1

Hej,
Poniewaz moja historia z domowymi pecetami zatrzymala sie na etapie Socket370/Slot1, SDRAM i Riva TNT2 prosze o pomoc w doradzeniu zestawu, jaki zamierza sobie kupic moj znajomy (kompletnie plywajacy w temacie) swojej corce.
Zalozenia sa takie: ma byc tanio i mozliwie szybko a przy tym cicho i bez zbednych 'grzejnikow'.
Z tego co do tej pory wygooglalem -- procesory P4 i Celeron na 775 sie malo grzeja dopiero te nowe jakies tam (magistrala 533 i 800)
Wzrost predkosci DDR vs DDR dual ch. raczej nie powala. Plyty sa tanie jak barszcz (eh, pomyslec ze ja swojego BP6 kupilem kiedys za prawie 1500 zl)
A teraz pytanie do Was: co o tym myslicie?
Ktore uklady Intela grzeja sie najmniej (rdzen)?
Jak jest naprawde z pamieciami DDR?

Napredce zlozylem sobie zestawik:
Intel Celeron D 346 3,0 GHz BOX (LGA775, FSB 533) - 229,00 zl
Asus P5PE-VM, 865G, DualDDR400, VGA, SATA, GBLAN, mATX, Core2 - 198,00 zl
Ram DDR 512MB - ok. 160 zl

Co daje lacznie 590 zl... Moze cos taniej? Czy warto inwestowac w DDR o wysokich czestotliwosciach?

Ogolnie -- co polecacie (plyta, proc, ram)?

Bede dzwieczny za wszelkie info (btw: nie przejdzie nic innego niz intel...)

2

Azbest napisał/a:

...ma byc tanio i mozliwie szybko a przy tym cicho i bez zbednych 'grzejnikow'.

takie rzeczy... (powaga!)
nie ma tanio i szybko
nie ma cicho na boxowym chłodzeniu
porządny zasilacz też da o sobie znać (temperaturowo)

Azbest napisał/a:

Z tego co do tej pory wygooglalem -- procesory P4 i Celeron na 775 sie malo grzeja dopiero te nowe jakies tam (magistrala 533 i 800)

nie ?mało? tylko mniej od poprzedników, co w porównaniu do Intel Core2 Duo = ?mocno?

Azbest napisał/a:

Wzrost predkosci DDR vs DDR dual ch. raczej nie powala.

dodatkowe 15%-20% to zawsze coś, ale lepiej wstawić 1x512 i w przyszłości ew. dokupić drugą, niż 2x256.

Azbest napisał/a:

Plyty sa tanie jak barszcz...

No na tak dziadowskim chipsecie to nie dziwota

Azbest napisał/a:

A teraz pytanie do Was: co o tym myslicie?

1. Nie ta płyta (chipset z serii 9xx+)
2. Jaki do tego planujeszasilacz (MARKA, MODEL, ew. moc)

Azbest napisał/a:

Ktore uklady Intela grzeja sie najmniej (rdzen)?

Intel Core2 Duo ? wydzielają bardzo mało ciepła, są wyjątkowo energooszczędne i w dodatku bardzo wydajne - tyle ze drogie

Azbest napisał/a:

Czy warto inwestowac w DDR o wysokich czestotliwosciach?

Jeśli chodzi o DDR2 to nie warto. Są super drogie i mają okropnie wysokie timingi. Te co mają znośne, są jeszcze droższe.

Azbest napisał/a:

Ogolnie -- co polecacie (plyta, proc, ram)?

płyta (najtańsza z tych przyzwoitych):
http://www.gral.pl/preview/Asus/AsusP5G … LAN_10.php
ram:
512 (cl2.5, non-ecc) kingston, geil, corsair

Azbest napisał/a:

...btw: nie przejdzie nic innego niz intel...

się nie dziwie, też tak mam :P

3

> Z tego co do tej pory wygooglalem -- procesory P4 i Celeron na 775 sie malo grzeja

Grzeją się strasznie, to największe grzejniki na rynku. Jak chcesz tanio i chłodno to Athlon 64 - odpada bo chcesz Intela, Core 2 Duo są chłodne, ale drogie.

> Wzrost predkosci DDR vs DDR dual ch. raczej nie powala

Powala, jak ktoś jest fanem benchmarków syntetycznych, poza tym niezauważalnie.

> Jak jest naprawde z pamieciami DDR?

Najwyższa wydajność to DDR2 z wysokimi częstotliwościami, te które są przeważnie wykorzystywane są z powodu "dłuższych" timingów wolniejsze od DDR taktowanych niżej.

Ogólnie: tanio, cicho i wydajnie to tylko AMD. Nowe układy Intela są wydajniejsze, ale i sporo droższe.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

4

A ja zadam najwazniejsze pytanie: do czego ten komp ma byc? Bo jak dla corki to przypuszczam, ze do domu - internet itp. Czy ma byc do grania? Popieram delyego w tym co powiedzial i dorzuce jeszcze jedno zdanie: Intele sa dobre do specjalnych zastosowan, np. enkodowanie filmow. Jak ma byc komp do domu to starczy jakiekolwiek AMD (nawet Sempron). A, z wiatrakow wybierz cos od Arctic Coolinga: w miare tanio, cicho i wydajnie.

5

O. leca linki z czipa.... bosz....

6

taka refleksja mnie dopadła: dziesięć/dwanaście lat temu "wujkowie dobra rada" zapewne by poradzili inaczej...ten by napisał kup falcona to cud maszyna a tamten by z kolei radził by polecieć do sklepu po amigę a jeszcze inny by skonkluzował że większość rzeczy to i tak da sie zrobic na 8-miu bitach przy odrobinie chęci i samozaparcia albo że STek to rulezja...ehh...przecież to w sumie tylko dwanaście lat temu bylo...czas szybko biegnie...ehh..gdzie te czasy...idę sobie pooglądać zdjątka z Quasta 95 jak to na schodach na drugie piętro MDK-u i na balkonie pełni "nienawiści" do PC wszyscy debatowaliśmy jakie to grzyby sa beznadziejne i że na pewno nigdy ich nie tkniemy...:)na marginesie: MAMO JA CHCE NA QUASTAAAAAAAAAA!!!!!....:)

gep/lamers^dial

7

skoro Azbest pamieta tak dawne czasy to pewnie AMD kojarzy mu sie z czasami kiedy nie miał najlepszej opinii

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

8

gepard: JA TEŻ CHCĘ QUASTA !!!!! :)

9 Ostatnio edytowany przez AS... (2006-09-03 12:36:53)

ja też chcę quasta!!!
a wracając do tematu:
cichy piec w obecnych czasach to cieżka sprawa..

zasilacz valeo tanecs  460 (max. głośność 16db, zazwyczaj działa pasywnie)+arctic cooling vga silencer+arctic cooling Copper Silent 3  przy nich dysk twardy staje się za głośny a o napędach lepiej nie pisać..

to tyle jeśli ktoś poruszą kwestię ciszy w piecu

10

A od czego Maxtor i AMSET (taki progs)? Ja nie narzekam...

11

Jeśli chcesz naprawdę mało grzejący się procesor to omijaj całą linię P4.
Athlon 64 jest bardzo dobrym wyborem ekonomicznym.
Core Duo 2 naprawdę powala wydajnością jak i kulturą pracy (wiatrak w E6600 które testowałem co chwila się zatrzymywał bo proc wydział tak mało ciepła).
Co do wydajności DDR2 w stosunku do zwykłych DDRów różnica jest zauważalna. Ceny DDR2 jeśli nie wymagamy 800MHz wcale nie powalają.

12

Ja bym kupił notebooka :) Wygodniej sobie szaleć po Internecie siedząc w fotelu, niż być przykutym do biurka z blaszakiem.
A jak się zsumuje te wszystkie superciche i niegrzejące komponenty, to wydzie drożej niż to warte. No chyba, że to nie jest pierwszy komputer i takie rzeczy jak monitor czy obudowa już są.

13

ja też - jak mi w kwocie pensji jedynkę z przodu dopiszą... :P

I Ty zostaniesz big endianem...

14

RZoG napisał/a:

Core Duo 2 naprawdę powala wydajnością jak i kulturą pracy.

Zobaczymy jaka będzie odpowiedź AMD.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

15

klony w pudlach wielkosci malej lodowki juz sie przejadly... notebook - maly, cichy, poreczny...

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

16

I do tego coraz tańszy :)

To moze lodowke z internetem? Na to samo wyjdzie, a jakie chlodzenie :D

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

18

Panowie troszeczke pofantazjowali... Gwoli wyjasnienia:
- to nie jest komputer dla mnie!
- to komputer dla przyszlej studentki, uzywany do internetu, ogladania filmow, muzyki i - co nieco powazniejsze - obrobki duzych bitmap (rozdzielczosci nawet 15000x1000 - prosze, nie komentujcie "po co", "dlaczego" - po prostu przyjmijcie, ze tak i juz.
- nie mam nic do AMD, sam mialem CPU AMD w swoim komputerze i bardzo mile wspominam, poza tym AMD mam w pracy i tez jest OK
- opcja Intel bo jej ojciec tak sobie wbil do glowy a ja nie zamierzam go prostowac (szkoda nerwow)
- cena zestawu CPU+MOBO+RAM ma byc max 700 gora 800 zl
Fajnie, ze sobie offtopikujecie ale kurde czas ucieka a ja wiem ciagle niewiele...

Na koniec furtka dla fanow AMD: zaproponujcie cos w ww cenie (CICHEGO i CHLODNEGO) jako druga opcja. Moze cos sie uda ukryc...

19

Ale na noteboku do tysiąca złotych to bitmap 15000x1000 wygodnie się nie obrobi.
A jak bitmapy to 512 megabajtów to tak na styk. Nie wiem czy nie przydałoby się więcej :/

20

Jeśli rzeczywiście najważniejszym elementem jest cena, to najlepiej kupić jakiś zestaw na allegro, nie dość, że będzie dużo lepszy to jeszcze tańszy.

Azbest napisał/a:

...cena zestawu CPU+MOBO+RAM ma byc max 700 gora 800 zl...

http://www.allegro.pl/item124826908_p4_ … 2_512.html
CPU+MOBO+RAM+GPU+SOUND+LAN - 799

21 Ostatnio edytowany przez alex (2006-09-04 12:57:03)

A porządny monitor do tego też kosztuje więc poniżej tysiąca raczej mało realne, że całość się zamknie.

22

alex: akurat nic o monicie nie było mowy :]

btw. ładna? :)

I Ty zostaniesz big endianem...

23

z calych tych dywagacji, zasadnicze i najwazniejszy pytanie zadal miker: a ładna? :D

do obrobki tych bitmap (jak znam życie - mapy) procesor sie wogole nie liczy - lepiej oszczedzic na procesorze, a dolozyc ramu - ciszej komp bedzie dzialal, bo zadziej bedzie do dysku siegal.

amd powinno wyjsc optymalnie jesli chodzi o cena+wydajnosc+temperatura. co wiecej, jak juz lewy napisal - gupi sempron spokojnie wystarczy do wymienionych zastosowan (zazwyczaj szumnie nazywana na studiach "obrobka bitmap" to howno a nie zagadnienie i od kompa praktycznie nic nie wymaga)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

24

Jellon: zasadniczo mowisz dobrze, ale sp**** ;)