A juz mialem oblac to smola, podpalic, wyrzucic przez okno i kamerowac.. :) Dosyc wolno mi to idzie, niestety...
Wiec do tej pory udalo mi sie zrobic podstawe: pokey jest podlaczony pod mikrokontroler atmega16 ktory odbiera sygnaly przez midi z klawisza lub peceta. Pokeya mozna programowac bezposrednio za pomoca komunikatow Sysex. Udalo mi sie zrobic nawet prostego 'playera': zamieniam sapa na plik midi z sysexami wysylanymi 50razy/s i odtwarzam go w dowolnym programie do midi. Jako ze midi ma przepustowosc 3125 B/s a komunikat sysex z wartosciami dla 9 rejestrow pokeya ma dlugosc 23 B to da sie nawet teoretycznie osiagnac predkosc odswiezania ok. 135 Hz.
Jednak glownym celem jest zrobienie z niego prawdziwego syntezatora. Jak na razie potrafi grac mono (na jednym kanale) i tylko na czystym dzwieku, ale za to jest wrazliwy na nacisk klawiszy, kontroler glosnosci i pitch bend.
Zeby posunac prace dalej musze przemyslec na nowo modul dzwieku zeby chodzil na kilku pokeyach i alokowal dynamicznie kanaly (zeby grac akordami). Jezeli moge sobie troche poplynac to jezeli mi starczy zycia chcialbym zrobic jeszcze:
- instrumenty z regulowana obwiednia glosnosci, z warstwami (layers) i koniecznie z arpeggiatorem
- odtwarzanie sampli w realtimie przez midi (1.5kHz, 4bity.. ciekawe jak to bedzie brzmialo :) )
- szybka komunikacja przez rs232 lub usb z pecetem (byc moze da sie wtedy uzyskac wieksze czestotliwosci na samplach)
- cyfrowo sterowany mikser dla kazdego pokeya: regulator glosnosci i balansu
- wsadzic to wszystko do obudowy (np. po Atari) i zamontowac na porzadnej plytce (na razie jest to taki Frankenstein)
- and last but not least, nagrac czadowy kawalek na zywo i bez pradu ;)
VLX w mailu pytales sie o koszta wiec:
- mikrokontroler kolo 12 zeta,
- zasilacz, podstawki, inne elementy to pewnie kolo 30-40
- plytka drukowana 30-40
- no i pokey*N (jak na razie mam dwa z Best Electronics po ok 15 zeta kazdy)
Jak uda mi sie z pierwszym prototypem to postaram sie to wszystko uporzadkowac i zapodac na jakas strone. Dzieki za zainteresowanie.. :)