Mam taki problem. Podlaczyc chcialem po jakims czasie stacje TOMSa 710 do Atari. W momencie gdy wlanczam stacje to nie zapala sie dioda czyli tak jakby nie bylo zasilania. Co moze to powodowac, czy na 100% jest zepsuty zasilacz? czy co to moze byc? Zaznaczam ze nie bylo zadnych objaw wczesniej dot. dzialania stacji-wszystko dzialalo ok wiec nei bylo zadnych objawow ze cos sie stalo nagle.

BBSL drinker5 is still alive !!!

2 Ostatnio edytowany przez macgyver (2006-10-23 08:09:11)

Sprawdź bezpiecznik w stacji ;) Nie wiem gdzie ma go 710 ale 720 ma go z tyłu obudowy.

Jeśli to nie bezpiecznik to w pierwszej kolejności bym się "czepnął" sprawdzenia zasilacza.

3

podłącz zasilacz piecowy do napędu, oraz normalny zasilacz do stacji ...

będzie działać!

4

Macgyver sprawdze dzieki a AS mozesz uscislic dokladniej bo nie zczailem bazy z ztymi zasilaczami, jaki 2 zasilacz? jeden od tomsa mam i go podlanczm i sie dioda nei zapala, stacja nie odpala sie. Prosze wiec uscislij :)

5 Ostatnio edytowany przez AS... (2006-10-23 11:06:53)

miałem kiedyś to samo...
jak go zalałem piwem.....

podłączasz do napędu zasilacz grzybowy ( odpinasz koste z toms-a i wpinasz zasilanie grzybowe )
z tyłu do stacji podłączas zasilacz Tomsowi i hulasz..

Nawet sami tomsi kiedys nie umieli tego wyjaśnić, czemu przy takim podłączeniu stacja działała...

-na chłopski rozum napęd z zasilanie grzbowego, elektronika z zasilania Tomsowego

Wawrzyn kopę lat!!!!

6

No kope lat fakt i komunikacja nie tylko przez poczte polska :)
Teraz w robocie siedze wiec nie moge tego sprawdzic od razu co piszesz - a ze sie kompletnie nie znam na sprawach sprzetowo-elektronicznych to mimo iz piszesz to drugi raz to nei wiem do konca czy zrozumialem ale sprawdze to 15:30 jak bede to mial pod reka. Rozumuje tak ze musze sie gdzies podpinac sciagajac obudowez TOMSa, natomiast zasilanie dokladnie skad biore grzybowe? chodzi o kabelek zasilajacy np napedy w pc? moze to jest smieszne co pisze ale naprawde nei majac teraz stacji obok nie potrafie sobie tego wyobrazic co gdzie podlanczac :)

7

Wszystkie kable do sasiniania podstawowych urzadzen wewnatrz obudowy PC sa wyprowadzone z zasilacza. STacja 5 1/4 ma taka sama wtyczke zasilajaca jak dysk i naped cd (mowie o ATA)

8

Wawrzyn:
- odpinasz wtykę od zasilnia napędu stacji ( tak jak pisze Monsfot dokładnie taka pecetowa.. )..

9

A wiec zrobilem tak jak mowiliscie i niestety nic z tego nie wyszlo. Wiec chyba kolejnym punktem to wymiana bezpiecznika. Wyciagnalem go i co dalej? Tzn. jaki to jest bezpiecznik, pisze na nim po 2 stronach: 1 C 6T ? wiec w elektroniku o jaki mam pytac i czy to dostane w ogole i ile to kosztuje ?:)

10

wydaje mi się, że 1A (jeden amper) - koszt... jakieś 50 groszy ;) najlepiej weź do sklepu elektronicznego ze sobą... swoją drogą najpierw sprawdź, czy jest uszkodzony... najprościej: bateria + żarówka... jak jest dobry, to przewodzi.

11

wawrzyn napisał/a:

A wiec zrobilem tak jak mowiliscie i niestety nic z tego nie wyszlo. Wiec chyba kolejnym punktem to wymiana bezpiecznika. Wyciagnalem go i co dalej? Tzn. jaki to jest bezpiecznik, pisze na nim po 2 stronach: 1 C 6T ? wiec w elektroniku o jaki mam pytac i czy to dostane w ogole i ile to kosztuje ?:)

uuu to nie mam za bardzo pojęcia...
u mnie w jakiś dziwny sposób to działało!!

12

kupie ten bezpiecznik i zobaczymy- nastepnie jakby to nie zadzialalo to zasilacz. lecz nie wiem skad go by kupic? uprzedzam fakty ale mam nadzieje ze ruszy to z bezpiecznikiem gdyz nie moge sie doczekac zrzucania softu z dyskietek a pare rzeczy w ogole nie widzialem na zadnym serwerze ze stuffem na a8.

13

wawrzyn jakbys nie dał rady to podeslij.....tez mam T710....i jakby co moge pozgrywac jakies dyski...i jakby tam byly jakies zrodla to wogole ;-)

"wszystko się kiedyś kończy......."

14

hehe uda sie napewno to si ewszystkim poziele z wszystkimi, Draconowi wspominalem co min nie moge znalezc na necie a co mam wsrod swoich dyskietek-dzieki za pomoc ale daj mi szanse ;)

15

sprawa sie wyjasnila (chyba). Kupilem bezpieczniki 1A podmienilem i wlanczam nic. Wiec wpadlem na pomysl taki- jesli kolejnym punktem moze byc wadliwy zasilacz to?-> zabralem zasilacz od skanera z pc -popatrzylem jakiego on jest typu i jaki jest potrzebny do stacji. wtyczka do stacji byla taka sama wiec podlaczylem zasilacz do stacji, wlanczam i luz stacja dziala. Nie mialem jednak mozliwosci puszczenia czegokolwiek na test bo z kolei moje dwa atari cos sa chore :) 1, w ktorym mam qmeg, 256ram, stereo nie chce sie wlanczyc i po ciaglym wl/wyl pokazuja sie rozne syfy roznokolorowe badz tlo czerwone, w 2 atari z kolei jest wszystko ok ale klawisze nie dzialaja poza funkcyjnymi :) tak wiec z 1 problemu w drugi :) dzieki za pomoc z ta stacja.

16

wawrzyn napisał/a:

w 2 atari z kolei jest wszystko ok ale klawisze nie dzialaja poza funkcyjnymi :) tak wiec z 1 problemu w drugi :)

Przełóż klawiaturę z tego padniętego do dobrego i zobacz wtedy.

Sikor umarł...

17

zrobilem tak i jest dupa - to samo. wiec 1 komp sie nie odpala i wyskakuja jednolite kolory jak np. ciemny pomarnancz lub bardzo jasny zolty badz niebieski , albo czasami sie ruszy jakis syf pionowy przy wlanczaniu. A drugi komp nie dzialaja na 2 klawiaturach klawisze, funkcyjne chyba nawet tez nie bo przeciez bym odpalil cos ze stacji, raz udalo mi sie nacisnac 'S' to jjak sie wcislo to juz nie puscilo :)

18

prawdopodobnie nie klawe a obslugujaca jom pokeja masz walnietego

a z tym podpinaniem zasilacza "bo ma taka sama koncowke" to poprost - ODWAGA :D
powiem tylko ze miales fart ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

19

wiecie co... kiedyś przepiłem zasilacz od t710tki, podłaczyłem od skanera i działa..

Nie wnikam co i jak działa..

I już mnie nie martwi brak umiejętności obsługi TOmsa 720cr ...

he he idę po piwo i odpalam Atari