Zdazylem juz przedstawic sie w "Balaganie", poczytalem, poszukalem i... mam pytanie, na ktore pewnie i tak bede pewnie musial sobie w koncu odpowiedziec sam :P Tak kombinuje sobie nad ponownym zakupem Atari i mam maly dylemat. Lasic sie na F030 czy lyknac TT030??? I tak sobie zrobilem wyliczanke:
TT030
na +
1. Obudowa z odzielna klawiatura i latwym montazem dysku 3,5", z zakupem szybkiego kilkugigowego UW SCSI 7200 obr/min. nie ma zadnego problemu ;-) Do tego klawiatura o najlepszym "feelingu" klawiszy jaki spotkalem, a duzo klawiatur roznych platform przetestowalem ;-)
2. Na dzien dobry 32MHz i szyna 32 Bit
3. Rewelacyjna grafika mono - pod warunkiem zakupu TTM-194 albo Protara 19" ;-)
na -
1. Marna grafika w kolorze, chyba ze zdobedziemy dobra karte na VME - mialem swego czasu Matrixa TC1208 na TMS 34020 i to bylo to do TT-ki (1280x1024/256 kol./80 Hz bez problemu), ale z drugiej strony o grach mozna zapomniec, chyba ze jakis najnowszych, korzystajacych "legalnie" z VDI (sa takie poza jakimis szachami???), no ewentualnie zostaje przelacznik miedzy karta a wbudowanym video.
2. Poza Cattamaranem, ktory dopalal TT do 48 MHz brak jakiejkowliek dopalki, brak wiec perspektyw, z drugiej strony jak mi sie spieszy to zawsze moge usiasc przy moim iMacu G5/1.8 GHz :D
F030
na +
1. DSP
2. Spora ilosc gier korzystajaca z jego mozliwosci (choc jesli sie nie myle, to te nowsze gry powinny chodzic tez na "golym" video TT)
3. Dopalka 060 dajaca niezlego kopa flakonowi (BTW - ktos orientuje sie czy Mr. Czuba zrobi jeszcze jedna partie CT-63???) - rozumiem, ze z ta dopalka ustawienie nawet dosc wysokiej rozdzielczosci np. Screenblasterem i w np. 256 kolorach nie spowodowaloby takiego spowolnienia jak "golego" Falcona tylko z ST-Ramem?
4. Przyzwoita, programowalna, kolorowa grafika - BTW co maksymalnie mozna wyciagnac z softu typu Screenblaster czy Blow-up, tak zeby "goly" F030 nie zeslimaczyl sie totalnie??? W sumie moze byc przy nawet 50 Hz - na LCD nie mialoby to zadnego znaczenia a pasmo video mniejsze starczyloby :-)
na -
1. O niedrogim dysku 7200 obr/min w fabrycznej obudowie mozna pomarzyc, 2.5" dyski 7200 sa dosc drogie...
2. Wyjscie z grafika poza to co mamy w standardzie jest utrudnione bez specjalnych mostkow na VME lub PCI, juz nie mowiac, ze toto nie da rady w standardowej obudowie...
3. Tylko ST-Ram, 16 MHz i szyna 16 bit bez dopalki
4. Jednak gorszej jakosci klawiatura
I badz tu madry ;-) Biorac pod uwage, ze pare lat przepracowalem na TT, to sklanialbym sie ku takiemu pomyslowi :-P Ale Falcon ze swoimi standardowymi mozliwosciami tez kusi, choc zapewne za nieco wyzsza cene (TT-ki ostatnio widzialem na eBayu konczace sie po okolo 50-80 Euro i to z TT-Ramem)... Chetnie poczytam Wasze opinie, moze cos mi pomoga? ;-)
Sylwek
Atari is dead. Long live Atari!