Po długich mękach, wczoraj na sztabie stacja trafiła w moje ręce. Dokonaliśmy jej komisyjnego otwarcia, ja dzisiaj jeszcze raz rozbebeszyłem ją w domu. Oto wyniki sekcji:
1) Producent: tajemnicze SBG Ltd. Napis na pysku stacji wywoływał wątpliwości, czy to jest SBG czy STG, ale na płytce elektroniki to jest wytrawione dużymi literami i tam już nie ma wątpliwości.
Stacja została wyprodukowana na 75% na terenie byłego Związku Sowieckiego. Przesłanki do takiego twierdzenia: ustrojstwo składa się prawie wyłącznie z ruskich części. Jednak fakt, że sama płytka jest poznaczona pismem łacińskim (U1, +5V itd.) może wskazywać, że została zrobiona w którymś z krajów używających tego alfabetu, np. na Litwie. Mogła też zostać zrobiona w Polsce albo w enerdowie, ale krój literek na obudowie jest trochę podejrzany (zalatuje cyrylicą).
2) Nazwa: na płytce wytrawiono SBGAR-1, pewno to jest "codename" tego modelu u producenta.
3) Części (rosyjskie literki w oznaczeniach przekładam na łacinkę, czyli KR = KP itd.):
a) układ U1: 40 nóżek, ozn. 80A - CPU MME. Jest to enerdowska kopia naszego dobrego znajomego, mikroprocesora Zilog Z80A.
b) układ U2: 28 nóżek, K573RF4A / 9110. EPROM (8k)
c) układ U3: 24 nóżki, KR537RU10 / 9108. Pamięć statyczna 2048x8 bit (2k)
d) układ U4: 40 nóżek, KR1818WG93 / 9108. Kontroler WD1793, oryginalna ruska kopia.
Poza tym jest 17 ruskich układów 14- i 16-nóżkowych, kwarc 8 MHz oraz rodzynek: polski układzik UCY 7407 CEMI.
4) Napęd dwustronny Elektronika MS 5311 (ruski)
5) Data produkcji: 15 października 1991
Jak działa potestuję jutro.
KMK
? HEX$(6670358)