pomoca kabla antenowego. Możesz też podłączyć za pomocą kabla AV do złącza SCART lub RCA w tv, ale musisz mieć kabelek z odpowiednią wtyczką od strony atari.
Atarynka bez problemów chodzi z nowymi telewizorami.
Jak uporasz się z obrazem to dopiero możesz wziąć się za sprawdzanie magnetofonu.

3

zonk jest taki ze monitor od atari był w piwnicy i nie chodzi, atari zaś leżało i chodzi, telewizor do którego podłanczam to lg i ma 1 euro, mam kabel euro-6 czinczy .... podlanczam pod video-in ale nie chce złapać obrazu

4 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2006-12-02 21:59:44)

Musisz mieć kabel  z jednej strony euro a z drugiej wtyczka typu DIN, jeżeli chcesz uzyskać obraz poprzez gniazdo euro na telewizorze.

Tutaj masz np. opis jak wykonać kabel DIN-SVIDEO.
http://www.howell1964.freeserve.co.uk/A … _Video.htm

a rozwiązanie na euro podane jest np. tutaj:

http://www.volny.cz/milarb/Atari/specable.txt

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

5 Ostatnio edytowany przez larek (2006-12-03 14:05:32)

MrNice napisał/a:

mam kabel euro-6 czinczy .... podlanczam pod video-in ale nie chce złapać obrazu

Jak się mi wydaje, to podłączasz wyjście sygnału telewizyjnego w atari do wejścia wideo w telewizorze - błąd. Tak nie będzie obrazu. Musisz podłączyć wyjście sygnału telewizyjnego w atari do wejście antenowego w telewizorze (+dostroić tv na odpowiedni kanał) lub wyjście sygnału wideo w atari do wejścia wideo w telewizorze (wtedy nic nie dostrajasz, tylko przełączasz tv w tryb wideo). Jak masz kabelek euro - cinch, to należy wtyczki cinch (odpowiednie oczywiście) odciąć i przylutować wtyczkę DIN. Tak jak napisał Piguła.
Inne rozwiązanie to zakup gotowego kabelka. Na Allegro ostatnio dość często się pojawia.

6

?tudzież jest to kupienia w każdym sklepie z kabelkami - jest to całkowicie standardowy kabelek, identyczny z tym używanym np. do C64, czy innych podobnych sprzętów.

7

hmm hehe narobiłem kaszany ,zwykły kabel antenowy złapał wystarczyło, przełączyć przełącznik koło wejścia na pozycje 2 z 3, kabla bym nie zrobił, a kupno nie wchodzi w grę, w każdym razie atarynka chodzi, problem jest jeszcze z tym cardrigem do turbo magnetofonu......

8

Czyli nie masz kartridża. A jakie to TURBO?

9

2 zestawy atari
xc12 (zwykły magnetofon) i turbo xca12 (ma taki żółty dodatkowy kabelek)

10

Kabelek nic mi nie mówi, równie dobrze mógł być czerwony. Zerknij do środka magnetofonu, zobacz co tam za płytka jest wstawiona, zapodaj więcej danych....

11

w moim turbo płytka była zalana - więc niewiele się da zobaczyć... takie były wtedy czasy każdy chciał chronić swój pomysł ;)
Ale może jego nie jest zalana.

800XL  XC12  LDW 2000  Portfolio  1040 ST, STE  Falcon 030 (Deskpro)  Jaguar
... oraz inne grzyby i Amigi :-P

12

obawiam sie ze duzo nie powiem
http://uploads.pl/uploads/1c2fbf44f8.jpg