kolega " frog " wymyslil Floppy drive emulator - interface ktory moze zastapic flopa Atari ST / Amiga ( price 50 eur )
http://jeanfrancoisdelnero.free.fr/flop … index.html
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » Floppy drive emulator
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
kolega " frog " wymyslil Floppy drive emulator - interface ktory moze zastapic flopa Atari ST / Amiga ( price 50 eur )
http://jeanfrancoisdelnero.free.fr/flop … index.html
w mordę !
Fajne, ale czy potrzebne? Jak juz mialbym sie bawic dyskietkami to wole takie prawdziwe.
to niech wymyśli ktoś może coś a`la ST2PC, chyba by się bardziej przydało...
Bitman - gdzie ty widzisz cene i formularz zamowienia ? ni w zab nie znam francuskiego - z francuzow to znam tylko Renault i Citroena.
Hm, spox sprawa w sumie, może jedynie trochę za droga. Minusy to konieczność wybebeszenia stacji, ew zaszpachlowania otworu i wmontowania w to miejsce gniazdka USB. Ale tracimy wtedy możliwość odpalania z oryginalnych dyskietek ;) Tak sux i tak sux0rz.
Lotharek : ostateczna cena zostanie ogloszona za kilka dni , aktualnie interface v.beta
to niech wymyśli ktoś może coś a`la ST2PC, chyba by się bardziej przydało...
No ale chyba to ma byc takim pomyslem...
IHMO patent extra ! i tak kazdy z nas ma pieca na biurku. poza tym tranfer bedzie szybszy i pewniejszy niz z tradycyjnego flopa. Ciekawe czy autor pomysli o dodaniu mozliwosci odczytu czegos wiecej niz 720kb....np taka amiga podlaczana kabelkiem do pieca z namiastka HD-file`u :-) jak dla mnie bomba. szybko, cicho i pewnie. i zero klopotow z przenoszeniem danych
wchodzę w to, tzn. kupię z chęcią.
Lewis:
A no to spoxior, wiesz, żabojadzkiego nie używam, bo nie znam... :P
nie ma to jak przeczytac w nomalnym jezyku pare zdan: http://www.torlus.com/index.php?2006/09 … e-emulator ;)
moze znajda sie chetni na zakup - koszty wysylki bylyby mniejsze....poza tym jakby sie kilkunastu znalazlo to moze z cena da sie cos zrobic (pod warunkiem ze nie bedzie to 300zl)
Fajne :) Też bym się na to pisał tylko cena trochę straszy....
lepsze było by FDD2IDE - cos na ksztalt maloatarkowego sio2ide:) - bo niestety normalne kontrolery HDD na ST nie dzialaja w sposob "normalny". Mam HDD do ST a i tak 90% softu laduje z FDD. Taki jest chyba tego sens :) -
lepsze było by FDD2IDE - cos na ksztalt maloatarkowego sio2ide:) - bo niestety normalne kontrolery HDD na ST nie dzialaja w sposob "normalny". Mam HDD do ST a i tak 90% softu laduje z FDD. Taki jest chyba tego sens :) -
Pin, co rozumiesz pod pojęciem "normalny"?. One działają normalnie. To jest zupełnie inny hardware niż w stacji dysków, widoczny w ST pod innymi adresami, obsługiwany zupełnie inaczej niż fdd. Kiedy robiono gry na ST, twarde dyski miał może 1% użytkowników, tak więc obsługiwać go nie było sensu, no i jeszcze na dyskietkach można było robić różnego rodzaju zabezpieczenia przed kopiowaniem.
a w ogóle to na atari-forum jakiś gostek robi coś a`la amigowski WHDLOAD, ztcp prace są już nieźle zaawansowane...
Według mnie pomysł niegłupi, tylko pytanie, czy można zasymulować większą pojemność flopa niż 720k ? Bo jeśli tak, to było fajne rozwiązanie do przenoszenia danych między np. Falconem a PC.
bitman: czy mógłbyś się skontaktować z tym kolesiem i zapytać go jakie jest ogranicznie odnośnie pojemności takie emulowanego dysku ?
Adam:: - doskonale zdaje sobie z tego sprawę, w znacznej części jest to tak - jak by próbować w normalnych warunkach ładować z KMK całodysk (co w zasadzie i tak jest praktycznie możliwe do zrealizowania - ale powiedzmy, że nie jest), lecz bardzo często zdarzają się programy plikowe odwołujące się nie wiedzieć po co do kontrolera stacji bezpośrednio. Jakoś bardziej przypadło mi do gustu rozwiązanie w przypadku KMK na małej Atarce. 90% plików, które nigdy w "życiu" w czasie swojej "premiery" nie widziało HDD - jednak z nim działa bez problemu :). Pisze o tym tylko dlatego - bo może ktoś coś w owym temacie wymyśli, co też nie jest bez znaczenia i dla mnie. :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » Floppy drive emulator
Wygenerowano w 0.040 sekund, wykonano 39 zapytań