http://ssl.allegro.pl/item125132509_ata … arto_.html
Pytanie dotyczy powyzszej aukcji. Do tej pory myslałem że logo Atari ma tylko stacja 1050 (no i jeszcze parę modeli w USA)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Bałagan » Co to za stacja ze znaczkiem /|\ ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://ssl.allegro.pl/item125132509_ata … arto_.html
Pytanie dotyczy powyzszej aukcji. Do tej pory myslałem że logo Atari ma tylko stacja 1050 (no i jeszcze parę modeli w USA)
To jest, kolego, stacja XF551 (DS/DD) jak najbardziej firmy Atari.
Edit: to dosyć popularna stacja, niestety prezentowany egzemplarz wyposażony jest w chyba gorszy napęd z dwóch rodzajów występujących.
...niestety prezentowany egzemplarz wyposażony jest w chyba gorszy napęd z dwóch rodzajów występujących.
A jak rozpoznać ten "trefny" napęd i na czym ta przypadłosć polega ?
poszukaj na forum było o tym.... ;] jedna ma okragla diode druga prostokatna ;] ...... szukać ... szukać .. bo jak nie ... to... ;D
Znalazłem, ale nie o diody tutaj chodzi :
"Stacje wyposażone w napęd firmy Chinon nie odczytują / zapisują drugiej strony dyskietki jeśli brak jest na niej otworu indeksowego. Stacje z napędem Mitsumi nie cierpią na tę przypadłość."
czyli ta jest be...
-a ja sobie prowadzę jak na razie w licytacji!
i tak warto, bo mimo tej ulomnosci to wcale ta stacja nie jest az taka bee...
Co więcej, bardzo łatwo można i taki egzemplarz zmusić do współpracy ze stroną beeee.
Znalazłem, ale nie o diody tutaj chodzi :
"Stacje wyposażone w napęd firmy Chinon nie odczytują / zapisują drugiej strony dyskietki jeśli brak jest na niej otworu indeksowego. Stacje z napędem Mitsumi nie cierpią na tę przypadłość."
pytales jak je rozpozac a najszybciej rozpoznasz po diodzie, okragla - beee, podluzna - cacy
Moja XF551 ma diodę podłużną i jakoś nie radzi sobie z zapisem na drugiej stronie (bez otworu indeksowego).
Może popsiuta ? Moja też ma podłużną i zapisuje bez problemu, tylko nie formatuje.
Co więcej, bardzo łatwo można i taki egzemplarz zmusić do współpracy ze stroną beeee.
możesz rozwinąć?
Hmm, to wlasnie chodzi formatowanie a nie zapis... Ja nie widzialem XFki formatujacej z obu stron bez przerobek.
epi napisał/a:Co więcej, bardzo łatwo można i taki egzemplarz zmusić do współpracy ze stroną beeee.
możesz rozwinąć?
Dokładasz diodę i fototranzystor w miejscu, gdzie znajduje się otwór indeksowy w dyskietce odwróconej stroną B.
A ja myslalem ze trzeba podmienic okraglego led'a na prostokatnego :P
Faktycznie, miałem na myśli formatowanie, a nie zapis. Ten drugi idzie bez problemów.
-jeśli wygram tą aukcję ( chyba nie dzięki temu topicowi ) się zareklamowała opiszę wady xf, zalet jak dla mnie nie ma oprócz tego że to stacja "łoryginal' Atari................
* przychodzą mi na myśl 4 znaki:
- t o m s
** lepiej żebym nie wygrał ( te sprzedający kcem 4piwa ) bo pewnie bym zbeształ tą stację...............
z czego co się naczytałem w necie to nastpęca 1050 czli ogółnie qpa...
:D
Też ją licytuje...;)
Ale skoro jak widze koledze zalezy to odstąpie od zamiaru...
Swoją drogą, ciekawe że jak ostatnio na aukcjach pojawia se jakis zestaw ze stacją dysków to momentalnie jakis ciul z allegro go usuwa przez rzekome naruszenie zasad..:(
Już dwa razy ostatnio mnie wy.....li
...z czego co się naczytałem w necie to nastpęca 1050 czli ogółnie qpa...
IMO 1050 jest najlepszą stacją do małego atari (na tle tych wszystkich, które posiadam). Pierwsze atari dostałem właśnie z tą stacją (w 88/89 roku), stacja działa do dziś - miała tylko jedną usterkę - zerwany pasek.
Na tą XF'kę może też się pokuszę, moja ma napęd mitsumi :P
Sprzedawales i cie wywalili?
licytowałem i zdjęli aukcje za naruszenie zasad...
Może np. 800 XL z 1050 bez okablowania to "materiał niebezpieczny"...;)
licytowałem i zdjęli aukcje za naruszenie zasad...
Podobno każda kategoria na Allegro ma swojego kapo którego zadaniem jest usuwanie "niepoprawnych "aukcji :(
Jedyne wytłumaczenie jakie sie nasuwa to takie, że musiało pójść kilka postów wyslanych ze strony z przedmiotem z propozycjami kupna poza aukcją a sprzedający odpisywał na oferty...ze strony:(
No chyba, ze sie kolesie podbijali...
no ale trudno...
AS... napisał/a:...z czego co się naczytałem w necie to nastpęca 1050 czli ogółnie qpa...
IMO 1050 jest najlepszą stacją do małego atari (na tle tych wszystkich, które posiadam). Pierwsze atari dostałem właśnie z tą stacją (w 88/89 roku), stacja działa do dziś - miała tylko jedną usterkę - zerwany pasek.
Na tą XF'kę może też się pokuszę, moja ma napęd mitsumi :P
bo ty jesteś kolekcjonerem, qp coś co wygląda jak "prostownik od polonez-a, zrobiony na pracę dyplomową"..
te stacje są mało pojemne i wolne, jak uda mi się jakąś wygrać to potraktuje ją jako ciekawostkę!
Patrz pan, ma TOMS-a 720, i 360k na dyskietce to już dla niego "mało pojemne", a 38400 bps to "wolne". :P
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Co to za stacja ze znaczkiem /|\ ?
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 68 zapytań