1

jak w temacie - do zassania z atari8.info. Jeśli będą z tym jakies problemy - to prosze o info dot. problemu, oraz konfigu kompa. :) - lub prosze czytać manuale :D

Kontakt: pin@usdk.pl

2 Ostatnio edytowany przez grzeniu (2006-03-23 17:47:49)

Właśnie sobie instaluję ... pod emulem... LOL... na razie instalacja przebiega prawidłowo !
... no i sie wysypało po ramdysku :/

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

3

A włożyłeś cartridge ze Spartą ? :>

4 Ostatnio edytowany przez trub (2006-03-23 22:32:22)

To co Pinokio zapodał okazało się niekompletne ;)
Poprawiona wersja 0.9b jest już do pobrania na atari8.info.

5

macgyver: tia, przecież bez tego by nawet nie ruszyło, błąd juz poprawiony przez truba.

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

6

przecie to system okienkowy, oraz wersja alfa. No, ale jeśli po poprawkach wstaje - to okz. Od tego jest alfa, coby sobie conieco potestowac. Całość optymalnie najszybciej działa przy KMK oraz 65c816 / SDX 4.31. Oczywiście na 6502 też działa :)

7

Hm, a kiedy Service Pack?

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

8

Lizard: i aktualizacje automatyczne :lol

Sikor umarł...

9 Ostatnio edytowany przez Pin (2006-03-24 08:51:34)

SP bedzie - zaprawde powiadam wam :)

10

Pin napisał/a:

przecie to system okienkowy, oraz wersja alfa. No, ale jeśli po poprawkach wstaje - to okz. Od tego jest alfa, coby sobie conieco potestowac. Całość optymalnie najszybciej działa przy KMK oraz 65c816 / SDX 4.31. Oczywiście na 6502 też działa :)

Żeby nie było nieporozumień: to nie jest system. Okienek też jest tyle co kot napłakał.
Nazwałbym to raczej nakładką ikonkową, zachowując składnię.
:]

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

11

nasuwa mi sie tu analogia z windowsami na blaszaka przed wersjom 95
tyle ze na takie windowsy byly natywne aplikacje, a tu nadal jak brakowalo tak brakuje opisu, jak wykozystac "native api 4 windows" :D

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

12

namiastka czegoś takiego jest - w postaci procedur do użycia dla użytkownika / turbobasico-programisty :) - jednakże ze względów zrozumiałych - takowe oprogramowanie zostanie upublicznione w momencie, w którym desk osiągnie wersję 1.0. Zaznaczam, iż takowe programy już istnieją :) . Upublicznione zostaną też "source" desktopu.

13

gRzEnIu napisał/a:

Właśnie sobie instaluję ... pod emulem... LOL... na razie instalacja przebiega prawidłowo !
[...]

1. Czy aktualna jest wersja 0.9d alfa, podlinkowana w atariki, czy jest dostępna nowsza?
2. Jak zainstalować na emulatorze AtariWin800 PLus 4.0? Za pomocą makeATR zrobiłem plik .atr z 65535 sektorów po 256 bajtów, podmontowałem go jako D2:, podmonotwałem rom carta z SDX 4.41 oraz jako D1: .atr z TRS. Odpala się setup i mówi że ""Compatible disk not found!"  i że potrzebuje 737043 bajty. Wychodzę do DOSa i dir d2: pokazuje 65497 sektory, czyli 16767232 bajty...
Co robię nie tak?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

14

A weź no odpal SysInfo i zobacz, co ci dla tego dysku pokazuje "Disk summary"? Bo nie wiem, czy APE poprawnie raportuje gęstość.

KMK
? HEX$(6670358)

15

Type: floppy; Density: single; Tracks: 40; Sec/trk: 1638; BPS: 256; Capacity: 16773120 - taki .atr zrobił makeATR.

Jeżeli masz na myśli APE dla SIO2PC, to nie tak. Ja piszę o emulatorze: do niego montuję te obrazki. Chciałem sobie na razie potestować, zanim zainstaluję na prawdziwym żelazie z IDEa.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

16

mowny napisał/a:

Density: single

Hm. Nie wiem, jak działa SETUP dla TRS-Desk, ale tu może być problem. Powinno być "double". Może autorzy się wypowiedzą :)

KMK
? HEX$(6670358)

17

a makeATR  na zakładce 'Information' mówi że jest: DOS format: SpartaDOS, Duble Density, sec size: 256.

18 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2008-08-19 11:39:45)

Ha, pod emulatorem Atari800Win PLus 4.0, SysInfo 2.14 w ramce Disk Summary pokazuje Density: single dla wszystkich .atr-ów jakie zrobiłem właśnie testowo w makeATR, a zrobiłem trzy takie: DD (720 sectors 256 bytes/sec) w różnych formatach = AtariDOS, Sparta DOS X, MyDos. Pliki na dysku mają po 180kB.

[edit start] Podobnie dla pliku .atr zrobionego pod emulatorem przez Alt+D i "New image" i potraktowanego pod SDX FORMATem z parametrami: Double, 40 SS, 256 BPS. [edit end]

To może bug jest w SI2, albo w emulcu?
..
Acha, jedynie dla ramdysku O: SI2 pokazuje Density: double.
..
No i jeszcze jedno.. dla pliku .atr 130Kb więc chyba gęstości Enhanced, SI2 pokazuje... double

19

No to postanowiłem sprawdzić na prawdziwej atarce, ale niestety dostaję ten sam komunikat co na emulatorze, że brak kompatybilnych dysków...
Konfiguracja: 65XE+1MB+intSDX4.41+ARC+IDEa z CompactFlash 512MB, mysz ST podłączona. SysInfo w Disk Summary pokazuje:
Drive, Type, Density, Tracks, Sec/trk, BPS, Capacity
B:       IDE   double   1           65535   512   33553920   - moja podstawowa z różnym softem, który hula jak należy
C:       IDE   double   1           65535   512   j.w.            - sformatowana
D:       IDE   double   1           131070 256   j.w.            - sformatowana
E:       IDE   double   1            8192    256   2097152     - sformatowana

Przez SIO2PC montuję jako D1: dysk startowy TRS, się ładnie bootuje, odpala setup i mówi że nie ma się gdzie zainstalować. HILFE!!!!!

20

Pewno jakiś problem z SETUP-em. Nawet chyba wiem, jaki, ale lepiej zapytaj autora. Jest nim trub :)

KMK
? HEX$(6670358)

21

Ha! Pod emulatorem chodzi z SDX4.22, wiec to chyba kwestia działania setupu pod SDX4.41. Napisałem do truba.

22

Rzeczywiście instalator wersji 0.9d nie jest zgodny z SDX 4.41. Uaktualnienia spodziewajcie się niebawem.