Na razie elektronika, bez oprogramowania
http://www.serious-dial.atari.pl/

2

Zenon/Dial napisał/a:

Na razie elektronika, bez oprogramowania
http://www.serious-dial.atari.pl/

Podziwiam za cierpliwość przy lutowaniu takiej ilości kabelków!!!!

ps. Zenon naprawdę zrób projekt pcb w protelu a mogę się z Tobą zrzucić na pierwszą partię powiedzmy 50 płytek bo więcej na scenie się nie rozejdzie....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

3

McMaster zrobi całość. Obiecał na Eaście. :)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

4

Takie lutowanie uspokaja, a w prototypie pozwala dokonać niezbędnych zmian nie niszcząc płytki. Na "masówkę" oczywiście się nie nadaje. W kolejnym modelu linie danych i adresowe nie będą pokrzyżowane (bo tu są). Dalczego?
Będzie to ukłon dla SPARTA DOS X z pamięcią flash programowanej przez użytkownika.
Projekt w protelu.... muszę się tego nauczyć. Schemat w SERIOUSie (będzie) + reszta.

5

jedna uwaga do zegara 'RTC' - Zenon - zrób to - co Pasiu zrobił z moim zegarkiem;- chodzi o manualną blokadę zapisu rejestrów zegara. Chodzi o to, że soft ładując coś w obszar owych rejestrów nagminnie przestawia zegar. Po założeniu blokady - problem "z głowy" :)

Kontakt: pin@usdk.pl

6

Zrobił to na przełączniku czy jakoś inaczej? Szczegóły....by było tak samo.

7

Zenon/Dial napisał/a:

Takie lutowanie uspokaja, a w prototypie pozwala dokonać niezbędnych zmian nie niszcząc płytki. Na "masówkę" oczywiście się nie nadaje.

Zawsze można zrobić na jednej kliszy obie wersje! - a w cartach nie masz sobie równych!
Ciekawe czy ktoś w ogóle posiada w protelu zrobioną pcb do sparty....

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

8

A w czym problem jest taką 'sparte w protelu' narysowac?
Bo ja caly czas nie kumam :) Schematy są, soft jest... czemu to takie trudne?

9

Nic mi nie wiadomo
Jeśli chodzi o niepokrzyżowane linie danych i adresowe to jest to konieczność. Wynika to z tego że zastosowana pamięć flash wymaga programowania sektorami. Aby zbytnio nie komplikować oprogramowania łatwiej zdecydować się by prowadzic linie danych i adresowe "po ludzku"
Z tego powodu (najpewniej) ostateczna wersja będzie właśnie taka.

10

To ja był bym chętny na zakup tego cudeńka! Ile? :)

11

Na razie jest to w fazie: prototyp, testy, brak oprogramowania. Wypowiedzą się fachowcy od softu to się obaczy. Moduł powędruje na wschód w dobre ręce i z bliska przypatrzy mu się taki jeden od Sparty.

12

Czekam z niecierpliwością.
Dołączam się też do podziwu wyrażonego przez Pigułę. Zastanawiam się jak można to było wszystko zlutować? Nieprawdopodobne.

13

Zenon, czy mógłbyś zdradzić jakich to kabelków używasz do robienia połączeń(co to za typ i jaka grubość)?
I ile czasu zajmuje Tobie wykonanie tą metodą kartridża powiedzmy do sparty?
Kiedyś zaprojektowałem w protelu płytkę do sparty(a w sumie to narysowałem schemat bo płytkę to zaprojektował autorouter:D). Była to wersja ze strony p.Soboli. Kartridż nie był 'przelotowy' bo nie było mi to potrzebne. Nie mogę teraz znaleźć finalnej wersji tego projektu, ale płytka wyglądała mniej więcej tak:
www.temp101.republika.pl/atari/sdxcart.jpg
Pamiętam że wykonanie jej (w warunkach domowych) zajmowało około 8h.

14 Ostatnio edytowany przez Zenon/Dial (2006-11-12 21:42:29)

Te kabelki to KYNAR .... S U P E R .... drucik do lutowania. Koniecznie w białej izolacji. Te kolorowe są bardziej wrażliwe na ciepło i zwijają się po podgrzaniu. Grubość drucika około 0.2 (0.25) mm, z izolacją około 0.45mm (pomiar suwmiarką)
Między pinami podstawki precyzyjnej do scalaków zmieszczą się cztery a jak się postarać to pięć. Przez otworek standardowej płytki uniwersalnej można przepchać do trzech drucików. Samo lutowanie zwykłej SPARTY zajmuje mi około 4 godzin. Do tego doliczyć należy czas przygotowania płytki uniwersalnej + obudowa + przygotowanie podstawek pod scalaki + co tam jeszcze.....
Końcówki izolacji KYNARA ściągam obcinaczem do paznokci. Samo lutowanie wygląda tak: ściągnąć izolację z jednego końca kabelka, przylutować,  przeciągnąć go na miejsce docelowe, przyciąć, ściągnąć izolację, przylutować.
A przygotowanie płytki uniwersalnej koniecznie tak: Wypolerować miedź aż do połysku  cieńkim papierem ściernym, przemyć, wysuszyć, pomalować cieńką warstwą kalafoni rozpuszczonej w denaturacie (spirytusie), wysuszyć. Można lutować.
Widać że wskazany przez Ciebie model (płytka) jest zaprojektowana dla SPARTY z pokrzyżowanymi liniami danych i adresowymi.

15 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2006-11-12 23:49:56)

mikey napisał/a:

A w czym problem jest taką 'sparte w protelu' narysowac?

Dużo dłubania jest tylko przy samym złączu - bo nie ma gotowca w bibliotekach - aczkolwiek mogę wykorzystać kawałek z przelotki do idea :)