Moim zdaniem chłopak się już dobrze pogubił o co w tym wszystkim chodzi.
Z tego jak zrozumiałem jego intencje nie interesuje go Basic oraz kod maszynowy ? chciałby coś w czym się równie łatwo programuje jak w Basicu a szybkość programu jest najwydajniejsza.
Jeśli tak to przecież Sikor wspomniał już o Action! Język ten spełnia te założenia a dodatkowo ma do zaoferowania wiele więcej: doskonałe środowisko, szybką kompilację i niezwykłą wygodę w programowaniu (większą nawet czasami niż np. w C/C++; sam język jest podobny do: C, skryptów Unixowych oraz pascala ? jednak co ważne czerpie z nich same zalety !). W języku tym powstało wiele (np. polskich) gier oraz dem.
Kiedyś bardzo dużo programowałem w tym języku, gdyż nie było wtedy lepszego (i chyba do dziś nie ma). Wspominam go dziś jako kompilator, który generował najszybszy kod ze wszystkich znanych mi języków programowania (ze wszelkich platform).
Niestety dziś minęło już wiele lat i muszę przyznać że prawie nic już nie pamiętam...
Jeśli ktoś chce się pobawić dziś Action! to doskonale chodzi cartridge z Action! pod emulatorem ? koniecznie należy uruchamiać wersję z cartridge, gdyż plikowa jest jedynie wersją demonstracyjną i niczym więcej.
Jeżeli najbardziej zależy nam na wydajności kodu to należy unikać procedur bibliotecznych (jak we wszystkich językach programowania) a szczególnie tych graficznych. W razie konkretnych pytań to proszę do mnie pisać na e-mail (prześlę jakieś moje stare źródła w Action!). Najwydajniejsze w tym języku są elementarne konstrukcje, dzięki którym możliwe jest budowanie całkiem wydajnego kodu ? tym wydajniejszego im mniej procedur bibliotecznych (choć parę procedur ma wystarczającą wydajność).
Muszę sobie któregoś dnia przypomnieć o co tam chodziło :) kilka dni temu Sikor mnie do tego skłaniał :)
pozdrawiam !:)
epi: z tym asemblerem to jest on marginalny ale w wielu zastosowaniach jest nieodzowny. Nie należy za bardzo wierzyć w reklamy speców od marketingu (bo 99% z nich to lamerzy). Wspomnieć trzeba też o miłośnikach np. 6502 których tu nie brakuje :)
800XL XC12 LDW 2000 Portfolio 1040 ST, STE Falcon 030 (Deskpro) Jaguar
... oraz inne grzyby i Amigi :-P