Od zawsze robiłem programy w basic na atari,do czasu gdy przerzuciłem się na pc i javascript(tak samo prosty).I co się okazało,że jak czasem
powracam do basica,brakuje mi:
-tablic zawierających łańcuchy znaków
-łączenie łańcuchów znaków
-brak funkcji i wielu innych instrukcji które można jednak zastąpić przez inne rzeczy,ale jest to problem,tym większy,że nie można sobie kopiować i wklejać jakichś dodatkowych poleceń.
ot na przykład robię
DIM TABLICA$(2)
TABLICA$(0)="TEKST"
wiadomo,że to znczy co innego niż w normalnych językach
robię
print "część" & "część2"
lub
print "część" + "część2"
i jest error,błąd składni.Nie wiem jak mogłem tyle lat radzić sobie bez tych rzeczy ale teraz mnie to wnerwia
Czy jest jakaś ulepszona wersja basic-rom,coś na wzór visual basic,lub przypominająca współczesne języki programowania i czy jest jakiś zewnętrzny kompilator basic,że możnaby pisać w notatniku i przenieść do emulatora?
Normalnie używam tari-monitora aby skopiować dane z pliku do pamięci,ale wiadomo problem z kodowaniem znaków(to jeszcze można obrobić czymś z zewnątrz) i sama procedura jest skomplikowana i łatwo zapomnieć ,tym bardziej jeśli dłuższy czas nie używam basic,a potem nagle coś robię i nie wiem od czego zacząć,a czas jest cenny
Wiem że atari i windows to 2 różne historie i problemy z przyzwyczajeniami muszą być,ale atari też się czasem przydaje,ot np szybki program muzyczny,czy rysowanie grafiki,jakaś prosta gra w basic(js tego nie umie),tutaj jest pamięć i środowisko programistyczne,js bazuje tylko na przeglądarce itd,długoby wymieniać i porównywać.
Różne emulatory mam ale żaden nie oferuje integracji z czymś z zewnątrz na takim prostym poziomie.