Witam i o informacje pytam. A wlasciwie to prosze o pomoc. Zglosil sie do mnie kolejny czlowiek z ciekawymi programami, ktore napisal x lat temu. Chetnie by je przeniosl na peceta, ale dane sa na dyskietce 5,25 cala, a stacji dyskow nie posiada. Czy znalazlaby sie jakas dobra dusza z jego okolic (Warszawa, Pruszkow), ktora zgodzila by sie, zeby ten czlowiek ja odwiedzil i pomogla mu przeniesc pliki na PC?

Kaz/Rohar
Prowadzę stronę dla obłąkanych: http://atari.online.pl/

2

Ja bym się zgłosił, ale jakem nadmienił własnie dzisiaj (wczoraj) w dziale "Sprzęt", spieprzyła mi się stacja ...

KMK
? HEX$(6670358)

No to bede pamietal na przyszlosc i wielkie dzieki za zgloszenie sie. Szkoda, ze taki pech...

Kaz/Rohar

4

Kaz: sprawdź maila, w tym tygodniu nie dam rady, ale może potem... Do Pruszkowa mogę jakby co podjechać, ale dopiero w przyszłym tygodniu...

Sikor umarł...

Sikor, dzieki. Nie musi to byc w tym tygodniu (zreszta jest juz piatek), moze byc w nastepnym. I nie musisz nigdzie podjezdzac, bo ten czlowiek przyjedzie do Ciebie. Bedziemy w kontakcie, zeby ustalic szczegoly. Jeszcze raz dziekuje.

Kaz/Rohar

6

Kaz: jakby co to mogę też podjechać, mam Babcię koło Pruszkowa, więc przy okazji ją odwiedzę ;)

Sikor umarł...

Sikor - babcie trzeba odwiedzac bez okazji...

Kaz/Rohar

8

Toż odwiedzam, a jak jest okazja - tym bardziej ;)

Sikor umarł...

9

Kontynuując wątek, czy można podłączyć napęd 5,25 od PC i zapuścić jakś emulatorek celem przekopiowania zawartości dyskietek w formacie Atari na PC? Jest to w ogóle możliwe?
I pytanie drugie, czy można podpiąc do małego Atari FDD 3,5"? Proszę nie pytać o celowość tych działań, pytam czysto teoretycznie, choć praktyczne rozwiązania mile widziane. :)

Pozdrawiam,
Andy

10

Na obydwa pytania jest odpowiedź twierdząca. Programów do obsługi dyskietek w formacie Atari na PC jest kilka (pamiętam tylko jedną nazwę SD Reader - czyta dyskietki w formacie SpartaDOS). Z kolei napęd 3,5" można wsadzić do XF551. Jest też osobny model Katin Maxi, który posiada tej wielkości ustrojstwo. ;) Niewykluczone,  że TOM720/710 również by sobie poradziły.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

11

Jest również program czytający DOS II - nazywa się AtariDSK.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

12

Lizard napisał/a:

Z kolei napęd 3,5" można wsadzić do XF551.

Rozumiem, domyślam się, że inaczej tego FDD nie da się przyłączyć, znaczy używając jakiegoś interface'u domowej produkcji?

Lizard napisał/a:

Jest też osobny model Katin Maxi, który posiada tej wielkości ustrojstwo. ;)

Mam rozumieć, ze chodzi tutaj o gotowe urzadzenie do ubsługi FDD 3,5"?

Pozdrawiam,
Andy

13

sipowitz napisał/a:

Mam rozumieć, ze chodzi tutaj o gotowe urzadzenie do ubsługi FDD 3,5"?

Karin Maxi Disk Drive - jest to interfejs przeznaczony do obsługi dowolnego napędu od PC poprzez łącze równoległe (a nie szeregowe - jak normalnie). Nie ma problemu z urządzeniami typu DD, ale do urządzeń HD (High Density - dotyczy stacji dyskietek, nie twardego dysku) wymaga wymiany zegara na szybszy, przez co są problemy z odczytem oryginalnych dyskietek Atari. Interfejs pozwala na podłączenie do dwu napędów na raz.

Sikor umarł...

14

sipowitz napisał/a:
Lizard napisał/a:

Z kolei napęd 3,5" można wsadzić do XF551.

Rozumiem, domyślam się, że inaczej tego FDD nie da się przyłączyć, znaczy używając jakiegoś interface'u domowej produkcji?

Nikt Ci nie broni zbudować własną stację dyskietek. to też będzie interfejs pośredniczący w transmisji danych pomiędzu dyskietką, a komputerem. ;) Podejrzewam, że napęd 3,5" można wsadzić do każdej stacji Atari z wmontowanym napędem od PC-ta (wspomniane TOMS-y, XF, SN360, Karin Maxi). Z obsługa bywa różnie, np. XF551 bez wymiany ROM-u nie przeskoczy 40 ścieżek.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

15

A propos... Czytałem na forum, że trwają(ły) prace na klonowaniem TOMSa. Wątek urywa się w najciekawszym momencie, więc mam pytanie, czy ktoś już slonował TOMS'a?

Pozdrawiam,
Andy

16 Ostatnio edytowany przez AS... (2006-08-26 20:52:03)

Toms  710 i 720 bez problemu nagrywa/odczytuje/formatuje  dyskietki 720kb, 80 ścieżek w "formacie" pecetowym.
( rónież 180kb i 360kb ale wiadomo jak się ma 720kb to tak się kopiowało )
-Ba nawet ma wbudowany program "st-ibm?" ( czy jakoś tak ) który mimo tego że jest banalnie prosty działa świetnie. Kilka lat temu przegłem kilka mb modów z peceta na atari właśnie dzięki tej stacji..
Niestety 256kb ramu to było trochę za mało do zabawy dyskietkami 720kb.. ( trzeba było robić to na raty )

-Co do klonowania to jest to już kolejny temat....
Fakt Toms-a nie ma gdzie qpić, na allegro pojawia się raz na rok (!)..
Przydał by się klon.

*Potrafią to także Atari 1050 ( z Toms Turbo? ) Ca i Ldw ( z TOms Turbo i Multi ) tylko że jest to 180kb..