Będziesz miał chyba duży problem z dostaniem ładnego gniazda minijack stereo - aby ładnie zamontować je w obudowie Atari (mówię oczywiście o rozwiązaniu kiedy to gniazdo przykręcasz do ścianki tylniej komputera), nie wiem czemu ale przyjeło się montować wyprowadzenia od Sterełka koło gniazda SIO (ja w większości maszynek montowałem gniazda typu chinch (patrząc na tył obudowy po prawej stronie SIO) ale widziałem parę Atarynek właśnie z gniazdem minijack zamontowanym po stronie lewej ... także którą stronę wybierzesz należy już od Ciebie :) ważne aby gniazdo mocno i solidnie się trzymało i co chyba najważniejsze było zamontowane tak - aby nie spowodowało żadnych zwarć na płycie głównej szaraka.
Z mojej strony moge jeszcze dodać, inne rozwiązanie - przy pomocy wiertarki wiercisz otworek w obudowie (w tylniej ściance) na tyle duży aby gniazdo mini jack ładnie wychodziło na zewnątrz - samo gniazdo wlutowujesz do kawałka płytki uniwersalnej a następnie przy pomocy 2 małych blaszek z 2 otworkami (obie wygięte w kształcie litery L - w każdej 2 otworki) przymocowujesz solidnie płytkę do ścianki tylniej szaraka - całość powinna dość solidnie trzymać się kupy.
Pozostaje podłaczyć jeszcze poprawnie sygnały z obu pokeyów nie zapominając przy tym o 2 pojemnościach (zalecam 100nF - przy takiej wartości uzyskiwałem najlepsze rezultaty czystości sygnału).
I przeróbeczka gotowa ... wada - 3 dziurki w obudowie (w jednej gniazdo -i dwie to śrubki mocujące blaszki, przymocowane do plytki uniwersalnej) - jak udasz się do żelaznego to za garstkę ładnych śrubeczek z nakrętkami zapłacisz 50gr :)
Drugie rozwiązanie - montujesz gniazda chinch - które dość ładnie prezentują się na tylniej ściance - zarówno ustawione w poziomie jak i w pionie - nalezy tylko pamiętać o odpowiednim rozstawieniu - abyś swobodnie mógł potem podłączyć kabelek doprowadzając sygnał do wieży czy też głośników z wewnętrznym wzmacniaczem (czyt. popularne głośniki Pc), aby cały zestaw miał jeszcze ręce i nogi robisz sobie małą przelotkę - do tego celu najlepiej wykorzystać jakiś uszkodzony kabelek z dwoma zalanymi chinchami (obcinasz je tak aby kabelek miał okolo 5 cm długości i z drugiej strony montujesz srebrne lub najlepiej złote gniazdo minijack stereo (takie montowane na kabel) - z takiego rozwiązania korzystam sam osobiście. Do wad mogę zaliczyć tylko jedno - każde Copy Party kończy się dla mnie tak samo - czyt. zgubieniem przejściówki
:(
ps. i jedna uwaga nie podłaczać bezpośrednio do szaraka słuchawek , bo skończy się to w najgorszym wypadku wymianą obu pokey'ów, a z doświadczenia wiem, że z reguły jak siada to siada oryginalny pokey - pół biedy jak zanim założyłeś Stereo wylutowałeś go z płyty i w jego miejsce wstawiłeś podstawkę (rozwiązanie szereko propagowane przeze mnie, Jeta i Pasia), jeżeli nie to jest mała jazda z lutownicą ...
Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim