1 Ostatnio edytowany przez gucio (2006-01-22 14:15:45)

Hej!!!
Miałem atari 65xe od małego z magnetofonem typu xc12 z turbo 2000f, ale magnetofon się popsuł. Niedawno kupiłem nowy tyle, że bez turbo. Chciałbym, aby ktoś mi podał link strony na której znajduje się schemat przeróbki na turbo 2000f. Lub o jaką kolwiek pomoc. Albo mi przesłał na e-maila opis.

2

napisz do Zenon'a/Dial jest na tym forum ;] napewno za drobną oplata ci takowe wmontuje :)
pozdro.
Stryker

"wszystko się kiedyś kończy......."

3

KSO Turbo 2000:
  http://www.dereatari.republika.pl/atarisch/turbo.zip

Turbo Blizzard
  http://www.serious-dial.atari.pl/Serious/S13/A18.html

Co do Turbo 2000F to takiego nie znalazłem, ale być może był w którymś Bajtku. Ktoś napisał, że to najlepsze turbo na XL/XE, więc warto może dalej pogrzebać.

I'm not so bad, once you get to know me.

4

Przeróbka do 2000F to przełącznik, kondensatorek i rezystorek. To nawet nie tyle jest interface co obejście filtra magnetofonu :) Rozmontuj zepsuty magnetofon, zobacz gdzie są te trzy kabelki przylutowane i przenieś do nowego. Prosta sprawa :)

5

Robiłem tak, ale niedziałało. Były tylko te duże paski a tych małych nie było.

6 Ostatnio edytowany przez zielony/waxsoft/bc (2006-01-24 12:27:14)

Ja pisałem, że to najlepsze turbo na Atarke... ...wim bo mom!

Edit: Filtr: C:10uF R: trza dobrać doświadczalnie, u mnie połączenie równiległe 27K i 22 K
no i trzeba pamiętać o jeszcze jednym rezystorze na płytce...

7

Po rozkręceniu starego magnetofonu obejrzałem płytke. Gdy rozkręciłem ten nowy zobaczyłem, że płytki się trochę różnią. To znaczy stara ma trochę więcej części, ale wyglądają na wlutowane fabrycznie. Sprawdziłem numery płytek i są takie same. Czy były jakieś dwie wersje magnetofonu XC12?

hehe... właśnie! Jaką masz tę płytkę? Też mam XC12.

9

Były conajmniej 3 wersje magnetofonów XC12: 2 robione przez Atari (chiny i tajwan) oraz jedna przez Californię Access (te później przemianowano na XCA12, a następnie na CA12). Różniły się detalami i starannością wykonania.

Sikor umarł...