1 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2006-09-21 20:05:49)

W chwili westchnień i wspominek o starych kompach przypomniało mi się, jak znany ataropisarz, p. Zientara pisał w jakiejś książce bądź w gazecie o stacji CA2002. Podobno zapisywała dysk obustronnie, tak jak to robi JIL XF-551. Czy ktoś ma jakieś info na temat tej stacji ? A może to info wyssane z palca ?

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

2 Ostatnio edytowany przez Sikor (2006-09-21 20:29:59)

http://atariki.krap.pl/index.php/CA2002
http://www.faqs.org/faqs/atari-8-bit/faq/
Gdzieś zdjątko w necie było, ale jakoś znaleźć teraz nie mogę...

Sikor umarł...

3

Niestety, zarzucenie tego tematu na AtariAge poskutkowało... odesłaniem do rysuku w książce Zientary. (o ten temat).

Podejrzewam, że był to nie wypuszczony nigdy prototyp albo urządzenie jest na tyle rzadkie, że nikt go nawet nie kojarzy (a kto to ma - pewnie nie wie co ma itd.).

I Ty zostaniesz big endianem...

4

Nie Zientara, ale Draco w Atari Magazynie: artykul "Kupujemy kotka w worku".

5

Zientara, Zientara, w książce hm "Poradnik użytkownika". W sumie gmogliśmy go o to zapytać jak byliśmy w "Kliprze" wtedy, ale nikt nie pamiętał.

KMK
? HEX$(6670358)

6

Ano nikt nie pamiętal... Ale zawsze można jeszcze (kiedyś) tam uderzyć. :)

I Ty zostaniesz big endianem...

7

Swoją drogą, czy zrobienie CA-2002 z CA-2001 to nie jest kwestia wymiany napędu na 360k i poprawek w ROM-ie?

KMK
? HEX$(6670358)

8

A może wymiana ROMu (nie ma nic wspólnego zmniejszością narodową) i wstawienie 3,5 cala z 720 na pokładzie!?

Żyję bo Bóg tak chciał.

9

Nie tak latwo wstawic tam inny naped, bo ten, ktory jest ma inne sygnaly (i chyba nie ma miejsca na puszczenie syganlu zmiany strony).
W tych stacjach stosowane byly napedy pozbawione wewnetrznego sterownika silnika krokowego glowicy, i cale sterowanie tym slinikiem przerzucono na procesor stacji. W sumie mocno ogolocone napedy tam siedzialy.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

10

Pecuś, no co ty...? Ś.P. Mariusz Geisler zmienił mi napęd na grzybowy, gdy mi moja CA padła. Oczywiście, napęd trzeba znaleźć odpowiedni, ale zawsze. Co do zmiany strony - masz rację, czyta/zapisuje tylko jedną na raz. ;)

Sikor umarł...

11

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że każda stacja zapisuje jedną stronę na raz :)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

12

No chyba, ze te z kontrolerem RAID1 ;)

13

dely napisał/a:

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że każda stacja zapisuje jedną stronę na raz :)

I tu się mylisz - zależy od stosowanego przeplotu. Są napedy (a może kontrolery - nie pamiętam) - gdzie zapis/odczyt jest robiony naprzemiennie (górna/dolna głowica). Oczywiście, w przypadku tego wątku i małego Atari źle się wyraziłem: stacja do zapisania drugiej strony dyskietki wymaga odwrócenia tej ostatniej o 180 stopni.

Sikor umarł...

14

Sikor, nawet jak zapisuje naprzemiennie to nie obydwie strony naraz... O to chodzilo Delyemu. A owszem, chyba SN360 tak robi.

15 Ostatnio edytowany przez AS... (2006-09-22 17:28:08)

a Toms tak nie działa, 1wsza  - zapala się dioda 2ga strona, gaśnie - znowu pierwsza  - czy za dużo wypiłem (%%%)

16

TOMS robi tak tylko w gęstości 720k.

KMK
? HEX$(6670358)

17

bo zazwyczaj takiej używałem do 'plikuf"

idę po Ibuprom zatookiii

18

To, ze Mariusz wlozyl do tej stacji pecetowy naped swiadczy wylacznie, ze go wczesniej przerobil.
Czyli odlaczyl sterownik silnika glowicy i podal sygnaly prosto ze stacji (fakt da sie zrobic - tyle ze latwiej chyba zbudowac XFke).

19

pecus: on poprostu zrobil sterownik krokowy do silnika stacji... byc moze niektore sprzety blaszane byly na tyle zgodne, by je potraktowac "bezposrednio" ze sterownika ca2001?

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

20 Ostatnio edytowany przez Pecus (2006-09-22 23:28:42)

No nie do konca. W tych stacjach, sterowanie silnikiem napedu glowicy sprowadzalo sie do podawania (przez port We/Wy) odpowiednich napiec na kolejne cewki silnika, robilo sie to programowo. A kazda stacja pecetowa ma na pokladzie sterownik, ktory robi to samo interpretujac odpowiednie rozkazy z komputera. By taki naped zastosowac w CA lub LDW trzeba "wypruc" z niego ten sterownik i wyciagnac na zewnatrz sterowanie cewkami silnika.... i musi to byc do tego taki sam rodzaj silnika (a bywaja najrozniejsze, bo i tak po drodze jest ten wlasnie sterownik, wiec komputer - pecet -  nie musi wiedziec jak tym silnikiem krecic, tyle ze procesor naszej stacji robi to sam i jest oprogramowany dla jednego typu silnika).
Komputer w tych stacjach robi to sam "na piechote".

21 Ostatnio edytowany przez jellonek (2006-09-22 23:17:06)

czyli z opisu wynika ze nic wielkiego... ale tak czy siak, trzeba sie dostosowac do roznych napedow, ktore zdaje sie sa dosc ustandardyzowane (co pozwala wiekszosc z nich sterowac za pomoca naszego ukochanego ukladu z 1050 - wd costam, costam... - sorry ale po takim pijaku jestem ze nawet nie napisze jaki to uklad ;) )

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

22

Wstyd, prawdziwy Atarowiec powininen wiedziec jakie sa oznaczenia kodowe wszystkich scalakow w Atari nawet po wizycie we frytkowni na Eascie (gdzie na wejscie pije sie dwie lufy, na kazda noge, zeby rowno chodzic ;)).

23

1797/2797 ma oznaczenie kodowe?
Ze jest w ST to nie czepiam sie stwierdzenia 'scalaki w atari' :P