Miałem chwilę wolnego czasu i praktycznie już skończyłem projekt... jak dobrze pójdzie pcb będzie dostępne w ciągu miesiąca (czekam na dopływ gotówki...)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Ram extension by Pasiu...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Miałem chwilę wolnego czasu i praktycznie już skończyłem projekt... jak dobrze pójdzie pcb będzie dostępne w ciągu miesiąca (czekam na dopływ gotówki...)
moje uwagi :
- gniazda simm za raczej podwojne
- sygnaly do PIA sa nie po kolei - nie bedzie mozna zastosowac prostej fajnej tasiemki
- czemu takie duze... mozna przeciez przy druku dwustronnym gala i 175 i 157 w jednym rzadku ustawic..
- gdzie by to mialo byc w atarce bo ksztaltem nie potrafie sobie tego dopasowac..
poza tym respect za checi
ps. koncze w sobote SDX
ps. od kiedy na freddym na nozkach 32-26 sa a0-a7 ?
Spoko dorzuce drugi rządek na pcb aby można było wlutować gniazdo podwójne... (tu jest pojedyńczę, gdyż o takowe pod protelem prosiłem Pasia).
- zerknę na rozpiskę pia i poprawię kolejność pinów
- wygląd pcb jest w powiększeniu w rzeczywistości pcb jest mniejsza - jak dopieszczę ją do końca i wydrukuję w skali 1:1 to ewentualnie skoryguję jeszcze delikatnie wielkość pcb pod kątem płyty głównej Atari (chociaż i tak zawsze znajdzie się jakiś model w którym elementy są inaczej rozmieszczone...)
- oznaczenia A0-A7 znajdują się na schemacie dlatego takie samo oznaczenie zostało naniesione na pcb, zebym nie musiał potem wysyłać setki emaili z wyjaśnieniami...).
Druga płytka tym razem TTP
jak dla mnie to na schemacie sa sygnaly sa0-sa7, a nie a0-a7 i sa np. na odpowiednich nozkach freda ;-)
a co ttp - widze tu tylko wiecej roboty - pzreciez nalutowani eproma na os jest latwiejsze niz ciagniecie 20 kabli.....
Piguła: jaki przewidujesz koszt z montażem? Pisałbym się na jedną... Aha, jeszcze jedno: możliwe jest zastosowanie podwójnego rozszeżenia: 320Kb i 1Mb, przełączanego? I jakby to podrożyło koszty?
jak dla mnie to na schemacie sa sygnaly sa0-sa7, a nie a0-a7 i sa np. na odpowiednich nozkach freda ;-)
Sprawdze (cóż człowiek się starzeje, wzrok juź nie ten).
a co ttp - widze tu tylko wiecej roboty - pzreciez nalutowani eproma na os jest latwiejsze niz ciagniecie 20 kabli.....
Ale montaż na niej można wykonać tak, że płytka będzie nasadzana w podstawkę nalutowaną na oryginalnego os'a (lub lepiej na eprom 27512 z 4 os'ami).
Piguła: jaki przewidujesz koszt z montażem? Pisałbym się na jedną... Aha, jeszcze jedno: możliwe jest zastosowanie podwójnego rozszeżenia: 320Kb i 1Mb, przełączanego? I jakby to podrożyło koszty?
Kosztów jeszcze nie znam, jak już będę miał pcb w dłoni, oraz przynajmniej jeden egzemplarz zmontowany to dam znać...
Pigula - jak chcesz podstawke o pzrelotke na eproma to musisz pzrewidzec po 2 rzedy nozek, czy z nie ?
mozna to zrobić bez konieczności 2 rzędów nóżek i będzie równie estetyczne... kwestia chęci ;)
fajne, piszę się na sztukę.
Sikor - a nie lepiej przełącznik na 3 tryby:
* 1088kB
* 576kB (zgodne z Atari 130XE)
* 64kB - no ext ram.
Pin: to nie jest zły pomysł... Piguła, da się? Nadal się piszę na rozszeżenie...
przeciez pasiowe simmexp zaklada wlasnie prace 3 trybach.nie trzba zadncyh specjalnych zabiegow. Na plytce widac odp. sciezki. mozna z trybu 576 kb zrezygnowac, pomijajc pare podlaczen. BTW: nie spotkalem jeszce niczego co by nie poszlo na atarce z 1mb na stale.
Jesli dalej aktualne, to pisze sie na plytki do SDX i RAM.
jeszcze sie robia..... może w weekend uda mi się je dopieścić...
i co jest ready ???
Właśnie, jak prace postępują?
Pigula moze cos pierniesz " za przeproszeniem " ?
Czekam na wypłate...
acha czyli bedzie lada dzien , fajnie
a termin wykonania pcb 14dni
mamy rok 2007, i jak udało sie :) ?
mamy rok 2007, i jak udało sie :) ?
TEBE stos płytek leży u mnie na półce - nie mam czasu ich sprawdzić......
aktualnie ważniejszy jest Videoboard.
znany jest już koszt Videoboarda ?
rozszerzenie RAM (576KB kompatybilne ze 130XE) można zrobić na videoboard, wystarczy jeden kabelek do linii EXTSEL MMU i voila.
Mam zamiar tak zrobić ... acha, SDX też chyba będzie można (jednocześnie) tam wrzucić.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Ram extension by Pasiu...
Wygenerowano w 0.041 sekund, wykonano 77 zapytań