51

Pin napisał/a:

a ja wymyśliłem (o ile można tak to nazwać) inną koncepcję obudowy. Obudowa Standardowa tyle, że przedłużona z lewego boku o przestrzeń odpowiadającą czemuś, co można by nazwać np. napędem CD (klon obudowy Atari 130XE).(...)

Fakt, z lewej strony można obudowę rozszerzyć do dowolnej długości. Wykonanie całej obudowy wiąże się ze sporymi kosztami. Można to znacznie zredukować wykonując coś mniejszego, zdecydowanie mniej skomplikowanego i bez wspomnianych wcześniej "żeberek", coś co wyglądało by mniej więcej tak:
http://img220.imageshack.us/img220/9286/obkxw7.th.jpg
czyli dodatkową obudowę dokręcaną właśnie do lewego boku (+ ewentualnie dodatkowe klawisze f1-f4 na środkowym panelu).

52 Ostatnio edytowany przez BeWu (2006-11-24 17:02:02)

Fajny pomysł i do tego nie nowy. Na stronie Atari-History były swego czasu wizjonerskie rysunki designerów ukazujące całą nową serię modułowych komputerów atari... złączanych bokiem :)

Niestety strona podupadła (coraz mniej na niej grafiki), ale w domu chyba mam gdzieś mirror.

Jeśli ktoś podeśle mi obudowę Atari to mogę wykonać prototypowy egzemplarz takiej dostawki :) Osobiście nieco rozwinąłbym temat i po lewej stronie Atari umieściłbym wieloPinowe złącze do owej dostawki (analogicznie jak to ma miejsce po prawej stronie w przypadku złączy joya).

Co do dodatkowych F1-F4 w środkowej części Atari to jak najbardziej można, zabieg nie jest szczególnie trudny - przerobiłem już 2 klawiatury XE dodając do nich guziole F1-F4 tuż obok oryginalnych Startów, Selectów itp. Efekt jak w ST, tyle tylko że poświęcić należy albo drugą klawiaturę XE albo (lepiej) klawiaturę od ST. I niestety w tym drugim przypadku ciężko o niezżółknięty plastik.

53

ja tam od HEBLA z dala się trzymam :)

Kontakt: pin@usdk.pl

54

a ja tam podtrzymuje swoje zdanie - tylko obudowa z zasilaczem atx jest jakimś rozsądnym posunięciem....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

55

Tylko że komputer będzie sporo ważył z takim zasilaczem, no i sam zasilacz zajmie sporo miejsca. AT/ATX - jak najbardziej, tylko czemu nie zewnętrzny?

56

Bo obudowa mATX jest poręczniejsza, ma duży zapas miejsca w środku na ewentualne rozszerzenia, łatwy dostęp do wnętrzności, jest uniwersalna jeżeli chodzi o montaż wszelkiego rodzaju napędów/dysków itp.
Jedyną rzeczą nad jaką można popracować to nad czołówka aby w oczach budziła nostalgię nad starą linią 8-bit. szaraczków.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

57

5eba napisał/a:

Tylko że komputer będzie sporo ważył z takim zasilaczem, no i sam zasilacz zajmie sporo miejsca. AT/ATX - jak najbardziej, tylko czemu nie zewnętrzny?

mozna przecież dostać jeszcze przyzwoite obudowy typu desktop.
masz zatem podstawke pod monitor i nie zajmie to wiele więcej miejsca na biurku niż klasyczna atarka :)

ogólnie to k...a jesień idzie!

58

Ta, i powiedzcie jeszcze że do tego będzie super fajna klawiatura podłączona przez AKI.

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

59

i jak porzyjdzie kolega "komputerowiec" do domu i spyta się gdzie masz te Atari , a to będzie sjakiś atx + cordless desk pro ..)

Uważam że to co zrobił Bewu jest genialne (..)
Miejsca w porównaniu z oryginałem jest sporo...

60

Życzę ci w takim wypadku sukcesów w produkcji 50-100 takich obudów....

61

Pigulasty a kto mówi o produkcji??

Ja się do tego nie nadaję, wyraziłem tylko swoją opinię..)

Obudowa jest extra, ale pochłoneła wiele czasu i pieniędzy (..)

62

Mnie również się podoba, ale w Głuchołazach widziałem prototyp F7 i jak do tego dorzucisz jeszcze inne rozszerzenia to obudowa od ST będzie za mała! A o wepchnięciu jakiegoś mocniejszego zasilacza będzie można zapomnieć - nie te gabaryty!
W moim odczuciu lepiej skupić się na projekcie czołówki do obudowy atx aby została jakaś namiastka nawiązująca do  Atarynki, niż tworzyć obudowę która, będzie trudna w powielaniu a do tego i tak za mała!

63

Piguła/Shpoon napisał/a:

W moim odczuciu lepiej skupić się na projekcie czołówki do obudowy atx aby została jakaś namiastka nawiązująca do  Atarynki

IMHO do Atarynki ma nawiązywać zawartość obudowy i to bezpośrednio, i na tym bym się proponował skupić, a nie na czołówce ;)

KMK
? HEX$(6670358)

64

No to idąc tym tropem wydaje mi się, że obudową najbardziej kompromisową jest ta od MegaST. Do tego klawiatura od XEGS i mamy większe gabaryty i namiastka mATX (Piguła), obudowę typu Desktop (Szary331), wygląd oryginalnego Atari (AS) - kompromis nad kompromisami.

A nawiasem mówiąc były przecież ATW - http://www.atarimuseum.com/computers/16 … puter.html które to wyglądały jak "zwykłe pecety". Toż to przecież też Atari a jedyne co go odróżnia od grzyba to klawiatura - z ukośnymi klawiszami funkcyjnymi.

W sporze o obudowę będzie tyle argumentów ile jest nas na forum. Wiadomo, jeden lubi śliwki a drugi... Ja jestem zdania że każdy powinien swoje Atari obudowywać wedle własnego uznania, dzięki czemu na zlocie będzie można przejść się od stołu do stołu i podziwiać wiele różnych rozwiązań - część z nich negować, część zapożyczać do swoich nowych projektów. Ech wiem, jestem marzycielem ;)

65

BeWu napisał/a:

No to idąc tym tropem wydaje mi się, że obudową najbardziej kompromisową jest ta od MegaST. Do tego klawiatura od XEGS i mamy większe gabaryty i namiastka mATX (Piguła), obudowę typu Desktop (Szary331), wygląd oryginalnego Atari (AS) - kompromis nad kompromisami.

Tylko, że tu nie chodzi o kompromis, ani też o gust, ale o odpowiedź na proste pytanie: w którym sklepie sprzedają obudowy od MegaSTE (że od MegaST to już nawet nie ma co wspominać)?

Bo, za pozwoleniem, nie każdy ma Twoje zdolności, żeby sobie piekną obudowę ręcznie z plastiku udziergać.
Obudowa microATX ma właśnie tę zaletę, że jest dostępna po prostu w tzw. handlu - idziesz i kupujesz.

KMK
? HEX$(6670358)

66

drac030 napisał/a:

IMHO do Atarynki ma nawiązywać zawartość obudowy i to bezpośrednio, i na tym bym się proponował skupić, a nie na czołówce ;)

Przeczytalem najpierw to zdanie, a pozniej spojrzalem na autora postu. Wlasciwie nie musialem tego robic, bo wiedzialem ze to drac030... ;) Popieran.

Pigula: a dla ktorejgoz miliona modeli tajwanskich mATXow zaprojektujesz czolowke?

67

No to czekeraut

http://www.a8maestro.com/atari/fujicase/pic201h.jpg

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

68

ale hardkor :D

69

Wow, jak skleję swoje głośniki tylnymi ściankami, to będę miał cos podobnego. :)

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

70

Podawalem juz w innym watku, ale tu pasuje bardziej:

http://tiny.pl/dxj3

Nie mowie, zeby tak robic, ale wielkosc i wyglad bylyby ok.

71

Witam,

Przeszukując niegdyś strony internetowe w poszukiwaniu pierwszego mikrokomputera znalazłem strony dotyczące komputera ALTAIR. Jego obudowa wykonana została z metalu. Mieściła płytę główną, karty: procesora, pamięci, I/O i inne. Podobne podejście zastosowano w komputerze IMSAI - http://www.imsai.net/ .
Wracając do tematu, czy nie byłoby to dobre jako obudowa do ATARI?
Wiem, że są to komputery z lat siedemdziesiątych, ale wykonanie takiej obudowy nie wymaga wtryskarki, poza tym jest metalowa, nie plastikowa.

Pozdrawiam