Zerknijcie na to:
http://www-user.tu-chemnitz.de/~sgl/ata … rb6000.htm
Czy w Polsce było to to dostępne? Czy ktoś to posiada i użytkuje? Na stronie jest mowa o kartridżu...
Andy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Co to za turbo?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zerknijcie na to:
http://www-user.tu-chemnitz.de/~sgl/ata … rb6000.htm
Czy w Polsce było to to dostępne? Czy ktoś to posiada i użytkuje? Na stronie jest mowa o kartridżu...
W Poznaniu to montowali. Mam i ja, tylko nie wiem gdzie. Stację kupiłem w końcu...
Masz może gdzieś softy (kopiery) do tego?
Ja się spotkałem z turbo 7500 (dolny śląsk), magnetofon urzywany. Zakupiony pod koniec lat 80. Może ktoś jeszcze spotkał się z takim turbo?
Z tego co wiem o wiekszosc systemow Turbo na donlym slasku to byly turbo 2000 lub turbo blizzard lub ich odmiany. Bylo tez turbo 3000, ktore pochodzilo z czech. Pewnie to turbo 7500 to cos podobnego.
hmmm... 6k bodów - ciekawe...
mysle ze warto by bylo przeniesc tlumaczenie tej stronki + schematy do atariki (tyle ze ja nie mam na to czasu)
Pamiętam, że kiedyś w jakimś Bajtku był schemat przeróbki magnetofonu umożliwiającej transmisję o prędkości 6000 bodów. Może to jest to samo. Softu żadnego chyba wtedy Bajtek nie zamieścił.
Montowali to na osiedlu Rusa w Poznaniu, w pomieszczeniu po byłej pralni :)
Próbowałem magnetofonem Blizzard/T2000 coś z tego kopiować ale nie było to sprzętowo zgodne.
Więc i kaset nie kupowałem.
Nazywało się to Turbo Star 6000 (chyba).... ej, Vasco zgadza się ??
Widziałem jakiś schemat z układem A302 w bodajże Nowym Elektroniku, gazeta chyba z Zielonej Góry. Było to coś koło 1992 roku. Gazetę gdzieś mam, spróbuję znaleźć, za 2-3 tygodnie. Ale był tam sam schemat tylko i prawdopodobnie ten sam. O zamienniku A302 na TDA345 nic nie było, a takiego układu w sklepach elektronicznych i na giełdzie w Krakowie nie znalazłem (z opisu na tamtej stronie wynika, że układ z NRD więc nic dziwnego), więc po pewnym czasie zapomniałem. Było tam chyba napisane, że układ programowo zgodny z Blizzardem.
Gdybyś mógł zeskanować artykuł i umieścić tutaj...
Hej!
Oznaczenie TDA345 to pomyłka... powinno być TCA345... dla zainteresowanych PDF tutaj:
http://seban.nazwa.pl/pdf/tca345.pdf
Układ tak wiekowy iż dziś prawdopodobnie nie do kupienia... ale mogę się mylić. W każdym razie bez problemu można go będzie zastąpić czymś innym.
pozdrawiam
Seban
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Co to za turbo?
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 60 zapytań