Miałem chwilę wolnego czasu i praktycznie już skończyłem projekt... jak dobrze pójdzie pcb będzie dostępne w ciągu miesiąca (czekam na dopływ gotówki...)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Bubble Bobble dla Atari 8-bit Wersja ta bazuje na edycji BBC Micro, jednak została napisana niemal od podstaw, by maksymalnie wykorzystać możliwości Atari.
Silly Venture 2024WE - wyniki Ponad sto prac wzięło udział w compo SV2024WE
Trwa Silly Venture 2024 w Gdańsku! Party się rozpoczęło, zajrzyj po link do streamów.
Flop 68 Po dwuletniej przerwie wraca Flop!
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Ram extension by Pasiu...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Miałem chwilę wolnego czasu i praktycznie już skończyłem projekt... jak dobrze pójdzie pcb będzie dostępne w ciągu miesiąca (czekam na dopływ gotówki...)
moje uwagi :
- gniazda simm za raczej podwojne
- sygnaly do PIA sa nie po kolei - nie bedzie mozna zastosowac prostej fajnej tasiemki
- czemu takie duze... mozna przeciez przy druku dwustronnym gala i 175 i 157 w jednym rzadku ustawic..
- gdzie by to mialo byc w atarce bo ksztaltem nie potrafie sobie tego dopasowac..
poza tym respect za checi
ps. koncze w sobote SDX
ps. od kiedy na freddym na nozkach 32-26 sa a0-a7 ?
Spoko dorzuce drugi rządek na pcb aby można było wlutować gniazdo podwójne... (tu jest pojedyńczę, gdyż o takowe pod protelem prosiłem Pasia).
- zerknę na rozpiskę pia i poprawię kolejność pinów
- wygląd pcb jest w powiększeniu w rzeczywistości pcb jest mniejsza - jak dopieszczę ją do końca i wydrukuję w skali 1:1 to ewentualnie skoryguję jeszcze delikatnie wielkość pcb pod kątem płyty głównej Atari (chociaż i tak zawsze znajdzie się jakiś model w którym elementy są inaczej rozmieszczone...)
- oznaczenia A0-A7 znajdują się na schemacie dlatego takie samo oznaczenie zostało naniesione na pcb, zebym nie musiał potem wysyłać setki emaili z wyjaśnieniami...).
Druga płytka tym razem TTP
jak dla mnie to na schemacie sa sygnaly sa0-sa7, a nie a0-a7 i sa np. na odpowiednich nozkach freda ;-)
a co ttp - widze tu tylko wiecej roboty - pzreciez nalutowani eproma na os jest latwiejsze niz ciagniecie 20 kabli.....
Piguła: jaki przewidujesz koszt z montażem? Pisałbym się na jedną... Aha, jeszcze jedno: możliwe jest zastosowanie podwójnego rozszeżenia: 320Kb i 1Mb, przełączanego? I jakby to podrożyło koszty?
jak dla mnie to na schemacie sa sygnaly sa0-sa7, a nie a0-a7 i sa np. na odpowiednich nozkach freda ;-)
Sprawdze (cóż człowiek się starzeje, wzrok juź nie ten).
a co ttp - widze tu tylko wiecej roboty - pzreciez nalutowani eproma na os jest latwiejsze niz ciagniecie 20 kabli.....
Ale montaż na niej można wykonać tak, że płytka będzie nasadzana w podstawkę nalutowaną na oryginalnego os'a (lub lepiej na eprom 27512 z 4 os'ami).
Piguła: jaki przewidujesz koszt z montażem? Pisałbym się na jedną... Aha, jeszcze jedno: możliwe jest zastosowanie podwójnego rozszeżenia: 320Kb i 1Mb, przełączanego? I jakby to podrożyło koszty?
Kosztów jeszcze nie znam, jak już będę miał pcb w dłoni, oraz przynajmniej jeden egzemplarz zmontowany to dam znać...
Pigula - jak chcesz podstawke o pzrelotke na eproma to musisz pzrewidzec po 2 rzedy nozek, czy z nie ?
mozna to zrobić bez konieczności 2 rzędów nóżek i będzie równie estetyczne... kwestia chęci ;)
fajne, piszę się na sztukę.
Sikor - a nie lepiej przełącznik na 3 tryby:
* 1088kB
* 576kB (zgodne z Atari 130XE)
* 64kB - no ext ram.
Pin: to nie jest zły pomysł... Piguła, da się? Nadal się piszę na rozszeżenie...
przeciez pasiowe simmexp zaklada wlasnie prace 3 trybach.nie trzba zadncyh specjalnych zabiegow. Na plytce widac odp. sciezki. mozna z trybu 576 kb zrezygnowac, pomijajc pare podlaczen. BTW: nie spotkalem jeszce niczego co by nie poszlo na atarce z 1mb na stale.
Jesli dalej aktualne, to pisze sie na plytki do SDX i RAM.
jeszcze sie robia..... może w weekend uda mi się je dopieścić...
i co jest ready ???
Właśnie, jak prace postępują?
Pigula moze cos pierniesz " za przeproszeniem " ?
Czekam na wypłate...
acha czyli bedzie lada dzien , fajnie
a termin wykonania pcb 14dni
mamy rok 2007, i jak udało sie :) ?
mamy rok 2007, i jak udało sie :) ?
TEBE stos płytek leży u mnie na półce - nie mam czasu ich sprawdzić......
aktualnie ważniejszy jest Videoboard.
znany jest już koszt Videoboarda ?
rozszerzenie RAM (576KB kompatybilne ze 130XE) można zrobić na videoboard, wystarczy jeden kabelek do linii EXTSEL MMU i voila.
Mam zamiar tak zrobić ... acha, SDX też chyba będzie można (jednocześnie) tam wrzucić.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Ram extension by Pasiu...
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 66 zapytań