1

@ atariage we re-find out that GTIA is generating the keyclick sound which will be mixed into the pokey sound output... in my atari books i read that writing values to the CONSOL register $d01f will cause sound output done by the GTIA (strange... ;)) and atari OS does use this method for doing the keyclick...

is there any software (tracker, game, demo) which use this "5th" channel for sound or digi output???

2

try

1 do
2 poke $d01f,rand(8)
2 loop

in turbo basic XL...

3

Intel Outside Demo (works on real Atari after long, long, long scroll ;) ).

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

4

Some Tomasz Liebich music using this effect - it use one bit digital dato for this reyestr.

Sikor umarł...

5

Sikor napisał/a:

reyestr

Piękne :D

6

Mikey: f.o.!! Błąd, jak błąd, a tyś wieczny malkontent i już.

Sikor umarł...

7

sikor - to nie bylo zamierzone?

róló ^2 ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

8

BUHAHAHAHAHHAHAHA.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

9

Swoją drogą, nieźli są na tym AtariAge, skoro robią takie "odkrycia" :D

KMK
? HEX$(6670358)

10

any ideas why there is no tracker using this?

11

draco: bo oni tylko kartridzami sie umieja wymieniac :)
sikor: god bless you.

12

heaven: coz it is not very useful?

And BTW. on 400/800 this GTIA-sound bit is routed to the internal speaker rather than to the general audio output.

KMK
? HEX$(6670358)

13

i am not so into music in detail but for what does Liebich used it? if not useful...?

and forget about 400/800... ;)

14

We have 2 POKEYs as standard, we have HDDs. GTIA's click is like back into tape recorders (no offence stryjek) ;)

15

2 pokeys are not standard...but your build in GTIA is... ;)

16

Polish Atari 8-bit Scene standard are 2 POKEYs, for emulators 2 POKEYs are standard too. OK, Atari 8-bit from factory has only one POKEY but it was standard 20 years ago ;)

17

it's scene-standard - for about ten years :)

and GTIA? well - it's good to have it in good condition - but rather for displaying combined gfx-modes like HIP, TIP, RIP and other special modes for effects...

And sound? Well - better leave it to POKEY(s)! :D

I Ty zostaniesz big endianem...

18

but if you write games...than you have to go for standard XL/XE machines 800XL or 130XE... and best of course PAL/NTSC...esp. US do not have so much upgraded machines...

19

Some people have Atari 600XL with 16kB RAM, some people have only tape recorders... Houston, they have a problem ;->

20

nie chce mi się pisać po angielsku, więc wytłumaczcie mu, że spora grupa kompów nie ma dźwięku z gtia podłączonego do wyjść audio [stereofonicznych naturalnie].
"but if you write games"... - tia... uzyskanie sensownych brzmień i jakiejś nad nimi kontroli na gtia wymaga wystarczająco dużo wysiłku cpu, żeby przy zdolnościach ich koderów grą tą było kółko i krzyżyk na wyłączonym ekranie. i ofcoz raczej nie idzie to w parze z ideą dostosowania się do NTSC.

a poza tym Jerzmiej twierdzi, że 3kanały wystarczą do wszystkiego! ;)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

21

epi napisał/a:

nie chce mi się pisać po angielsku, więc wytłumaczcie mu, że spora grupa kompów nie ma dźwięku z gtia podłączonego do wyjść audio [stereofonicznych naturalnie].

Co to za "grupa kompów"?

A co do meritum, po co tłumaczyć, widać, że się przywiązał do tej koncepcji. Niech napisze tracker na GTIA, po co mu przeszkadzać. Jeśli da się wycisnąć dźwięk z ZX Spectrum (bez AY), to tu też się powinno udać... :)

KMK
? HEX$(6670358)

22

Well - the conclusion is -> GTIA chip may acts just like speaker in ZX-Spectrum (ZX examples are here). The matter is to write some program to handle it (say tracker or something like that).

But the question is: why waste time? Better do some music on 3(6) channels leaving remaining 1(2) for FX.

Schluess! :D

I Ty zostaniesz big endianem...

23 Ostatnio edytowany przez macgyver (2006-02-28 07:25:19)

Heaven: if you want... you can to code tracker for GTIA's click ;)

[OT] epi, jak mogłeś użyć mojego starego avatara ? nie lubię Cię, nie piję z Tobą :P :P :P (przez najbliższe 2 dni) :lol:

24

drac030 napisał/a:

Co to za "grupa kompów"?

Mało kto robiąc stereo zawraca sobie głowę podłączaniem do cinchy/jacka sygnału z GTIA tudzież SIO. I większość maszyn które widziałem, nie mają tego podłączonego. Bo i po co.

Niech jeszcze napisze grę z muzą zrobioną w tym trackerze.

Idąc dalej tym tropem można zmiksować start/select/option razem z klikiem. Nie wiem dokładnie jak zbudowane są te porty GTIA, ale jest szansa na uzyskanie czterech niezależnych kanałów. ;)

[OT] macgyver: na co drugim forum znajdziesz kogoś z takim avatarem :P ;)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

25

Ja mam wyprowadzony ;)

Sikor umarł...