1

Dostałem dziś Atari 130 XE.
Oczywiście chciałem od razu podłączyć sprzet i sprawdzić a tu rozczarowanie... :(

Wyjscie monitorowe jakieś inne niż w 65XE (6 pin), alternatywnego TV brak, przełącznik mono/color...

Szukałem jakiegoś info w sieci i na forum ale nie znalazlem :(

Wybaczcie moje laickie podejście ale aż chce sie zawołac gromkim głosem:

POMOCY!!!
Jak to podłączyć???

ogólnie to k...a jesień idzie!

2

hmm z tego co mi wiadomo zawsze było to 5din, nie spotkałem 130tki z innym niż 5din ..

-czy nie zostało tjuningowane przez kogoś?

3

Witaj szary 331,
Jezeli masz takiego samego nicka na Allegro, to powiem Ci, że szalejesz! ;)
Jesli chodzi o Twoj problem, to zrob jakies foto tyłu atarki, zastanowimy się co tym zrobić.

Pozdrawiam,
Andy

4

szary331 : rozkręcałeś obudowę ? Na dwoje baba wróżyła : albo masz przerobioną przez kogoś płytę główną albo ktos zainstalował w środku płytę od zupełnie innego kompa

5

Tu link jest...

http://www.icpnet.pl/~avoid/

troche małe ale widac.

Bede musiał rozkrecic :)

Do SIPOWITZ:

Troszke szaleństwa nie zaszkodzi
Nadrabiam braki z dzieciństwa :)

6 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2006-09-16 20:27:57)

Wstępnie gniazdo wygląda na przerobione. Są dwie możliwości: 1. gniazdo monitorowe uległo  uszkodzeniu i zostało wymienione na DIN6 bo np. DIN5 nie było pod ręką i sygnały w nowym gnieździe są bez zmian. 2. gniazdo DIN6 zostało celowo wstawione - jakiś sygnał został dodatkowo wyprowadzony. Tak czy inaczej będziesz musiał rozkręcić kompa i zrobić foto przedniej i tylnej części PCB, a ktoś z forum na pewno rozwiąże zagadkę. ZONK jeśli komputer ma oryginalną plombę :D LOL ...
Przełącznik nie jest niczym nowym i pozwala na zmianę kanału TV.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

7

Zatem biore sie za rozkręcanie :)

Plomby brak - było grzebane zapewne.
Jak tylko rozbebesze zamieszcze foto ;)

8

uaktualniłem fotki

w sumie nie wygląda na kombinowane.
luty wyglądają na fabryczne.

Aha...Gniazdo nosi ślady jakby ktoś wpychal na siłe wtyk pięciopinowy. :(

9

Ale wy jestescie niezaradni :)
Znajdz wyprowadzenia na plycie  (schematy sa wszedzie) znajdz odpowiednie sygnaly, zobacz do ktorych pinow leci, i podlacz wtyczke. Albo inaczej, wylutuj to gniazdo i wlutuj sobie 2 chinche/RCA na video i dzwiek oddzielnie. Zasadniczo potrzebujesz 3 sygnaly (composite, audio i masa) Do wszystkiego wystarczy najprostszy miernik, troche samozaparcia i dobrych checi.... ' That's not rocket science' jak to mawiaja.

ps. no chyba ze jestes jednym z tych ... no ... kolekcjonerow :)

10 Ostatnio edytowany przez szary331 (2006-09-16 22:13:45)

Do mikey:

;) Jakbym kolekcjonował to olałbym te wątpliwości, schowal do pudła i podziwiał z bezpiecznej odległości :D

Chcialem pokazać to jako ciekawostke i przy okazji czegoś sie dowiedziec na temat jak sie okazuje dośc nietypowego rozwiązania ;)

Jak nikt nie zaproponuje innego rozwiąznia to zapewne przyjdzie wylutować...

11

mikey ma racje, wymień gniazdo i po sprawie! Onegdaj w polskich sprzętach były montowane tego typu gniazda, np. magnetofon Kasprzak (ten nowszy), modelu niestety nie pamiętam.
Wyglądał on mniej więcej tak: http://www.republika.pl/sipowitz/kasprzak.jpg

Pozdrawiam,
Andy

12

Nic to...przyjdzie przezwycięzyć niechęć do lutownicy   ;)

Nie mniej zagadkowa historia
Chyba że to płyta główna od Kasprzaka...  :D

Żarty żartami ale faktycznie racje masz.
Jak dobrze pamiętam podobne gniazdo było w MK232, który miałem sprzężony z interfejsem domowej roboty

13

szary331 napisał/a:

uaktualniłem fotki

w sumie nie wygląda na kombinowane.
luty wyglądają na fabryczne.

Hmm, sprawdź p sieci numer seryjny - może to jakiś prototyp był...? Dźwięk stereo or somethink... Możesz jeszcze dodać zdjęcia całej płyty - bo i w płycie widać sześć lutów, a nie pięć. Jak to coś dodatkowego - warto by było sprawdzić. A może ktoś zrobił przełącznik NTSC/PAL cy cuś...?

Sikor umarł...

14

może to jakiś prototyp był

No, z AMY i pokładowym reaktorem nuklearnym.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

15

szary331:

najlepiej otwórz kompa i trzaśnij fotę płyty głównej - może komp ma coś dołożone/zmienione itd.

I Ty zostaniesz big endianem...

16

Żeby na takiej płycie zrobić lutowanie podobne do fabrycznego, to żadna sztuka... dajesz nieco więcej kalafonii, wtedy cyna ładnie się rozpływa na nóżkach i ścieżkach, potem spirytusem i pędzelkiem (lub szczoteczką do zębów) czyścisz z okolicę lutowia z resztek kalafonii i praktycznie takie lutowanie może wyglądać jak fabryczne. Aha, spirytus podawać miejscowo a nie doustnie :D

17

macgyver napisał/a:

Aha, spirytus podawać miejscowo a nie doustnie :D

co za marnotrawstwo. IHMO plyta byla kombinowana, tzn ktos rozwalil gniazdo din5 i wsadzil 6.

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

18

[sorka za offtopic]
lotharek: zdaje się, że link w Twojej sygnaturce nie działa - wywala błąd 403 (brak dostępu do strony)
[/sorka za offtopic]

19

rozbebeszylem i uaktualnilem...

hmm..co oznacza ów napis u dołu 130XE SECAM?

20 Ostatnio edytowany przez Sikor (2006-09-17 11:09:12)

To oznacza ni mniej, ni więcej - że jest to francuska wersja 130XE. Były takie robione (właśnie w tym systemie) - ale bez złudzeń, to inny SECAM niż ten co był w Polsce. Teraz pytanie: ma ktoś schemat francuskiej wersji XE...? Wtedy będzie wiadomo, czy to oryginał, czy było grzebane. Może Bitman jest w stanie to sprawdzić...?
BTW: sama płyta jest dość dziwna - z tego co widać, brak na niej modulatora, i to fabrycznie. W takim wypadku: co to za przełącznik, który - w innych modelach - zmieniał kanał w modulatorze.
Oki, mam propozycję: kup innną 130-tkę na allegro, a w tej nie dłub i odsprzedaj mi po cenie zakupu nowej (tylko za bardzo nie szalej). Chętnie bym się temu egzemplarzowi przyjrzał. Oczywiście koszty przesyłki "nowej" do Ciebie i tej do mnie pokrywam. Co ty na to...?

Sikor umarł...

21 Ostatnio edytowany przez szary331 (2006-09-17 11:36:56)

Spox Sikor ;)

Wyślę Ci tą "perełke", najwyżej mi kiedyś browca postawisz jak będzie okazja do poznania.
Ja w sumie i tak niewiele z nią zrobie a jedną "normalną" 130-stke już posiadam.
Kupiłem to na aukcji ze względu na xf551, którą chciałbym przerobić na napędy 3,5.
Napisz tylko potem co to za wynalazek :D

Podaj adres na skrzynke.

22

Secam czy nie, nie powinno to miec znaczenia przy sygnale kompozytowym. TV tak, ale kompozyt to kompozyt. Tak mi sie wydaje ...

23

Podobno secamowskie atarki mają tylko 16 kolorów (?).

KMK
? HEX$(6670358)

24

Jak w 15-tce i to w jednej linii to chyba zajebiście :P

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

25

W 15-tce i w jednej linii owszem, ale pionowej :P

KMK
? HEX$(6670358)