Ku mojemu zdziwieniu dzisiaj po wklepaniu adresu www.atari8.info ujrzalem napis:
Your IP is banned on www.atari8.info
Czy kolega Vasko czy moze kto inny moze mi wytlumaczyc dlaczego cos takiego wystapilo.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » atari8.info - Banned IP :(
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ku mojemu zdziwieniu dzisiaj po wklepaniu adresu www.atari8.info ujrzalem napis:
Your IP is banned on www.atari8.info
Czy kolega Vasko czy moze kto inny moze mi wytlumaczyc dlaczego cos takiego wystapilo.
Sorki, to nie wymierzone w Ciebie. Jakis ser wypisywał glupoty z roznych proxy i poblokowalem IP - nie uzywasz jakis? Wyslij mi na maila Twoje IP - odblokuje.
Jako ze ja dostaje IP z DHCP to w sumie na nic sie moze to zdac, bo co 1 miesiac dostaje nowe IP.
Obecnie jest 69.22.207.227 a caly zakres adrsow to 69.22.192.0 - 69.22.255.255
Ja mam tak z atarowskim irc'em, obojętnie jakie ip bym nie miał to zawsze dostaje "your ip is banned" - podobno wina neostrady.
a może masz "zakazanego" identa? :]
5eba: kiedyś na neostradę był ogólny K:line (taka forma bana), teraz nie powinno być z tym problemu, spróbuj jeden z serwerów:
warszawa.irc.pl
poznan.irc.pl
lublin.irc.pl
open.pl.ircnet.net
i kanał #atari8 ;)
69.22.*.* odblokowane :)
Vasko: Slyszales o takim ustrojstwie jak HideIP? Twoje banowanie na nic sie nie zda jezeli ten kto 'seruje' tego uzywa.
Dobre to jest --- "seruje"--- śmieje się już pół osiedla....
Inna sprawa, ze czesc ISP wrzuca caly ruch na proxy niezaleznie od tego czy sobie tego zyczymy czy nie i wtedy kiedy przyblokujesz takie proxy myslac ze to adres inruza blokujesz dostep innych bogu ducha winnym internautom.
Takie praktyki ma np brytyjski NTL (najpopularnijeszy provider na wyspach)
Bo blokowac tez trzeba umiec.
Tym bardziej ze obecnie wiekszosc proxiaków przesyla naglowek z oryginalnym IP klienta :)
Nie podzielam twojego pogladu.
Na droge wpuszcza sie po pewnym egzaminie z umiejetnosci korzystania z niej (aka prawo jazdy)
Na 'drogi Internetu' wpuszcza sie wszystkich bez wyjatku, w tym takze debili. Stad proby blokowania tych debili, dajace dostep do 'drog' uzytkownikom bardziej roztropnym. Inna sprawa, to jak juz pisalem, blokowac tez trzeba umiec :) zeby robic to dobrze
Na droge wpuszcza sie po pewnym egzaminie
Tak stanowi prawo, za to zapewniam cie że na drogach debili bez prawa jazdy nie brakuje , za to rozmiar i skutki debilizmu drogowego są nieporównywalne z edytowalnymi , kasowalnymi komentarzami internetowymi, przez które na 99,999% nie stracisz życia i nie zostaniesz inwalidą. Co najwyżej cię ochlapią ,,, ale każdego to dotyka
> Blokowanie IP uważam za największy debilizm w internecie. Nie lepiej wprowadzic obowiązek logowania aby dodawać komentarze i w razie czego kasować konta ?
Ja zaś uważam, że zmuszanie do rejestrowania się tylko po to, aby napisać linijkę komentarza jest przesadą.
> z edytowalnymi , kasowalnymi komentarzami internetowymi,
Zapewniam, że bawiłem się w to przez parę dni. Jeżeli masz czas na pilnowanie, to chętnie odblokuję wszystkie adresy i dam Ci "władzę" edytowania/usuwania...
> Blokowanie IP uważam za największy debilizm w internecie. Nie lepiej wprowadzic obowiązek logowania aby dodawać komentarze i w razie czego kasować konta ?
Ja zaś uważam, że zmuszanie do rejestrowania się tylko po to, aby napisać linijkę komentarza jest przesadą.
wole sie rejestrowac, niz byc odcietym bo z danego transparent proxy odcieta zostala cala prywatna podsiec providera...
rejestrowanie sie na prawde nie jest bolesne, a w polaczeniu z pol automatycznym kasowaniem wpisow z danego ip - jest proste do zrealizowania...
pol automatyczne -> kazdy post obok nazwy autora ma rowniez przechowywany jego ip, i jesli namierzysz danego typa jako potencjalnego spamera, listujesz posty z tego ip z ostatniego dnia/tygodnia/miesiaca/czegotamchcesz, sprawdzasz "na oko" czy wygladaja jak spam, i jesli tak jednym kliknieciem zaznaczasz wszystkie jako "do usuniecia" (ewentualnie odznaczajaca "niespam"), po czym potwierdzasz chec usuniecia niechcianych...
napisanie czegos takiego nawet delemu nie powinno sprawic problemu :P bo to da sie pogonic niemalze golym pehapem i ociupinka javascriptu (do "mass" zaznaczenia combo boxow)...
vasc: jak pozwolisz zajrzec w zrodla strony - napisze ci to sam...
Ok. A co zrobic jezeli kazdy wpis jest z innego IP? Jaki polautomat zastosujesz?
po nazwie usera, albo jak juz jest koniecznosc rejestrowania sie (z potwierdzeniem przez admina) to mozna tez wylistowac posty "nie potwierdzonych" z danego dnia...
to tylko takie pomysly "na szybko"
jesli ktos spamuje, to zazwyczaj w ciagu jednego dnia tylko kilka ip obskoczy. nie spotkalem sie by spamerzy w ciagu jednego dnia z wiekszej ilosci niz 15tu hostow jednego dnia dodawali wpisy na jednym serwerze (moje doswiadczenie w tej mierze to glownie wiki...)
Kończę bo zmieniasz zasady w trakcie.
ke?
zauwazyles to male "jesli"?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » atari8.info - Banned IP :(
Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 63 zapytań