Ciekawy jestem ilu z nas korzysta z Virtualnych Maszyn takich jak w temacie (lub innych). M$ rozdaje swój produkt za darmo. Osobiście doceniam WMware Workstation.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

2 Ostatnio edytowany przez Lizard (2006-08-13 13:47:30)

VMWare PLayer i VMWare Server też są darmowe. Nie testowałem produktu Microsoftu, ale VMWare jest całkiem przydatny.

BTW. Do czego zmierzasz swoim pytaniem?

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

Uzywalem i tego i tego. Specjalnej roznicy nie widzialem.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

4

VMWare lepiej emuluje, swego czasu duzo poswiecilem na oba, bo potrzebowalem do kilku specyficznych rzeczy, i VMWare lepiej sobie radzil juz w wersji 4, 5 jest gr8. M.in. QNXa musialem odpalic. M$ daje za darmo, bo VMWare dawalo za darmo:o. A m$ poprostu wykupil VirtualPC jakis czas temu, imho VWare jest jeszcze krok do przodu przez VirtualPC.

5

qemu rulez!

6

Miałem okazję używać qemu i odniosłem wrażenie, że jest jednak wolniejsze od VMWare. Nie wspominając już o wygodzie używania.

7

Wrażenie to można robic w towarzystwie :)
Robilem benczmark (instalacja BSD na qemu i vmware) no i qemu jednak jest o jakies 10% szybsze na tej samej maszynie.
Bench byl raczej obiektywny, wybieralem platforme do jednego projektu.

Wydaje mi sie ze vmware bedzie szybsze od qemu jak w quest-osie zainstalujesz ten specjalny pack, ale to jest chyba dostepne tylko dla windy i linuxa.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

9

VMWare Tools, bo o tym mowa, na pewno nie jest dostępne dla MS-DOS i Windows 3.x. Nie wiem jak z pozostałymi systemami, w tym BSD.

mikey, wiesz, gdzie mam benchmarki jeśli subiektywne wrażenie jest takie, że VMWare jest dużo szybsze od qemu? ;) Zresztą, nawet jeśli qemu faktycznie jest szybsze o wspomniane 10%, to wygoda używania jest jednak na tyle mniejsza, że wolę zamknięty odpowiednik.

PS.

A i tak Atari 800Win jest najlepszy, bo ma w nazwie "wino". ;)

10

VMware nie badałem nigdy. Natomiast Qemu i Bochs są przezemnie zbadane. Zdecydowanie lepiej mi się pracuje na tym pierwszym bo Bochs się strasznie wlecze (tutaj na pewno qemu jest szybszy i stabilniejszy :) ). Ale jakoś nie twierdzę żeby Qemu było ciężkie w obsłudze. No chyba że komuś sprawia problem polecenie np. "cd \" - no to wtedy może ma problem z tym emulcem :).

11

A czy komus udalo sie udostepnic jakis port z virtualnej maszyny ??? Niby wszystko ustawilem w Nat'konfigu no ale dupa :( Dziala na lokalnym adresie, ale na zewnerzym nie :(

12

monsoft - zamiast natowania uzywaj bridgeowania...

ogolnie wzgledem poczatku topica:
1. msowy szit jest beznadziejny - nie radzi sobie z uruchomieniem kilku maszyn, ktorych suma pamieci jest wieksza niz pamiec fizyczna w kompie. dla vmware to nie problem (wersje od 4.0 w gore przynajmniej tego problemu nie maja, wczesniejszych mi sie nie chce sprawdzac - a mam dostep)
2. bochs - zapomnij. tu nawet wirtualizacji nie ma
3. qemu - po wlaczeniu darmowego (ale nie GPLowanego) kqemu jest bardzo szybki, ale jakos nie moge uwierzyc ze moze byc szybszy od vmware. prawdopodobnie chodzilo o emulacje karty grafiki i jesli trafiuem, to zapewniam ze vmware server dzialajacy w trybie headless (maszyna wirtualna uruchomiona, a nie jestes podpiety konsola do niej) bedzie dzialac szybciej.

w tej chwili najbardziej zaawansowanym tego typu rozwiazaniem wydaje sie byc vmware (z darmowo dostepnych i pozwalajacych sie uruchomic na "zwyklym" sprzecie), ale jesli ktos jest bardziej zainteresowany tematem i zamierza dowiedziec sie czegos o produkcyjnym zastosowaniu tego typu rozwiazan - goraco polecam zainteresowac sie XENem - krotko ujmujac, to jest wlasnie przyszlosc tego zagadnienia...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

Tylko do Xena trzeba miec albo wsparcie na poziomie jadra OS (wiec windy odpadaja) ale w miare nowego proca ze sprzetowa witrualizacjia, nie myle sie?

14

adam: sledzisz 7th tak samo jak ja - nie mylisz sie ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep