Ryszard, czy ty przypadkiem nie podłączasz SIO2PC do lapcioka przez przelotkę USB<->RS232 ?
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ułomna praca SIO2PC
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ryszard, czy ty przypadkiem nie podłączasz SIO2PC do lapcioka przez przelotkę USB<->RS232 ?
(i jeszcze przez psa)
:D
Coś w tym może być - mam Abita z 2001 ;) (nawet jeszcze jedna ISA siedzi :x )
I jeszcze dziala? Jak tam kondzioly? ;)
Ja mam kabelek jako RI, nie zauważyłem żadnych ułomności na własnych 4 płytach - widać płyty MSI jakiś standard trzymają :) albo inaczej trzymały bo jak zachowują się pod tym kątem nowe nie wiem...
W moim nowym Asusie (NF4Ultra) SIO2PC działa popawnie z RI lub DSR wraz z CA2001 a nawet SIO2IDE.
Aaaaa to urządzonko ma wyjście typu Otwarty Kolektor (OC). Jak nie, to prośba o kłopoty.
Brak RI najczesciej wystepuje w laptopach. Ja tez mialem plyty MSI i dzialalo.
lewis: kondziory nadal trzymają bez problemu... o dziwo chodzi to ze słynnym zasilaczem Codegena 300W :)
Ty masz dziwny komputer ;)
To jest komputer MacGyver-a więc działa ;) i obyło się bez taśmy klejącej i spinaczy do papieru ;)
Ale troche lodu i zapalek poszlo, co? ;)
Niestety, conajwyżej od czasu do czasu pędzelek, odkurzacz i sprężone powietrze ;)
eee ja w swoich 2 msi juz wymienialem kondensatorki - na cale szczescie te cześci nie należą do zbyt kosztownych.
Mój problem dotyczył transmisji atrka pc stacjonarny i nie używam żadnych przelotek, psa też nie podłączałem bo ma problemy z kompatybilnością, ale pracuje nad tym.
Odgrzebuje stary temat...ale problem jak najbardziej na czasie.
Wyciągnąłem swoje ATARI z QMEG i SIO2PC (na 2 kościach) zamontowane wenątrz i posiadające wyjście z tyłu COM. Mam WinXP i niestety komunikacja jest tylko z programem APE1.17 w wersji trial.
Żadne inne programy nie działają. W czym leży problem?
Zauważyłem, że podłączone mam piny w COM 2,3,5,8,9 czy jest to prawidłowe podłączenie?
Czu powinno być 2,3,5,7,9? Przelutować PIN 8 z 7 miejscami?
Jak mam zrobić żeby kabelek ni ebył jako RI tylko DSR? Czy wystarczy tylko przelutowanie?
Z góry dziekuję za pomoc.
Wystarczy. A najlepiej daj przełącznik - wtedy w zależności od potrzeb będziesz miał jeden lub drugi tryb.
http://atariki.krap.pl/index.php/SIO2PC
Sciagnij: http://www.atarimax.com/ape/download/apetrial.exe
Zainstaluj.
W menedzer urzadzen sprawdz na jakim porcie masz com ... u mnie np. jest an COM2
Uruchom ape . Wejdz w APE Configuration ustaw odpowiedni COM i Serial Control najpierw RI ... jak nei pojdzie to DSR ...
Jezeli ape wykryje ci COM'a to wsykoczy taki komunikat w LOG
"[Serial Driver] Serial port COM2 opened sucessfully. APE is ready."
Lub sciagnij i odpal to: http://leaseweb.dl.sourceforge.net/proj … 32-0.6.zip
Pamietaj o konfiguracji :-)
Serdeczne dzięki. ZADZIAŁAŁO :)
Rozumiem, że przełącznik ma jedynie podawać sygnał w jednej pozycji z pinu 6 i wtedy będzie DSR lub z pinu 9 i wtedy będzie RI. W module SIO2PC nic nie muszę zmieniać?
Niestety moja stacja CA-2001 nie czyta z wszystkich płyt. Mam stację 5,25 do PC, czy w niej odczytam dyskietki ATARI, żeby je skopiować? Co musiałbym zrobić?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Ułomna praca SIO2PC
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 56 zapytań