126

Ja mam CO61763-107 (1.8A) i ciagnie Atarke z 1MB RAM, Stereo, Qmegiem, Sparta, KMK i starym dyskiem od laptopa.

127

Cześć, a używa ktoś zasilacza od Atari ST? Bo widziałem kilka razy na Allegro. Ile on ma Amper?

1088XEL i inne XL, XE, ST.

128

Chyba nikt nie używa - ale od St'ka będzie w sam raz..... i do tego ma dodatkowo +12V.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

129 Ostatnio edytowany przez Casper (2006-01-05 23:58:19)

chyba moje posty są naprawde niewidoczne :|

zasilacz od A600 ma 3.0A dla +5V i 600mA dla +12V - używam go ja i jak na Quascie zauważyłem Pasiu ma taki sam - u mnie ciągnie A800XE 65c816 + 1MB SIMM; ROM Changer (Pasiu); stereo, 3xPIA ; 1xVIA; ARC; CMOS RTC (Philips); wew. IDE KMK + BIOS Changer (by Pasiu); wew. SIO2PC; RAM CART; SDX ... no i oczywiście HDD + napęd ATAPI (DVD LG'ka) [...] i pewnie wystarczy na jeszcze sporo ...

FAQ: Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile ważą dwie cegły ? :D

JIL 4EVER!

130 Ostatnio edytowany przez alp (2006-04-15 18:49:21)

pozwolicie Panowie ze sie dopisze do tego tematu, zeby nowego nie zaczynac.

co oznacza wynik kmkdiaga?? (na obrazku ponizej).

http://www.piekary.net/~lotharek/stuff/DSC03020.JPG

Czy efektem tego jest brak mozliwosci sformatowania czegokolwiek:cf, hdd....totalna zima..jak juz sie uda to po 5-6`tym listowaniem zawartosci dysku komp zalicza 20 sekundowy zwis).

ps. czyzby pierwsze kmk/idea wymagajace strojenia ??
ps2. zasilka z pieca

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

131 Ostatnio edytowany przez drac030 (2006-04-15 19:43:19)

Oznacza, że ROM nie daje stabilnych odczytów.

KMK
? HEX$(6670358)

132

a moglbys rozwinac ta mysl - majac na uwadze odpowiedz gdzie szukac przyczyny ??

- kostka rom ?
- kostka ram ?
- podlaczenie - przewody max 10cm

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

133

Apropos zasilacza - mogę komuś oddać za piwo oryginalny zasilacz od Falcona - daje +5V i +12V pewnie do kilku amperów ciągnie - osobiście Falcona i Atarkę z zasilaczy piecowych zasilam ;)

134 Ostatnio edytowany przez drac030 (2006-04-15 20:47:29)

alp: RAM jest dobry, na ekranie masz napisane, że test "PASSED".

"Bank #0 integrity" to test na stabilność odczytów z ROM-u. Błąd oznacza, że odczyty z ROM-u nie zawsze dają takie same wartości, a numerek hex obok, jaki tam się wyświetlił, to adres, pod jakim wykryto różnicę.

W ROM-ie jest w zasadzie sam kod, więc jeśli przy odczycie pojawiają się jakieś zakłócenia, to ja się wcale nie dziwię, że komputer się zawiesza.

PS. Ja nie wiem, jaka jest przyczyna - program podaje po prostu, co nie działa orawidłowo, a przyczyn, dlaczego to nie działa prawidłowo, może być pewnie tyle, co punktów lutowniczych między ROM-em interfejsu a procesorem.

KMK
? HEX$(6670358)

135

no dobra...czyli przyczyna moze lezec w polaczeniu- za dlugich przewodach. Piguł - od ktorego interfej kupilem - mowil mi pzrez telefon ze sie tak dzieje przy walnietej sramce..stad moje watpliwosci...skroce kable.

136

Alp - zapodaj mi na mejla oznaczenie epromu ktory zapodales do tego interfejsu, oraz samej kosci 6116 (ps. paczka doszła sorry ale od 2 dni walcze z hardwarem pod Linuxem i nie miałem czasu odpisać)...

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

137

tak wiec kable skrocone i dalej to samo...

ale mialem przed chwila olsnienie :

otoz pare dni wstecz montowalem dla Piguły inne kmk/idea i mialem watpliowosci co do pracy ww, bo kmk diag pokazywal tylko 1 bank.jako ze mialem pod reka 2 interfejsy, to bawilem sie w wymiane gali i epromow. i na tym epromie co mam teraz u siebie pokazywaly sie te same bledy. tak wiec wykluczam montaz, pamiec sram (po tym co draco powiedzial ) i...zostal sam eprom. Pigula - moglbys podeslac innego eproma z galem (zeby byl 2 banki i nie bylo w nim bledow??)
moj programator poszedl pa pa...
pozdrawiam

138

Tak podeślę ci kostkę 64KB sprawdzoną (we wtorek wyśle... bo jutro będę robił kolejne kmk tym razem pod XL to będę miał na czym sprawdzić...

139

Pigula - na podmianke podeslij mi plis gala i sram`ke. odesle ci te co mam :-)

ps. sprawdzales zawartosc ? odezwij sie na priva

140

komu przesłać kasę z góry na montaż tego cuda na Quaście???

-Pigulasty podejmiesz się? oczwiście + browar "sapport"

141

Alp sprawdzałem.. musze niestety zalatwić jeszcze gale do ext ramu.... aby uruchomic wszystkie Atarki...

- As przeciez idea ja caly czas robie...

142

macgyver napisał/a:

...mogę komuś oddać za piwo oryginalny zasilacz od Falcona - daje +5V i +12V pewnie do kilku amperów ciągnie

ja, ja chce, ja, ja, jaja ja chce ;) - odbiór na quast party - albo majówka - jak mi się uda.

Kontakt: pin@usdk.pl

143

No to do zobaczenia na majówce ;)

144

As tylko nie mów mi że chcesz wewnętrzne IDEa?

145

a co zlego we wewn IDEA ?? wiecej roboty ?

146 Ostatnio edytowany przez AS... (2006-04-18 17:54:06)

Tak Pigulasty.... wewnętrzeneKMK (!!) + jakiś CF 512mb ... ( tak aby nic nie wystawało z Atarki )

Lotharek  kiedyś coś tam pisał o czymś takim na allegro .. ( przy aukcji xe game systems )

Może ktoś przejmie wodzę elektronika scenowego od Pasia ?

147

alp napisał/a:

a co zlego we wewn IDEA ?? wiecej roboty ?

roboty jest o niebo wiecej..... 
a po drugie As ma już rozbudowaną Atarkę... i wątpie aby się to do środka zmiesciło...

148 Ostatnio edytowany przez epi (2006-04-18 22:30:30)

AS... napisał/a:

Może ktoś przejmie wodzę elektronika scenowego od Pasia ?

Że tak z głupa zapytam: A PO CO I DLACZEGO?

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

149 Ostatnio edytowany przez alp (2006-04-18 22:41:19)

ja powiem tylko, ze od Pasia nikt nic nie przejmnie - mimo ze chlopina zapracowana. Nie ma drugiego z taka wiedza. ot co.
co do xegsa - ze standartowym mmu nie dziala kmk/idea. tzreba zrobic inneo. Za zgoda Pasia moge poslac plik dla gala 16v8, bo cos takowego  istnieje. (dzieki Pasiu)

co do kmk w srodku atari to trzeba laczyc
- 16 polaczen a0-a15
- 8 polaczen do-d7
- mpd
- rw
- 02
- extsel
- reset
- 5V
-gnd

czyli raptem 31 polaczen (jezeli ktos chetny moge zrobic lopatologiczne HOWTO)

do tego pstryczek kmk on/of....i robi sie roboty na ok. 3 h - zeby to mialo rece i nogi. ww sygnaly mozna znalez w wielu miejscach atarki i ich podlaczenie wewn. kompa nie koliduje z innymi dopalkami. Ja mam po kolei :sdx, arc, aki, covox, stereo, sio2ide, kmk, sio2pc, reset.... tak wiec na wszytsko jest miejsce ale......czas, czas..

co do ulozenia kmk/idea w xe fajne wydaje sie miejsce nad modulatorem - klawiatura po zalozeniu opiera sie o gniazdo eproma i sramu. Robilem tak Pigulastemu i moze sam Pigula rzuci jakim zdjeciem. w xegsie jest wiecej /niby/ miejsca ale jak sie ma juz doplaona atarke to trzeba sie naglowkowac zeby wszystko zmiescic.

ps. jak ktos chce miec zrobiona atarke, to juz na allegro nie kupi - przynajmniej nie od mnie.....

150

Zrób howto i wrzuć na Atariki, a zawartość Gala podeślij na email - dorzucę do dokumentacji..