Było już sporo w temacie. Tym razem pytam o XL-Painta który podobno może obsługiwać 16 kolców(?) i dzia?a tylko pod emulcem (?). Jakie są więc wersje i gdzie je mogę zdobyć?
/// more for your atari ///
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Scena - 8bit » Programy graficzne na XL/XE
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Było już sporo w temacie. Tym razem pytam o XL-Painta który podobno może obsługiwać 16 kolców(?) i dzia?a tylko pod emulcem (?). Jakie są więc wersje i gdzie je mogę zdobyć?
w bazie aarea jesli dziala, dział użytki
16 kolorów to tak naprawde 4 kolory w 4 odcieniach, jak powstaje tryb? pierwsza linia to 4 kolory, druga linia to 4-y odcienie szarosci (obrazek tytułowy z gry Dupland jest w tym trybie), ogolnie jesli interlace to ostro trzepie po oczkach, lepsza jest inna wersja tego trybu ktory uzywa XI/Satatronic, tyle ze uzywa jakiegos swojego programu (bez interlacu, widac przerywane linie)
ogolnie XLP1.9 działa nawet na Atari, tyle ze użycie ZOOM'a wymaga starszej wersji emulatora, tej ktora nie miala synchronizacji z rastrem, powodem takiego stanu rzeczy jest zbyt dlugi program przerwania DLI pod ZOOM'em
Był jeszcze programik bodajże MacMastera, nie pamiętam tytułu, który pozwalał mieszać 4 kolory z 2 palet, otrzymywało się 16. Mrugał też strasznie.
A na Atari jak chcesz rysować kolorowo to ofkorz polecam CINa i LEPIXa :)
Ten program McMastera nazywa sie McPainter. Oto link do strony z programem: http://east.atari8.info/mcp/index.htm
Takich programów było swego czasu mnóstwo, m.in.:
- FlashPainter czy może Flash Pointer (na myszkę od Amigi)
- InterPainter (czy jakoś tak)
- Bit Busters mieli jakiś program, którego używał Replay; program ten wyróżniał się interlacem "w szachownicę" zamiast "poziome paski"
Dokładnie - ten program to IST czyni Interlace Studio. Miał nie być puszczany, ale chyba na którymś party podobno "wyciekł" (nie wiem, bo sam go nie mam)...
no to dawajta! Jesli ktos go posiadl to prosze o cudowne rozmnozenie :D
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Scena - 8bit » Programy graficzne na XL/XE
Wygenerowano w 0.014 sekund, wykonano 54 zapytań