witam
kupie plytke drukowana do covoxa. takiego jak ma np. pin w swojej atarce.
ma ktos na zbyciu??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » plytka do covoxa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam
kupie plytke drukowana do covoxa. takiego jak ma np. pin w swojej atarce.
ma ktos na zbyciu??
To jeszcze nie płytka, ale może pomoże: http://epi.atari8.info/files/covxsmd3.pcb
Wiem, że można ją zrobić domowymi metodami (laserówka, folia, żelazko), bo znajomy robił i zrobił.
Mogą być tylko problemy z dostaniem scalaków SMD, ale wiem że np. w Elesie w Krakowie są.
epi, dzieki za linka, ale z ww. przedmiotow mam tylko zelazko ;-/
ja po prostu potrzebuje gotowej plytki...
Niektóre zakłady wykonują ksero na folii. Pod warunkiem, że maszyna nie fałszuje zanadto geometrii, do takiej płytki wystarczy w zupełności. No i nie musi to być TES. W mojej praktyce "zwykła" folia spisywała się często lepiej niż TES. Podobno jeszcze lepszy jest papier kredowy, ale tego nie testowałem.
coz, popularnosc tego watku mowi mi, ze do tego zelazka dokupie sobie reszte i zaczne sam plytki robic...
co do papieru kredowego - zwykly papier do drukarek/ksero jest rownie dobry...
jad - ale na serio - to nic trudnego, nawet dobryser by sobie poradzil...
To jeszcze nie płytka, ale może pomoże: http://epi.atari8.info/files/covxsmd3.pcb
Epi to jest skończona płytka? I czy schemat ideowy też posiadasz?!
Schemat ideowy jest na Atariki (chyba dalej pełen byków). Ja osobiście robiłem ztcp według opisu Jeta, więc schematu nie mam, ale chyba mam jeszcze wersję tej płytki z opisanymi (przynajmniej z grubsza) elementami. Jest skończona, sprawdzona tylko teoretycznie, jeszcze nie była uruchamiana.
Zrób listę elementów oraz rozpiskę wyprowadze z płytki... w wolnej chwili popatrzę za częściami i może się skuszę na montaż paru sztuk...
Piguła:
U1, U2, U3, U4 - 74574
U5 - 74138
C1, C2 - 100nF
W prostokątach są rezystory, przy każdym '574 w takim samym układzie: lewa kolumna 5x1k, środkowa 4x1k od góry + 2x2k od dołu, prawa 5x2k.
Gniazdo z lewej strony:
1, 2 - masa;
3 - D0, 4 - D1, ..., 10 - D7;
11 - A0;
12 - fi2;
13 - A1;
14 - CE6;
15 - +5V;
16 - R/W;
J2 (wyjście audio):
1 - L; 2, 3 - masa; 4 - P
Kto chce, może wyliczyć byki projektowe na tej płytce. Na pewno ścieżki zasilania są za wąskie, pewnie można też było zamiast miliona rezystorów wstawić drabinki, mniejsze i wygodniejsze, itd., itp.
No i wreszcie chyba warto przyglądnąć się gotowym, scalonym przetwornikom, jak podpowiada xxl.
No to widze, że koszt jest malutki zamknie się w 40-45zł bez kosztów pcb.
74574 5,6 netto/szt, 74138 1,39zl netto, rezystorki to juz sprawa groszowa okolo 2zl kosztuje 100szt.
Podjadę w poniedzialek do Bazeko zobacze ile mi zawolaja za 20szt pcb
No to widze, że koszt jest malutki zamknie się w 40-45zł bez kosztów pcb.
74574 5,6 netto/szt,
ile ? toć to chodzi w sklepie po 2 zł ...
a da sie zrobic covoksa na tlc7528cn ?
Powinno się dać nieznacznie zmodyfikować sterowanie - wywalić 74374/574, bo niepotrzebne. Wystarczą dwa bo tlc jest podwójny. Chyba że zastosujesz rozwiązanie jak w moim covox'ie to wystarczy jeden. Ja zrobiłem na MX7524 (bo można go dostać jako darmową próbkę :) ),
to byś odwiedził wrescie odpowiedni watek: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=1629 ... bo ludzie czekaja na odpowiedzi ;] a ja na schemat .....
ile ? toć to chodzi w sklepie po 2 zł ...
Stryker ja pisałem ceny ukladow w wersji smd!!!! covox na układach dip mnie nie interesuje - za duzo miejsca!
http://www.semiconductors.com.pl/ - 74HCT574 SO20 -> 3.32zł/4szt. netto
Co do płytki covoxa i płytek ogólnie, to polecam je robić na podstawie netlisty wyprowadzonej ze schematu, a nie robienie ich na piechotę. Jak jeszcze układ jest w miarę prosty, to nie zrobi się byka, ale jak zacznie się wykonywać układy bardziej skomplikowane, to należy zacząć od narysowania schematu i później zrzucenia go na płytkę (za pomocą wspomnianej netlisty). Ścieżki zasilania radzę pogrubić (tak conajmniej 20mil), dodać kondensatory 100nF na zasilaniu do każdego scalaka i zmniejszyć przelotki. Otwory pod listwy goldpin dać min 35mil, bo inaczej nie wejdą (a może być z tym problem jak płytka jest dwustronna). Na koniec polcam wypełnić puste miejsca masą...
Ale jak na początek płytka całkiem, całkiem (widać, że projektowana z głową).
Wiem, że można ją zrobić domowymi metodami (laserówka, folia, żelazko), bo znajomy robił i zrobił.
Mogą być tylko problemy z dostaniem scalaków SMD, ale wiem że np. w Elesie w Krakowie są.
I tried to download this file, but it is gone. Can somebody send it to me?
thanks
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » plytka do covoxa
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 54 zapytań