Na początek objaśnienie tytułowego numeru wersji. Ustaliliśmy z Trubem - a ściślej, Trub ustalił, a ja się zgodziłem - że "release version" naszych robótek w kwestii ulepszenia SpartaDOS X będzie miała numer 4.40, gdyż 4.3x jest "spalony" przez alfy i bety, które nam się wypsnęły na różnych stadiach rozwoju.
Tak czy owak, wracając do tematu, SpartaDOS X 4.40 będzie mieć (już ma) multum bajerów, na przykład śliczny Config Selector (c) by Trub, zintegrowany z kernelem, który zasysa konfigi z podkatalogu. Bezpośredni dostęp do 15 dysków. Oraz - tadam! - zmodyfikowany filesystem obsługujący dyski z sektorami 512-bajtowymi.
No i właśnie ten filesystem jest powodem mojego posta, gdyż został zakodowany już w stopniu pozwalającym na zapisywanie i odczytywanie plików z partycji mającej wielkość 32 MB (65535 sektorów po 512 bajtów). Właśnie przeprowadziłem test polegający na przekopiowaniu na taki dysk paru binarek i odpaleniu ich stamtąd - wszystko standardowymi poleceniami COMMAND.COM - i się odpaliły :)
? HEX$(6670358)