grzebalem dzis w starych "terminalach" i w jednym znalazlem flash drive ide 40 pin ( pojemnosci 16 mb )
jak myslicie odpali pod sio2ide ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Flash drive
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
grzebalem dzis w starych "terminalach" i w jednym znalazlem flash drive ide 40 pin ( pojemnosci 16 mb )
jak myslicie odpali pod sio2ide ?
Na allegro byly chyba 64MB...
Wiesz Bitman, według mojej elektronicznej logiki powinno działać, ale 16 MB? to chyba trochę mało bo jak już na scenie się naumiałem tylko połowa jest widziana czyli 8 MB stawia ten pomysł pod dużym znakiem zapytania na lini pomysłowość/opłacalność. Faktem jest to, że jeśli ma się to wszystko w domu i nie generuje się dodatkowych kosztów to warto poeksperymentować.
Mirusvf: a fe, to nie jest prawda. Tylko MyIde widzi połowę, SIO2IDE widzi całe dyski, tak samo jak KMK.
KMK się zgadzam, że widzi całość, ale ATMEL na którym bazuje SIO2IDE wydaje mi się że widzi połowę.? Nie sprzeczam się... a może starsze wersje ATMEla ... niech ktoś jeszcze się wypowie...
Chyba jednak nie połowę, skoro łyka 16-megowe ATRy
Jeśli walnąłem taki błąd - to serdecznie przepraszam
odpali bez problemu
http://www.piekary.net/~lotharek/sio2mo … dule1.html
tu masz wbudowana taka do pudeleczka :-)
mirusf- sio2ide, kmk "widza" wszytsko, myide tylko polowe.
a propos Myide - z nowym romem z wersja 4.1 dzialanie interfejsu sie poprawilo - nie ma bledow przy kopiowaniu duzych plikow, ale mozna miec aktywne tylko 3 partcje w jednym czasie...
ogolnie zwiekszyla sie kompatybilnosc z dyskami, i te ktore nie dziabaly mi, teraz chodza az milo.
co do ww uzradzenia - switnie sprawuje sie z myide - komp sie zachowuje jakby mial flash carta o pojemnosci 32 Mb :-). Myods laduje sie blyskawicznie - nie ma nawet charakterystycznego pierdzenia - dlatego ze taki modul nie potrzebuje tyle czasu na rozruch co typowy dysk. Po wlaczeniu juz dziala
do giercowania - mysle ze extra rozwiazanie
do czegos wiecej - ciezko sie bedzie w tych 16M zmiescic, mimo to - musi dzialac
mirusvf - co do atmelka to wazniejsza jest liczba dostepnych "nóg" (wyprowadzen portow) niz ich wew organizacja (ilo bitowe), tak wiec nawet jesli bys mial osmiobitowca z szynami danych i adresowa + kilka linii pod sio + maaase linii pod ide - dalo by sie zrobic taki interface - kwestia determinacji...
bitman, po prostu spróbuj. a co do pojemności to spokojnie wystarczy na wiele rzeczy... mam wgrane na flasha 140 programów (głównie gier ATR) i zajmuje mi to 8MB... tyle że nie wsadzisz tego tak od razu do PC, chyba że kupisz port IDE podłączany do USB - działa jak dyski "paluchowe", ale wsadzasz w to dysk IDE a nie kartę pamięci. Wtedy mógłbyś dysk ze zdjęcia przekładać "w miarę" łatwo między atarynką/SIO2IDE i PC.
Taki port IDE by USB masz np. tutaj:
http://tiny.pl/mntd
lub droższy:
http://tiny.pl/mntf
ok , dzieki za informacje
zabierem sie do testow
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Flash drive
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 61 zapytań