Mazi: Teraz to naprawdę nie wiem ;P . Jeśli Twoj dostawca ma dynamiczny przydział pasma (a mieć musi ;) nawet jeśli to partyzant). To ewentualnie mogło by tłymaczyć te różnice. Napisałem mogło, bo nie wiemy jakie łącza on dzierżawi, ilu użyszkodników korzystało w tym czasie z netu (i w jaki sposób - www, torrent, emule ;) ) no i jaka jest pojemność bufora na serwerze...
Ale wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi: Załóżmy, że bufor ma 500 kB (to są założenia, tu podkreślam ;) ). Załóżmy, że www.abeltronica przy teście wysyła do Ciebie 400 kB, w związku z tym, że bufor ma większą pojemność niż dane które na niego wchodzą, wówczas nie zachodzi konieczność negocjacji zmianu transferu z serwisem www.abeltronica... Skoro nie zachodzi taka konieczność - to zmierzona będzie prędkość z jaką dane wchodziły na bufor serwera (wartość dynamicznego przydziału na użytkowników). Oczywiście gdy www.abeltronica wykonuje swój test, Twój dostawca już limitując wysyła zawartość bufora do Ciebie (160kb/s).
I test numiona polegający na zalewaniu Twojego kompa obrazkami ;P. Zakładając, że test będzie trwał minutę... W jakimś momencie nastąpi przepełnienie bufora, mimo tego, że dostawca wysyłał do Ciebie jego zawartość (dane szybciej wchodzą niż wychodzą). Wówczas serwery dostawcy i numiona będą musiały dogadać się ze sobą by zmniejszyć transfer... Po tym czasie dane z serwisu numiona wchodzą na bufor serwera z prędkością z jaką dostawca przesyła je do Ciebie (bo bufor jest pełny) - czyli 160kb/s.
Stąd takie różnice jeśli chodzi o te netmiarki...
Adam: ping x.x.x.x -l 65500 -t Jaką wartość bufora transmisji ustawisz, taką będziesz miał odpowiedź. Kolejny ping jest wysyłany w momencie gdy wraca poprzedni lub upłynie limit czasu. Innymi słowy dla -l 65500 (wart. maksymalna) uzyskasz UL/DL na poziomie 65.5 kB/s - czyli metoda zła ;)