dobryser napisał/a:no więc co to za naśladowanie brzmienia? to raczej naśladowanie kompozycji i udawanie "prawie jak SID". przypomnij sobie w jakim kontekście podałeś mi link do SID Playera na Atari. ...niżej:
Nie muszę sobie "przypominać", pamiętam kontekst. Chciałeś dostać dowód, że Pokey może grać jak SID - no to dostałeś. Że nie raczyłeś z tego linku nawet skorzystać przez następne parę godzin, to już tylko twój problem.
to że na pokey'u mozna z pomocą sid_playera odtworzyc kompozycję sid'a uprościłeś do faktu ze pokey zabrzmi jak sid.
Twój problem polega również na tym, że to rzeczywiście brzmi jak SID :P Bardzo chciałbyś wierzyć, że to odtwarza tylko patterny nie emulując brzmień - przykro mi, jesteś w błędzie.
dobryser napisał/a:to coś jak emulować open GL na karcie obsługującej tylko DirectX - instrukcje open GL tłumaczone na DirectX, a DirectX i tak odwołuje się do sprzętu. bez sensu.
Ma to sens, jeśli fanatycy OpenGL twierdzą, że jest to niemożliwe - wtedy przychodzi ktoś, żeby spuścić im trochę powietrza :P
Zapewne jest to możliwe. Tylko że jak dotąd ta możliwość nikogo nie zainteresowała.
bo POKEY ma ograniczone możliwości i SIDem być nie może.
Nie. Po prostu tracker generujący brzmienia takie, jak SID Player, nie wydał się nikomu dostatecznie atrakcyjny, żeby go napisać. SID Player to jest ciekawostka - błyskotliwe osiągnięcie Świętego jako kodera, fajna rzecz, kiedy się chce sfrustrować jakichś zadufanych w sobie ludków, którzy przychodzą tutaj, żeby podbudować sobie ego, bo co prawda polska scena C-64 (podobno) zdechła, ale SID i tak jest niby lepszy. No więc, jak juz napisał XXL, przyznajemy, SID jest super, a najlepszym dowodem na to jest, że istnieje emulator SID-a działający na układzie technologicznie starszym o trzy lata, którego podstawową funkcją jest generowanie przerwań i obsługa transmisji szeregowej. Waszego ukochanego SID-a emuluje UART. Zadowolony? ;)
dobryser napisał/a:no ale przyznasz chyba, ze basu brak?
Tak, oczywiście, Pokey nie ma prawdziwego basu. Póki nie emuluje SID-a ;) (pun intended).
dobryser napisał/a:mi takie stwierdzenie wystarcza, do zrozumienia że player nie jest doskonały i coś tam po swojemu emuluje, raz lepiej, raz gorzej.
Tak dokładnie jest - niemniej dziwi mnie, że nazywasz SID-a "czymśtam".
...ale to nie ja chwalę sie SID Playerem tylko ty i nie jest celem SID'a udawnie Pokey'a.
Brawo. A czy celem Pokeya jest udawanie SID-a?
Zabawny jesteś - używasz ciągle przymiotników wartościujących, a nie przyjmujesz do wiadomości, że lepiej/gorzej to jest KWESTIA GUSTU :P
po co odgrywać lichą muzykę *.sap?
Kwestię "po co" można by poważnie rozważyć, gdyby to na C-64 było możliwe. Ale nie jest.
wy macie SID Playera po to aby wam sie wydawalo ze wasz POKEY moze udawac SID'a - udaje go tylko od strony formalnej
Niestety, tego nie wiesz. Pytałeś, w którym miejscu uprawiasz sofistykę - oto właśnie jest dobry przykład. Konkretnie jest to druga sofistyka, takie puste pieprzenie celem zagadania przeciwnika. Przy czym nie masz tu żadnego argumentu, bo NIE WIESZ O CZYM MÓWISZ. :P
takim polotem na pewno nie jest możliwe. a jeśli tak to poproszę przykłady.
Post nr #33. I powiedz jeszcze, że nie jest tak, żebym od początku się na tobie nie poznał :P
a może macie go po to, aby słuchac muzyki, której na Atari brak?
Mamy go, bo to miło mieć możliwość odtwarzania muzyczek w obcym formacie. To taka sama ciekawostka, jak SID (czy SAP) Player na pieca albo Falcona.
KMK
? HEX$(6670358)