Nabyłem nie dawno 1040STe i wstyd sie przyznać, ale nie wiem jak go uruchomić... Podłaczam do sieci, monitor, myszka. odpalam przełacznikiem i na ekranie pojawia sie biała plansza. Oczkujac wejściówki jak z emulatora STEEMa czekałem ale nic sie nie działo. Kiedyś posiadałem 65XE i odpalało sie go z klawiszem jakimś.... czy tu jest tak samo ?? czy moze z moim STe cos nie gra ?? Prosze o pomoc i prosze się nie śmiać :D Lamer miesiąca...

Ps. mam nadzieje ze zamiesciłem temat poprawnie - kiedyś miało byc coś dla zielonych, ale tego nie widać :)

Pozdrawiam

2

Włóż do stacji jakąś (najlepiej sformatowaną) dyskietkę (720 Kb, nie 1,44Mb).

http://www.5oft.pl/

3

włozyłem jakąs oryginalna ste language Disck... i cisza

4

A jak naciskasz klawisze to coś klika? (z audio z kompa wyprowadzonym gdzieś na zewnątrz). Jeśli nie, to coś chyba padło...

http://www.5oft.pl/

5

cisza w sensie - nic sie nie dzieje - nadal biały ekran

6

Hmm, pewnie TOS poszedł... Albo trzeba układy podociskać. Proponuję rozkręcić i wszystko spróbować podociskać. Jak nie pójdzie - puść maila, czasem bywam w okolicach Pruszkowa (mam nadzieję że to ten pod Warszawą?), to popróbujemy razem...

Sikor umarł...

Mozna jeszcze wyjac pamiec ze slotow przedmuchac sloty i wlozyc ponownie.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

8

hola hola, narpiew sam poczekac troche bo tos czeka na sstacje, a jak stacja lezy to nie czyta, wiec kilka sekund (30?) trzeba odczekac.

po drugie co sie dzieje po wlaczeniu kompa do sieci? Swieci diodka zasilania? Co z diodka stacji?

Don't take it too seriously my love.

/// more for your atari ///

9

Vulgar: biały ekran, czyli zasilanie w kompie jest. Co do stacji: objawy nieopisane...
P.S.
Czy przesyłka dla mnie wyszła...?

Sikor umarł...

10

Fakt bialy ekran zaislanie jest :)

Przesylka w tym tygodniu wyjdzie, jestem zarobiony, w robocie kongo.

11

Taaa... Jak zwykle szybko.... Ciekawe, kiedy zdąże odebrać ;)

Sikor umarł...

12

Tak to Pruszków pod Warszawą- zapraszam. Spróbuje całość dopchnąc - stacja nie wyglada zeby wogóle zaskoczyła. Swiatełka nie widac ale załoze sie ze sie nie pali. Całosc podłaczyłem kabelkiem do karty telewizyjnej w komputerze i tak jak mówiłem po odpaleniu pojawia sie biały ekran. Dioda zielona w lewym dolnym rogu działa.

Pozdrawiam

13

nord384: e, swiatelko to raczaej sie nie psuje samo z siebie. Rozkrecales wogole ten komputer? Nosi jakies slady niecnych czynow?  PO starcie stacja powinna sie odezwac (zakrecic) i rowniez diodka od stacji (prawa strona - srodek obudowy). jesli nie jedzie to trza sprawdzic RAM, ew. TOS, to sa najprostsze czynnosci, jesli to nie to to moze jeszcze sama stacja (zasilanie, kabel sygnalowy), potem juz zaczynaja sioe problemy.
Nie ma ten komputer przypadkiem jakichs widocznych przerobek ? Np. przelacznikow z tylu obudowy?

Sikor: no nie rob jaj, musisz zdazylc ;)

14

np. bootselector :D

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

15

Vulgar: to Ty musisz zdążyć. ;) W życiu nie czekałem tak długo na przesyłkę z Polski ;)

Sikor umarł...

16

Off: a tak z ciekawosci zapytam do czego ci te: 1040STe ;> ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

17

Planuje sterować nim praca pralki :P MIDI ;) i gry podczas imprez ze znajomymi.

18

jak by cos - na piecu:

format a: /F:720

bodajze... bo faktem jest, ze na TOS bez dysku w stacji, to mozna zaczekac niczego sobie :)

Kontakt: pin@usdk.pl

19

Mimo wszystko nawet jak stacja jest walnieta to TOS powininen zglosic sie max po 3 minutach.

20 Ostatnio edytowany przez nord384 (2006-09-19 11:54:40)

Długo mnie nie było - wybaczcie, byłem troszke zajety. Wiec po odkreceniu obudowy, dociśnieciu scalaków w kosciach odpaliłem Ataryne iiii... dupa - stacja dysków nie reaguje. Zadnej diody, na obudowie nie czuć nawet drgań. Na zgłoszenie TOSu czekałem max 10 minut ale cisza. Jutro zamierzam go pozadnie przetestowac jeszcze. . Facet który mi to sprzedał to wyjątkowy flejt i oszust ale nie mam siły sie z nim uzerac o zwrot kasy, juz wole jakos go próbowac naprawic, nawet jezeli pociagneło by to za sobą kolejne koszty. Trzeba uratowac malucha :) Dziwi mnie ze do złacza monitora dorobił przejsciówke na czincza do TV mówiąc o przejsciówce TV. Po cholere jezeli 1040 STE ma dedykowane wyjscie pod TV ?? Idiota czy geniusz ?? Moze wiec ja podłaczajac atari pod katre tv z tej jego przejsciówki źle odbieram obraz ?? moze ta przejsciówka jest lipa. Jutro spróbuje podłaczyc przez dedykowane wyjscie TV- zobaczymy co bedzie. Ps postaram sie zaraz dołaczyc kilka fotek.
http://i4.photobucket.com/albums/y121/nord384/DSC_0824-1.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y121/nord384/DSC_0826.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y121/nord384/DSC_0830.jpg To dopychałem.
http://i4.photobucket.com/albums/y121/nord384/DSC_0832.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y121/nord384/DSC_0834.jpg To odbicie w światełku- dioda nie pali

Dedykowane wyjscie TV to tzw RF, a chinche daja znacznie lepsza jakosc, z tym ze w sumie te sygnaly mozna posciagnac z gnazda monitorowego ST, a wtyczki nie sa zbyt trudne do kupienia.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

22

Hmm, z tego co widzę - gniazdo monitorowe jest całkowicie padnięte...? Kto tam napchał tyle kleju...? Zgroza...
Oki, jakby co daj na priv adres i telefon - jak wcześniej pisałem, czasem bywam w Pruszkowie. Aha, i wyciągnij płytę główną i sprawdź, czy jest tam normalne gniazdo monitorowe od ST - mam gdzieś przejściówkę, to się sprawdzi przy okazji ;) A próbowałeś wymieniać SIMy na inne...? Brak działającej pamięci tez może powodować pewne objawy...

Sikor umarł...

23

Sikor napisałem ci wszystko na @. Mam nadzieje ze doszło :)

24

Hmm, odpisałem na maila z Twoimi danymi, jak nie doszło - to gdzieś w sieci wcięło. Jak będę jechał w kierunku Pruszkowa - dam znać, ale najprawdopodobniej dopiero na początku października (pierwszy lub drugi weekend)...

Sikor umarł...

25 Ostatnio edytowany przez nord384 (2006-12-16 11:27:34)

Hej
Powracam z newsami. A wiec  mam u siebie 3 atarynki:
1) 1040 STE z 4 MB Ramu
2) 1040 STFM
3) 1040 STFM na części

1040 STE - dostaje świra po wałczeniu. Mianowicie odpala sie ekran biały, cos tam czyta z stacji dysków i za chwile pojawiają się bombki na białym ekranie i dobranoc. Z dyskietką i bez to samo, czasami nawet ekran biały nie pojawia sie po odpaleniu ? tak jakby nie zaskoczył. Dopiero jak ?opadnie? napięcie z Atarynki - zaskoczy.

1040 STFM ? odpala sie dobrze wszytko działa ale, obraz drga  i miga. Raz jaśniej, raz ciemniej. Na płycie znalazłem jakiś rezystor  (chyba rezystor) który wygląda na wypalony bo połowy jego nie ma ? wiec może to, to ?? W sumie przylutował bym sobie ten układ z trzeciego modelu, który miał być źródłem części zamiennych, ale tam, troszkę to inaczej wygląda. Zresztą nie mam lutownicy z takim grotem i wiedzy na ten temat.
Ogólnie rzecz biorąc, trafili mi sie sami oszuści którzy gwarantowali sprawne działanie sprzętu. No ale zostawmy tych bandytów...
Poszukuje kogoś, kto by mi pomógł te dwa modele uruchomić. Obecnie potrzebuje :
- uruchomić te sprzęty
- zmienić TOS z niemieckiego na angielski
Oczywiście zapłacę za robociznę :)
Pozdrawiam  i czekam na odzew

Ps. Może Sikor wreszcie się uda ?? :)