Zamierzam kupic nowego peceta. Moje obecne 200 Mhz , które wiernie służy mi już 8 lat już miejscami nie wyrabia. (ale dalej jeszcze sporo się na nim da). Mój pomysł na nowego PeCeta jest taki:
- Pentium 4 640 (3,2 GHz, 2 MB Cache, HT, EM64T)
- Płyta główna: Gigabyte GA-8N-SLI Pro (na nForce 4 IE)
- Pamięć RAM - GoodRAM 2*512 MB 667 MHz (CL 4-4-4-12)
- Grafika GeForce 6600 GT w wydaniu gigabyte'owskim z 256 MB Video Ramu i Silent Pipe'm II, procesor 500 MHz, pamięc 800 MHz
- Dysk twardy Segate 160 GB Barracuda 7200.9 (8 MB Cache, SATA II)
- Nagrywarka LG Super Multi DVD +/- RW GSA 4167B
- Zwykły czytałka LGGDR-8164B
- stacja dyskietek
- obudowa Tracer TRO-868 Grandee Gamming
Cena: ok. 3000 PLN
Co sądzicie o tej konfiguracji? Co byście w niej zmienili (czy też może nic) ? Opinie z tego wątku będą miały ostateczny wpływ na zakup komputera.
Zastosowania: wygodna praca z emulatorem Atari, programowanie - Delphi, PHP, rozpoczęcie przygody z C++, kombinacje z OpenGL'em, jakies próby modelowania 3D, poza tym zwykłem prace biurowo-szkolne i granie w niektóre gry (zaintrygowały mnie np. screenshoty z RPG, które pokazał mi kolega - Oblivion czy jakoś tak).
Systemy: Windows (chyba 2000) i Linux (chyba Ubuntu, chciałbym zaprzyjaźnić się z tym systemem)
Jeszcze śpieszę z wyjaśnieniami co do niektórych komponentów. Płytę główną pspecjalnie wybrałem z pewnym zapasem (obsługa SLI i dwurdzeniowych procesorów). Do mojego obecnego kompa mogłem dopchnąć jedynie pamięci, bo to była ostatnia seria Pentium I, więc teraz chcę mieć jeszcze jakąś możliwość rozszerzenia w przyszłości. GoodRAM'y wybrałem z trzech powodów: są robione w Polsce, sa tanie, są jak na tę cenę dość dobre (nieźle wypadły w testach Entera i KŚ Eksperta).